Erkenning voor Molukse oorlogsgraven

Wethouder Jan van Rees & José Imlabla & Leo Reawaruw

‘Het voelt heel goed dat de graven van onze ouders behouden blijven, een stukje erkenning voor wat mijn vader destijds voor Nederland heeft betekent’, geeft Christiene Pattipeilohy aan. Ze was samen met Anette en Noes Pattipeilohy naar het graf gekomen van hun ouders op de algemene begraafplaats in Almelo.

Genoegdoening

De genoegdoening van het kwijtschelden van de gelden voor de graven, betekent veel voor de Molukse gemeenschap. Het gezin Pattipeilohy kwam in 1951 naar Nederland. Drie van de vijf kinderen waren op Ambon geboren. De jongste twee kwamen in Nederland ter wereld. De bedoeling was dat ze slechts enkele maanden zouden blijven. Nu na zeventig jaar zijn ze hier nog.

Rustplaats KNIL “Ambonees” veteraan Pattipeilohy begraafplaats Almelo

Ze zwierven in het begin, onder vaak erbarmelijke omstandigheden, van het ene kamp naar het andere. Uiteindelijk kwamen ze in 1972 naar Almelo waar ze nog steeds wonen. Ze voelen zich Nederlander maar wel met een Molukse afkomst die hen zeer dierbaar is. Ze zijn heel blij dat er iets tastbaars van hun ouders en hun vader die KNIL militair was, behouden mag blijven voor de volgende generaties.

 

Hoog bezoek

Roy Loupatty uit Almelo, ook actief bij Maluku4Maluku met zijn vader’s militaire oorkonde

Vanuit Leeuwarden was ook de heer Reawaruw, van Maluku4Maluku naar de begraafplaats gekomen, als belangenbehartiger van de Molukse gemeenschap en in dit geval speciaal voor de familie Loupatty. 

Frontman Maluku4Maluku tevens belangenbehartiger via volmacht van nabestaanden van Korps Speciale Troepen / KNIL veteraan Loupatty

Ook José Imlabla uit Apeldoorn en ambassadrice van Maluku4Maluku, was aanwezig. Ze neemt namens de partij OPRECHT deel aan de komende tweede Kamerverkiezingen. Ze wil vooral de belangen van de eerste en tweede generatie verdedigen en erkend hebben, zodat de derde generatie verder kan.

Blij met erkenning

Er liggen op vele verschillende plaatsen op de Almelose begraafplaats, Molukse KNIL militairen begraven. Ze krijgen allemaal dezelfde status en worden niet ontruimd. Ook de heer Reawaruw is erg blij met deze erkenning. Wethouder Jan Martin van Rees was namens de gemeente aanwezig

Het volgende filmpje is ook op vrijdag 5 maart gemaakt dan in Wierden, waar alles is begonnen om het graf van KNIL veteraan bapa Abe Paliama in het jaar 2017. Niets is onmogelijk, bid en werk!

 

YouTube geen beeld alleen geluid! 

Woensdag 3 maart 2021 een extra uitzending op CBA7 RADIO AMSTERDAM met George Brown en als gast frontman Leo Reawaruw van Maluku4Maluku. In deze extra uitzending schrikt George Brown van de onthutsende verhaal over de kindersterfte in de oude concentratiekampen in Nederland. Dit is een hoofdstuk uit de oudste en smerigste toeslagenaffaire van Nederland. Naast de bijzondere status voor onze eerste generatie, is Maluku4Maluku ook bezig met deze status voor de graven van de kinderen die stierven in de barakken.

Eindelijk daagt er hoop voor ons allen. STEM TEGEN MOLUKS EN INDISCH ONRECHT! STEM VOOR JOSÉ IMLABLA NR4 OPRECHT!

 

 

 

Reactie op “Maluku4Maluku gaat door voor onze eerste generatie(o.a. grafrechten) doe mee! Stem op onze JOSÉ IMLABLA

  1. Heel goed dat jullie dit vertellen ben bly dat de graven nu beschermd worden dat hebben ze allemaal verdiend de mensen die daar liggen hebben hun pyn gehad genoeg meegemaakt deep respect voor hun dankjewel Leo voor jouw bydrage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *