Zaterdag is het Nederlandse Veteranendag. Koning Willem-Alexander heeft na het uitreiking van de medailles een aantal veteranen ontmoet om deze persoonlijk te bedanken voor de inzet. Ook nam hij de tijd om Sophie (11) en haar klas te ontmoeten. Sophie won de Veteranendag fotowedstrijd.

Koning Willem-Alexander bedankt KNIL veteraan bapa Alex Kipuw voor zijn inzet, nadat hij na zeventig jaar eindelijk zijn onderscheidingen heeft gekregen op de Nederlandse Veteranendag 2018

 

Na de ontmoetingen nam de koning het Nationaal Defilé af op de Kneuterdijk in Den Haag. Ruim honderd detachementen met veteranen, militaire muziekkorpsen en actief dienende militairen van alle krijgsmachtdelen trokken aan de koning voorbij. Het defilé eindigde op het Malieveld. Daar is een evenemententerrein ingericht.

Koning Willem-Alexander brengt ere-groet naar alle KNIL veteranen(postuum)! Bapa Abe Paliama en bapa Mezak Bakarbessy mochten als symbool van de eerste generatie Molukkers in Nederland dat in ontvangst nemen.

De uitreiking van de medailles en het defilé werden voorafgegaan door een bijeenkomst voor genodigden in de Ridderzaal, waar premier Mark Rutte een toespraak hield. Hij belichtte de verschillende manieren waarop veteranen na hun terugkeer weer kunnen aarden. Ook dankte hij de Molukse KNIL-veteranen: “Een vergeten groep, die te weinig erkenning en waardering heeft gekregen”, aldus Rutte.

Er zijn meer dan 111.000 veteranen in Nederland.

Bron: ANP

Bapa Mezak Bakarbessy en bapa Abe Paliama naderen het podium met Koning Willem-Alexander

Het KNIL Ambonezen doofpotdossier inclusief het tragisch verhaal van 350 kinderen en 15o moeders die daar werden achtergelaten en vergeten, is aan het licht gebracht door Stichting Maluku4Maluku onder de bezielende leiding van frontman Leo Reawaruw. Geen enkele andere Molukse organisatie, of persoon, of veteraan wilde hun vingers nog branden aan dit verhaal. Dit is een feit, waar niet aan getornd kan worden. Ondanks dat er nu spookverhalen binnen de Molukse samenleving de ronde doen.

Kijk voor video waarin Koning Willem-Alexander KNIL veteraan bapa Alex Kipuw bedankt voor zijn inzet, ga naar onderstaande link:

https://blauwbloed.eo.nl/artikel/2018/06/video-koning-dankt-veteranen-voor-inzet/

Molukse veteranen KNIL Nahumury, Boom(Sahetapy), Reawaruw, KNIL Tahalele, KNIL Eiromkuy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *