De gemeente Almelo gaat bestaande graven van Molukse militairen die dienden in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) een bijzondere status geven. Door die status worden de graven niet geruimd. Almelo doet dit op verzoek van stichting Maluku4Maluku van voorzitter Leo Reawaruw.

Vorig jaar maakte de gemeente Wierden al bekend de graven van Molukse KNIL-militairen niet te zullen ruimen. In Almelo zal de stichting Maluku4Maluku samen met de gemeente een lijst opstellen van de betreffende graven.

“Door deze laatste rustplaatsen een bijzondere status te geven eren we de mensen die trouw hebben gevochten voor het Koninkrijk der Nederlanden”, legt burgemeester Arjen Gerritsen uit. “Het is daarom ook een gebaar van respect naar de Molukse en Indische gemeenschap waarvan de geschiedenis zó verweven is met de onze.

Burgemeester A. Gerritsen Foto-Wikimedia via RTV Oost

Verhalen

Almelo en de stichting zijn daarnaast op zoek naar de verhalen achter de mensen die er begraven liggen. “Zonder persoonlijke verhalen is de oorlog iets abstracts”, vertelt Gerritsen. “Juist door het vastleggen van de herinneringen van degenen die het nog kunnen navertellen blijft ook deze geschiedenis levend en dat is belangrijk.”

Bovenstaande tekst komt van RTV OOST:
Zoon van KNIL / Korps Speciale Troepen veteraan Roy Loupatty uit Almelo is tevens actief lid van Maluku4Maluku
Met betrekking tot de gemeente Wierden zijn wij in eindelijk in een eindfase beland, volgende week woensdag zal er een bespreking zijn. Iedereen die zich heeft opgegeven krijgt voor zondag een mail en of een Whatsapp-bericht!

Binnenkort komt er een online intekenlijst(op deze website van Maluku4Maluku) Almelo voor de graven van de eerste generatie Molukkers, die op dienstbevel als KNIL Ambonees oftewel Nederlandse veteraan hier 70 jaar geleden naar Nederland kwamen.

 

Maluku4Maluku is nog steeds met meerdere gemeenten(onder ander Vaassen, Alphen aan den Rijn, Helmond) in gesprek over grafrechten van de veteranen, en wilt naar een landelijke regeling. Een bezoek van frontman Leo Reawaruw staat gepland aan Almelo op vrijdag 5 maart aanstaande, normaal gesproken zou Roy Loupatty(Almelo) ook lid van Maluku4Maluku meegaan. Zijn plaats zal vervangen worden door ambassadrice tevens kandidate voor de Tweede Kamer verkiezingen José Imlabla, aangezien wanneer zij in de Tweede Kamer zou komen. José Imlabla dit moet gaan bepleiten als landelijke regeling voor deze specifieke veteranen. Naast dat de Molukse wijken, stichtingsgebouwen en gebedshuizen ook gezien moeten worden als KNIL Ambonezen – veteranen erfgoed! José Imlabla heeft dat als een van haar hoofddoelstellingen staan voor de Tweede Kamer, maar zij en Maluku4Maluku gaan het ook opnemen voor de Indische samenleving die dezelfde pijn en trauma’s hebben meegemaakt.
Ook in de krant van het regio Oost Nederland  Tubantia en Algemeen Dagblad verscheen er een artikel met een foto van frontman Leo Reawaruw en ambassadeur Rudy de Queljoe, wil je dat bekijken? Druk op onderstaande regel:

https://www.ad.nl/almelo/bijzondere-status-voor-graven-molukse-veteranen-in-almelo-mensen-die-trouw-voor-nederland-vochten-verdienen-die-eer~add21d0c/

Wie heeft er nog geen verjaardagskaart verzonden? Dit kan nog steeds, voor adresgegevens lees onderstaande artikel.

2 reacties op “Maluku4Maluku boekt weer winst voor Molukse samenleving: Speciale status voor graven Molukse KNIL-militairen in Almelo

 1. Goedemorgen
  Mijn naam is Joke Latumeten
  Mijn vader Joseph Latumeten is in Middelburg begraven
  Hoe kom ik in aanmerking zo dat ze zijn graf niet weghalen
  Hoop iets van U te horen

  Gr Joke

  1. De contacten zijn paar maanden geleden opgestart met drie burgemeesters van de gemeenten in Zeeland, Maluku4Maluku verwacht deze maand nog met een gemeente gesprekken op te starten. Geduld moeten we hebben, want gemeente Almelo is een traject geweest van zeven maanden. Maluku4Maluk blijft doorgaan. Op de manier van benaderen en onderhandelen met gemeenten. Ga dus niet op eigen houtje dit doen, want wij weten hoe we dit kunnen aanvragen. Maluku4Maluku houdt contact met Rika Lewirissa over provincie Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *