In samenwerking met PVV  Europarlementariër Marcel de Graaff(theoloog) organiseerde Maluku4Maluku een expositie in het Europees Parlement in het jaar 2018 in Straatburg. Daar verscheen ook een speciale boek onder dezelfde naam: Onze vergeten helden

Bapa Pedé en bapa Simon Nussy – Piru(Ceram)

 

Het bijzondere van dit verhaal was dat er nog twee broers meededen in het project. Dat waren de gebroeders Nussy afkomstig van Piru van het eiland Ceram. De oudste is Frederik Willem(roepnaam Pedé) Nussy van 24 februari 1921 nu wonend in Woerden.

 

En zijn broer Simon Nussy van 24 september 1923 nu wonend in Roosendaal. Daarmee is dit mogelijk nog de meest unieke combinatie in de wereld van de Nederlandse veteranen. Want vandaag feliciteren wij, als de Molukse volksbeweging Maluku4Maluku bapa Pedé Nussy met zijn honderd jaar! Dit doet ons allen goed, dat wij in deze tijden van corona-crisis bapa Pedé Nussy mogen feliciteren met zijn door God gezegende leeftijd.

Wij roepen ook iedereen op om bapa Pedé Nussy te feliciteren door hem een verjaardagskaart te sturen:

Veteraan Nussy

Leliestraat 83

3442 BC Woerden

Vandaag in het Algemeen Dagblad:

Oudste inwoner van Woerden (100) nog elke dag op de hometrainer

Frits Nussy wordt vandaag 100 jaar. Hij is niet alleen Woerdens oudste, maar volgens zijn familie misschien ook wel de fitste eeuweling. ,,Om in conditie te blijven kruipt hij iedere dag op de hometrainer die prominent in de huiskamer staat’’, zegt dochter Elly.

Een beetje noodzaak, zegt de jarige er zelf over. ,,Vorig jaar zomer had ik nog mijn loopje naar de Aldi en ging ik iedere week met mijn oudste dochter naar de markt. Dat was door het winterweer en ook vanwege de corona-ellende, niet meer verantwoord.’’

Corona maakt ook dat het feest donderdag niet gevierd kan worden, zoals de familie eigenlijk zou wensen. Dochter Elly: ,,Niemand kan binnenkomen natuurlijk. Hij woont in de Leliestraat gelukkig op een hoekhuis. De familie kan aan de ene kant de tuin in, zwaaien en aan de achterkant er weer uit.’’ 

Dat kan nog een lange rij worden, want wie alle kinderen, klein- en achterkleinkinderen met aanhang optelt, komt op 45 personen.

KNIL

De eeuweling werd op 24 februari 1921 geboren op het eiland Ambon (Indonesië). In 1940 kwam hij in dienst van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Met de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië, verhuisde hij naar Nederland. Eerst naar het opvangkamp Amersfoort, waar de verdeling over de diverse locaties werd vastgesteld. ,,Mijn vrouw (in 2000 overleden, red.) en ik kozen voor Woerden.

Aanvankelijk was het de oud-KNIL’ers verboden te werken, maar daar kwam in 1956 verandering in. ,,Ik mocht aan de slag in mijn oude beroep en ging werken als carrosseriebouwer. Eerst in Utrecht, daarna bij Verheul in Waddinxveen en uiteindelijk bij het autobusbedrijf Den Oudsten in Woerden. In 1970 ben ik als burger gaan werken bij Defensie in het magazijn aan de Singel en heb dit tot aan mijn pensionering volgehouden.”

Bovenstaande tekst komt vanaf Algemeen Dagblad te lezen via de volgende link:

https://www.ad.nl/woerden/oudste-inwoner-van-woerden-100-nog-elke-dag-op-de-hometrainer~a251d5e3/

Kijk hieronder naar filmpje op YouTube naar de uitreiking van IGK Hans van Griensven van militaire onderscheidingen voor bapa Pedé Nussy in 2018. Druk op pijltje midden op de foto, om de film te starten.

Maluku4Maluku heeft ook in samenwerking met de toenmalige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven en de Veteranen Instituut onder leiding van Kolonel Ludy de Vos gezorgd dat bapa Pedé Nussy eindelijk zijn verdiende militaire onderscheidingen mocht ontvangen. Dat was in de maand mei van 2018 en in de maand november van hetzelfde jaar ontving zijn broertje bapa Simon Nussy eindelijk als Korps Speciale Troepen veteraan ook eindelijk zijn militaire onderscheidingen uit handen van Kolonel Ludy de Vos(kijk hieronder voor de foto’s). Maar lees ook door op onderstaande link te drukken op het krantenartikel over de militaire onderscheidingen die ook aan veteraan Anthon Pattinama uit Hoogkerk werd uitgereikt.

Hoge onderscheidingen voor ’grote offers’

Dit was tevens tijdens de allereerste KNIL “Ambonezen” Reünie in Doorn op 26 mei 2018. Maluku4Maluku heeft officieel een aanvraag gedaan bij defensie om in dit jaar wederom een te gaan organiseren. Het jaar 2021 waar de Molukse samenleving herdenkt dat in het jaar 1951 met afgerond 4000 militairen en hun partners en kinderen naar Nederland kwamen. Niet vrijwillig maar op dienstbevel voor een verblijf van maximaal zes maanden, terwijl er 350 jonge kinderen en 150 vrouwen werden achtergelaten. Terwijl men er vanuit ging dat zij na een half jaar weer als gezin zouden herenigd worden. Dus we gaan ons voorbereiden wanneer de maatregelen het toelaten om in het jaar 70 jaar na dienstbevel een tweede reünie te houden, in samenwerking met de Ministerie van Defensie.

Mei 2018 de allereerste officiële KNIL Ambonezen reünie georganiseerd door Maluku4Maluku en de Ministerie van Defensie. Veel personen op deze foto zijn ons ontvallen. Zij allen rusten veilig in God’s armen.

 

Ondanks de de Universele Rechten van de Mens van de Verenigde Naties, en let wel ook het EVRM oftewel Europees Verdrag tot bescherming van de mens en de fundamentele vrijheden! Is het doofpotdossier KNIL Ambonezen de oudste en smerigste toeslagenaffaire van Nederland, en doorspekt met schendingen van mensenrechten.

Beide verdragen werden ondertekend door Nederland voordat de 4000 veteranen aankwamen zeventig jaar geleden, maar al hun rechten werden geschonden binnen beide internationale verdragen vanaf het jaar 1951.

De optie om als Maluku4Maluku dit via het Hof van de Mensenrechten in Straatburg aan de kaak te gaan stellen blijft nog steeds open.

Europese Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg

Maluku4Maluku heeft met de Veteran & Family Care Programma die werd ondertekend op 14 oktober 2020 in het kantoor van Dolderman Letselschade Advocaten te Utrecht, de gedachten dat wij de materiele en immateriële compensatie voor de KNIL Ambonezen / veteranen in goed overleg kunnen gaan oplossen dit jaar met de Nederlandse overheid. Alleen dan moeten er nadat de strenge maatregelen in verband met de corona-crisis opgeschoten worden door de ministeries. Want naar het Hof in Straatsburg levert de Staat der Nederlanden alleen maar gezichtsverlies op. Dat wil Maluku4Maluku niet op dit moment, want daar heeft niemand wat aan.

Maar ondanks de ondertekening en de uitvoering, blijft er nog genoeg over om te verankeren. Waaronder het erfgoed van de KNIL Ambonezen / veteranen en dat zijn de woonwijken, inclusief wijkgebouwen en gebedshuizen. Want deze komen uit de gemaakte afspraken van de Nederlandse overheid en de veteranen van de KNIL Ambonezen. Daarnaast dient de welzijn en woonplezier van de grote groep die onder het Veteran & Family Care Programma valt gewaarborgd worden, omdat dit binnen de Nederlandse veteranenwet valt. De afspraken die destijds zijn gemaakt vallen onder Nederlands militair erfgoed, en niets anders!

Maar Maluku4Maluku roept bij deze iedereen die banden heeft met het voormalige Nederlands-Indië binnen de Molukse en Indische bevolkingsgroepen op te gaan staan, om binnen politiek Den Haag een baken van hoop te plaatsen. En die baken moet onze ambassadrice José Imlabla worden, zij is de enige Molukse vrouw die in de top vijf staat van een politieke partij. José Imlabla wil en moet de Tweede Kamer in willen wij met ons allen eindelijk iemand daar plaatsen met ons allen, om al onze belangen politiek aan de kaak te gaan stellen. Ondanks dat er in het verleden maar nu ook Tweede Kamer leden zijn, met een achtergrond vanuit het voormalig Nederlands-Indië  weten wij dat zij niet voor onze pijn en trauma’s willen gaan doen! Dus roep iedereen op in jouw omgeving, om op onze José Imlabla te gaan stemmen tijdens de komende Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021.

Reactie op “Maluku4Maluku feliciteert KNIL “Ambonees” veteraan met zijn honderdste verjaardag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *