De burgemeesters van Assen en Midden-Drenthe gaan in gesprek met de stichting Maluku4Maluku over een bijzondere status van graven van Molukse KNIL-militairen. Belangenorganisatie Maluku4Maluku heeft de burgemeesters Marco Out van Assen en Mieke Damsma van Midden-Drenthe vrijdag een brief geschreven om in gesprek te gaan over de graven van de KNIL-militairen in hun gemeente.

 

De stichting vraagt de gemeenten de graven niet te ruimen en de grafrechten over te nemen. Samen met de Molukse gemeenschap zou het onderhoud geregeld moeten worden. ,,Nabestaanden uit uw gemeente hebben mij benaderd dit verzoek te ondersteunen, we hebben al een inventarisatie gemaakt van begraafplaatsen”, schrijft voorzitter Leo Reawaruw van Maluku4Maluku.

Graven in Bovensmilde en Hooghalen

,,Natuurlijk gaan we het gesprek aan. Ik wil daarin samen optrekken met de Molukse gemeenschap”, zegt burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe. In haar gemeente liggen Molukse KNIL-militairen begraven in Bovensmilde en Hooghalen. Molukkers die overleden in het opvangkamp Kamp Schattenberg, het voormalige Kamp Westerbork, werden in Hooghalen begraven. Daaronder zijn ook jonge kinderen die stierven als gevolg van ziekten. In Bovensmilde liggen KNIL-militairen die in de Molukse wijk in het dorp woonden. Assen heeft een van de grootste Molukse wijken van het land en ongeveer 175 overleden KNIL’ers liggen op begraafplaats De Boskamp in de stad. ,,We gaan binnenkort het gesprek aan over de inventarisatie van de graven. Dan moeten we kijken of het verzoek gehonoreerd kan worden. Tien jaar geleden lag er ook een verzoek om de grafrechten over te nemen. Dat is toen afgewezen”, zegt burgemeester Marco Out.

 

Hoog tijd voor actie

Maluku4Maluku vindt het hoog tijd dat de burgemeesters actie ondernemen, zeker nu het dit jaar 70 jaar geleden is dat de eerste Molukse KNIL-militairen naar ons land kwamen. De zogeheten KNIL-Ambonezen hadden voor ons land in Nederlands-Indië gevochten en moesten in 1951 op dienstbevel hun vaderland verlaten.

Out en Damsma ondertekenden twee weken geleden nog een brief waarin zeventien burgemeesters het nieuwe kabinet oproepen het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan.

 

Geboren onder de klapperboom

Reawaruw schrijft in zijn brief aan de burgemeesters: ’De KNIL-militairen werden geboren onder de klapperboom en wensten ook onder de klapperboom begraven te worden. Maar hun allerlaatste wens is hen ontnomen. Nadat Nederland vorig jaar 75 jaar vrijheid en democratie vierde, zetten wij ons er voor in hun laatste rustplaats een bijzondere status te geven. Uit oogpunt van redelijkheid en billijkheid, maar ook vooral op gronden van menselijkheid voor deze groep Nederlandse veteranen.’

Koning Willem Alexander brengt eresaluut aan KNIL Ambonezen

In Vught, Almelo en Wierden hebben de graven van de KNIL-militairen al een bijzondere status en zijn de grafrechten overgenomen.

Vicevoorzitter Sarah de Lima bij het graf van haar ouders in Hoogeveen

 

Dichter bij huis in Hoogeveen zegt Reawaruw in gesprek te zijn met burgemeester Karel Loohuis om de graven overgedragen te krijgen. ,,We denken er over na om in de Molukse wijk een monumentje te plaatsen met de namen van de overleden KNIL-militairen die hier hebben gewoond.” Enkele weken geleden overleed de laatste KNIL’er uit de Molukse wijk.

Bovenstaande tekst is te vinden in de krant van zaterdag 3 april 2021 Dagblad van het Noorden en online via:

https://www.dvhn.nl/drenthe/Gesprek-over-graven-KNIL-militairen-in-Assen-en-Midden-Drenthe-26748842.html

 

De vraag wordt Maluku4Maluku de laatste tijd gesteld waarom de schendingen van mensenrechten binnen de oudste toeslagenaffaire van Nederland, pas echt goed naar boven komt drijven na de activiteiten van Maluku4Maluku. Het antwoord is, dat er veel Molukkers zelf de zaak stilhouden uit een gevoel van schaamte. Dat kunnen wij begrijpen, want er rust taboe op. Als je in een abnormale situatie belandt, en deze lang genoeg duurt, dan kan men de situatie waarin de Molukkers waren beland, normaal gaan vinden. Maar, dit is niet normaal. 

Gemeente Vught start samenwerkingsverband met Maluku4Maluku

Hierboven treft men een persbericht afgegeven door de burgemeester van Vught en Maluku4Maluku uit oktober 2020. Zes maanden voor 21 maart 2021

Maar er is nog een reden, en dat is dat er Molukkers zijn die nepnieuws verspreiden. Want het bericht wat op zondag 21 maart 2021 in de pers werd verspreid door Molukkers uit Tiel is een recent voorbeeld van nepnieuws. Maluku4Maluku weet dat de gemeente Tiel contact heeft opgenomen met de andere gemeenten in Nederland, waaronder Wierden, om de informatie op te vragen hoe de gemeenten het met Maluku4Maluku hebben geregeld. Met stomme verbazing hebben enkele partijen die de bijzondere status hebben afgegeven aan onze eerste generatie KNIL Ambonezen, en let op ook de graven van de “kindersterfte in de barakken”, dat enkele woordvoerders van de Molukse wijk Tiel durven te beweren dat men moet spreken over een primeur. Hieronder kunt u het nepnieuws lezen. De redenen waarom dit zo naar buiten wordt gebracht? Dat mogen ze in de Molukse wijk Tiel gaan beantwoorden, met name Mailoa.

Opname bijzondere status KNIL Ambonezen graven inclusief kindersterfte barakken(Januari 2020 meer dan jaar geleden)

Primeur in Tiel: historische bescherming voor graven van Molukse KNIL-militairen

TIEL – De graven van Molukse KNIL-militairen en hun vrouwen in Tiel krijgen een beschermde historische status. Dat maakte burgemeester Hans Beenakker zondag bekend op een speciale herdenking, precies zeventig jaar nadat de eerste Molukkers in Nederland aankwamen.

De gemeente onderhoudt de graven in samenwerking met de Molukse gemeenschap in Tiel. Voor de gemeente is dit het derde project om meer aandacht te vragen voor de Molukkers en hun geschiedenis in de stad. Burgemeester Beenakker: ,,Dat begon met een gedenkplaat naast het oorlogsmonument in 2019. We willen dit jaar ook twee herinneringsborden plaatsen bij de twee voormalige woonoorden hier in Tiel waar de Molukkers gewoond hebben.”

Rond de 65 graven in Tiel

De historische bescherming van de graven van de KNIL-militairen is het derde project. Het gaat om rond de 65 graven, vertelt Vic Mailoa, samen met Vic Latumahina één van de initiatiefnemers van het plan. Mailoa: ,,Het gaat niet alleen om de militairen maar ook om hun vrouwen die mee zijn gekomen.”

Mailoa hoopt dat de herdenking extra aandacht oplevert voor de behandeling die de KNIL-militairen ondergingen toen ze zeventig jaar geleden in Nederland aankwamen. 

,,De geschiedenis is nauwelijks bekend, hoe de militairen ontslagen werden, hoe ze in barakken geleefd hebben. Het is belangrijk dat die verhalen verteld worden, over mensen die hun wortels zijn kwijtgeraakt toen ze naar Nederland in ballingschap gingen.”

Mailoa, die zelf achttien jaar in barakken woonde, waaronder in Westerbork, is blij met de beschermde status van de Molukse graven. ,,Ik hoop dat meer gemeenten dit ook gaan doen.” 

Molukkers in het nieuws verzwijgen de pijn en trauma, gevolg van schendingen van mensenrechten. Waarom? Mogelijk omdat zij hun eigen eer en roem boven alles stellen in de pers. Kijk en luister vooral naar bovenstaande film.

Beenhakker medeondertekenaar ‘burgemeestersbrief’

Beenakker is een van de burgemeesters die een brief ondertekend hebben afgelopen weekend om aandacht te vragen om het Molukse leed te erkennen. Van een warm bad vol dankbaarheid was geen sprake, het werd een ijskoude douche, schrijven ze. Beenakker: ,,Zeventig jaar geleden zijn er rond de 250 Molukkers naar Tiel gekomen. Zij zijn deel van onze gemeenschap.” 

De bijeenkomst was stilgehouden om te voorkomen dat er te veel mensen op af zouden komen: vanwege corona konden er slechts een beperkt aantal mensen bij zijn. Melissen: ,,We wilden hoe dan ook deze herdenking door laten gaan, dan moest het maar sober.”

Bovenstaande artikel is te vinden op de website van De Gelderlander:

https://www.gelderlander.nl/tiel/primeur-in-tiel-historische-bescherming-voor-graven-van-molukse-knil-militairen~abdb4fa3/

Lees door naar het einde!

Begin maart 2021 besloot gemeente Almelo ook mee te gaan in de wensen van Maluku4Maluku, een kwestie van het zoeken van eigen eer en roem in Molukse wijk Tiel. Om zelfs nepnieuws te verspreiden in het KNIL Ambonezen dossier. 

 

Reactie op “Maluku4Maluku praat over graven van KNIL-militairen in Assen en Midden-Drenthe: ‘Geboren onder de klapperboom en wens van een graf onder de klapperboom’

  1. Graag wil ik doorgeven dat mijn ouders 1e generatie begraven zijn in gemeente Zuidplas vh gemeente Moordrecht. Dat is wijlen J.Anakotta en echtgenote S.S. Anakotta – Titaheluw grafruimte nr. B/33/-boven en onder aan Alg.Begraafplaats a.d. Koningin Julianastraat.
    Is het ook mogelijk om hen ook op het lijst te plaatsen voor de Speciale status graven KNIL – militairen.
    Alvast dank en ik hoor graag van u.

    Bij voorbaat dank / Terima kasih

    Christa Anakotta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *