Stichting Maluku4Maluku dringt bij de gemeenten Assen en Midden-Drenthe aan op het verlenen van een speciale status aan de graven van KNIL-veteranen. De stichting verbaast zich erover dat er nog geen persoonlijk gesprek tot stand is gekomen met de gemeenten.

(Druk op de bijgevoegde filmpjes van onze YouTube-kanaal om een betere indruk te krijgen over het verhaal van de bijzondere status van de graven van de eerste generatie Molukkers oftewel de KNIL Ambonezen. Maar ook over de graven van de kindersterfte in de concentratiekampen)

Dat schrijft Maluku4Maluku-voorman Leo Reawaruw in een brief aan de Asser burgemeester Marco Out. “Na het jaar van 75 jaar vrijheid vinden wij het een groot teken van erkenning en waardering naar deze groep speciale Nederlandse veteranen”, schrijft Reawaruw over de wens voor de bijzondere status van de graven.

 

De status betekent dat er niet betaald hoeft te worden voor grafrechten en de graven niet worden geruimd. “Deze bijzondere status van graven is voor een speciale groep Nederlandse veteranen die ook in uw gemeente hun laatste rustplaatsen hebben. Wij praten over de eerste generatie Molukkers die bestaan uit Nederlandse veteranen, de zogeheten groep ‘KNIL Ambonezen’. Maar ook over de kindersterfte die massaal is geweest in de voormalige concentratiekampen, zoals Westerbork en Vught.” In die kampen werden de overgekomen families uit de Molukken ondergebracht.

Zeventig jaar

Zeventig jaar geleden kwamen de eerste KNIL-militairen naar Nederland, nadat Indonesië onafhankelijk was verklaard. Zij hadden de Nederlandse staat gediend in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en de situatie was voor hen te onveilig om in Indonesië te blijven. De Nederlandse regering beloofde ze dat ze na een tijdelijk verblijf in ons land, terug zouden kunnen keren naar een eigen Molukse staat. Daar kwam niks van terecht.

“Zij allen werden geboren onder de klapperboom en wensten ook allen onder dezelfde klapperboom begraven te worden. Dat is, en was hun allerlaatste wens, maar dat is hen allen ook ontnomen”, stelt Reawaruw.

Andere gemeenten wél in gesprek

In Hoogeveen zijn gesprekken over erkenning vergevorderd, zei Reawaruw eerder. In de gemeenten Vught en Wierden is de speciale status voor de graven volgens hem al verleend. Dat geldt ook voor de graven van kinderen van KNIL-militairen, die zijn omgekomen in de woonoorden.

In Assen en Midden-Drenthe wonen ook grote Molukse gemeenschappen. Reawaruw zegt door meerdere nabestaanden in de gemeenten te zijn benaderd met de wens de graven te erkennen. Haast is wat hem betreft geboden. “We hebben zelfs al een inventarisatie gemaakt van begraafplaatsen binnen uw gemeente”, schrijft hij in zijn brief.

In Westerbork zijn ook een aantal graven van kinderen die zijn overleden tijdens hun verblijf in kamp Schattenberg. Maluku4Maluku wil dat ook die graven de speciale erkenning krijgen, net als in Vught en Wieden.

Bovenstaande artikel is gepubliceerd op RTV Drenthe voor originele versie:

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/168978/Stichting-wil-speciale-status-graven-KNIL-militairen-in-Assen-en-Midden-Drenthe

Paasweekend 2021 zal Maluku4Maluku via deze website aanmeldingsformulieren online zetten voor diverse Molukse woonwijken om zich aan te melden voor de graven. Dit om een goede inventarisatie te gaan maken, om zo binnen alle onderhandelingen met de gemeenten een indruk te kunnen geven over hoeveel graven we moeten spreken. Maluku4Maluku wenst iedereen een gezegende Pasen 2021 toe. Luctor et Emergo / Ora et Labora

Reactie op “Stichting wil speciale status graven KNIL-militairen in Assen en Midden-Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *