Verschillende Groningse en Drentse burgemeesters stellen dat het tijd is om het leed van de Molukse gemeenschap te erkennen en met betere ondersteuning te komen. Een mooi gebaar maar niet voldoende, zegt Leo Reawaruw van Maluku4Maluku. „De brief van de burgemeesters is zeer interessant en bemoedigend”, stelt Reawaruw. Als frontman van Maluku4Maluku strijdt hij voor de rechten van de Ambonese KNIL-militairen en hun families. „De eerste en tweede generatie Molukkers, die in deze brief worden vergeten. Kijk eerst naar hen en daarna kunnen we het over steun aan de jongste generaties hebben.”

Zelfs tijdens NOS uitzendingen die worden samengesteld door onder andere Moluks Museum worden er met de waarheid gespeeld. Gisteren werd gemeld dat Tiel de eerste gemeente in Nederland is die de grafrechten laat vervallen. Maar door inzet van Maluku4Maluku is dit ontstaan, en bestaat de regeling al bij enkele gemeenten. Wat is de bedoeling van Moluks Museum om zo met de waarheid om te gaan. Is het zoeken naar subsidies en andere geldbronnen belangrijker dan de waarheid en de belangen voor onze eerste generatie?

Grafrechten

Reawaruw vindt dat de KNIL-Ambonezen, zoals de Molukse militairen in Nederlandse dienst genoemd werden, schadeloos gesteld moeten worden. Of hun kinderen, in het veelvoorkomende geval dat de militairen niet meer leven. Daarbij hoort bijvoorbeeld dat de graven waarin zij liggen, een bijzondere status moeten krijgen. „Daarover zijn we met verschillende gemeenten in het Noorden in gesprek”, zegt Reawaruw. „In Hoogeveen en Groningen gaat dat heel goed, maar in de andere gemeenten gaat het heel moeizaam. Laat de burgemeesters eerst in de eigen achtertuin kijken, voordat ze naar de landelijke regering stappen.” In onder meer Almelo, Wierden en Vught hebben de graven van KNIL-militairen en hun in woonoorden overleden kinderen inmiddels zo’n bijzondere status.
Ze mogen niet geruimd worden én de gemeente is verantwoordelijk voor onderhoud. De oproep van Reawaruw is simpel: „Noordelijke gemeenten, ga eerst kijken naar de eerste en tweede generatie, doe wat aan de grafrechten en ga daarna pas investeren in de toekomst. Laat zelf zien dat je het beste met onze gemeenschap voor hebt, voor je naar de landelijke regering wijst.”

‘Goed initiatief’

Antis Marijanan uit Assen, zoon van een Molukse KNIL-militair, is blij met het initiatief van de burgemeesters. „Veel Molukkers ervaren het als positief dat burgemeesters zich zo betrokken voelen”, zegt hij. „Het zou mooi zijn als er erkenning komt. Hoewel het wel rijkelijk laat is, want mensen van de eerste generatie en hun vrouwen, die het allemaal ondergaan hebben, zijn er bijna allemaal niet meer. Dat is wel pijnlijk natuurlijk.” Marijanan heeft goede hoop dat ‘zijn’ gemeente Assen de verantwoordelijkheid neemt om de grafrechten te regelen en is blij dat de burgemeesters indirect aandacht vragen voor de achterstanden binnen de Molukse gemeenschap op de sociaaleconomische ladder. „Probeer daar voorzieningen voor te treffen, dat zou goed zijn. Maar dan moet je wel goed onderzoeken wat precies nodig is. En daar zouden wij als Molukse gemeenschap zelf ook aan mee kunnen werken.”
Onderzoek is al geweest en het plan is al geschreven en ondertekend, wij zijn op weg naar materiele en immateriele compensatie. Wanneer iedereen nu als Maluku4Maluku ons werk laat doen, komt het wel goed. Zet jouw ego en zoektocht naar eigen eer en roem even in de koelkast:

‘Er speelt meer’

Fridus Steijlen, hoogleraar Molukse migratie en cultuur, ziet net als Reawaruw dat de oproep van de burgemeesters niet helemaal compleet is. „Ze schrijven dat het Den Haag zou sieren als tegenover de samenleving erkend zou worden dat de wijze van ontvangst en opvang in Nederland onwaardig is geweest. Dat zou inderdaad goed zijn, maar er speelt veel meer.” Steijlen doelt onder meer op het pijnlijke en onaangekondigde ontslag uit militaire dienst. „Dat is denk ik de grootste klap geweest. Daarmee is het fundament gelegd voor het wantrouwen in de regering. Daarna heeft Nederland met een paternalistische omgang de Molukkers niet het gevoel gegeven dat ze serieus genomen werden. Daardoor werd het nog erger.” Verder ziet Steijlen de oproep van de burgemeesters vooral als een reactie op recente ontwikkelingen. „De jongere generatie Molukkers kende hun eigen geschiedenis niet goed meer, maar begint de Molukse wijk opnieuw te waarderen. Ik interpreteer deze oproep als een erkenning dat de Molukse wijken wel degelijk belangrijk zijn voor het behoud van de Molukse cultuur.”

Is hij betrouwbaar tuan Steijlen, want hij beweert ook dat de Molukken en Papua vrij zijn. Want zij zijn gedekoloniseerd! En eerst vertelde hij dat de Molukse woonwijken niet meer van deze tijd zijn. Onbetrouwbaar maar wel adviseur van Jefta Pattikawa, Henry Timisela, Romy Tondeltrap, Junus Polnaya en nog meer “dekolonisatie Molukkers”. Daar horen ook tweede generatie bij zoals Ron Habiboe, Rocky Tuhuteru, Wim Manuhutu, Brenda S en Sam P beiden uit Assen. KIJK BOVENSTAANDE FILMPJE
Het Nederlands beleid van de afgelopen twintig jaar heeft er juist voor gezorgd dat het voor Molukkers moeilijker is geworden om bij elkaar in één wijk te wonen, legt Steijlen uit. „Vooral voor Molukkers die te veel verdienden om in aanmerking te komen voor de huurhuizen van de woningcorporaties. Steun zou kunnen beginnen met het toelaten van deze mensen in de huurhuizen in de wijk. Op die manier komen er rolmodellen in de wijk.”
Einde nieuwsbericht Dagblad van het Noorden 22 maart 2021 in de papieren versie 23 maart 2021(lees door tot einde dit nieuwsbericht)
Maluku4Maluku is de herdenking op 21 maart 2021 gestart met een korte gedenkdienst, die een week eerder werd opgenomen tijdens Marathon 48 uur Veteranen Radio & TV. Deze werd geleid door Wies Lisapalij nu wonend in Rotterdam, het is een radio-uitzending met tv-beelden. Sommige momenten ziet men wel beeld maar geen geluid, dat komt omdat de radio-uitzending nog niet is gestart. Bij eventuele problemen met geluid? Kijk via tv en of sluit de film aan op een geluidsysteem. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

De uitzendingen op televisie en online krijgen niet de steun van Maluku4Maluku, en waarom niet? Neem de tijd en luister en ontdek alle valkuilen en leugens in 70 jaar Molukkers in Nederland. Kijk naar onderstaande filmpje maar lees eerst de beschrijving:

Zondag 21 maart 2021 herdenking van de eerste aankomst van 4000 KNIL militairen “Ambonezen” in Nederland. Iedereen dringt zich voor in de pers en op sociaal-media, op zich niet erg! Maar vooral de Molukkers die nu voor in de rij staan? Die verzwijgen alles van het doofpotdossier KNIL Ambonezen de oudste en smerigste toeslagenaffaire van Nederland doorspekt met schendingen van mensenrechten! De aandacht dient daarop gevestigd worden, de pijn en leed en trauma van de eerste generatie! Stichting Maluku4Maluku gaat door, ook na de hype van de aankomst van de 12 transportboten. Maluku4Maluku is voor de eerste generatie en zij zijn er bijna niet meer, daarom BETA DISANA(lees onder YouTube film door over herdenking Hoogeveen)

Herdenking Hoogeveen

Maluku4Maluku was zondag vertegenwoordigd bij de plaatselijke herdenking in Molukse wijk Hoogeveen. De volgende personen van Maluku4Maluku hebben een saluut gebracht bij het monument voor de eerste generatie na de kranslegging: Rosa de Queljoe, vicevoorzitter Sarah de Lima, ambassadrice José Imlabla, en frontman Leo Reawaruw.
Korte en ingetogen herdenking met vrouwen van onze eerste generatie die in 1951 de gedwongen overtocht maakten, omdat hun mannen Nederlandse militairen waren. Sinds 2017 erkende veteranen!
Voor de nabestaanden van KNIL veteraan bapa Anies Eiromkui werden er fotoboeken overhandigd van “Onze vergeten helden”. De expositie die werd tentoongesteld in het Europees Parlement in Straatburg zal wanneer de maatregelen in verband met Covid19 een ronde door alle provincies gaan maken. Organisatie zal in handen liggen van Maluku4Maluku binnenkort bekendmaking van tourschema. 
Peter Manusama in de commissie van Maluku4Maluku voor extra eerbetoon voor “eerste generatie Molukkers Hoogeveen”
Dochter van de laatste KNIL veteraan van Molukse wijk Hoogeveen ontvangt het fotoboek “Onze vergeten helden”

Reactie op “De belangen van de eerste en tweede generatie wordt overgeslagen bij landelijke Molukse herdenkingen

 1. Het wordt de hoogste tijd dat er gerechtigheid komt voor onze vaders / grootvaders De 1ste Generatie
  Die door de staat der Nederlanden tot mensen gemaakt zijn waarvan de ziel is geknakt de geest gebroken en bloed aan hun handen zit.
  En tot de dag van sterven bleven ze trouw aan de Nederlandse vlag en n staat die elke belofte aan hen gebroken heeft. De mensen die voor hen vochten vernederd hebben. Tot aan de dag van verder en zelfs daarna.
  Ze hebben ons de 2de generatie onze ouders afgenomen door het gebeuren in Nederlands Indië in opdracht van de Nederlandse Staat hen dingen heeft opgedragen ( moorden, brandstichting etc) die ze uit zichzelf nimmer gedaan zouden hebben. Door het gebeuren en er niet over kunnen praten uit schaamte. Stille inzichzelf gekeerde mensen werden verteerd door pijn ( nu PTSS ) genaamd niet meer echt deel uit konden maken uit het normale gezinsleven
  De Nederlandse Staat en het Koningshuis moet zich met terugwerkende kracht zich schamen en schuldig voelen over de opdrachten toen verstrekt. Daar bestaan geen excuses voor.
  Koningin Juliana zei in een van haar speeches dat geen één mens geen enkel volk onder verdrukking van n ander mens of volk mag leven. De Molukkers worden tot de dag van vandaag onderdrukt. Met hen ook de mensen van West Papua , Ceram. Alles wat onder de Molukken Micro en Polynesië valt. En met toestemming van Nederland door Indonesië is ingelijfd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *