Grafjes Molukse kinderen van Kamp Schattenberg(=Westerbork) moeten bijzondere status krijgen

 

De ruim vijftig Molukse kindergrafjes in Hooghalen moeten een bijzondere status krijgen. Veel Molukse kinderen stierven tijdens de eerste jaren van hun verblijf in Kamp Schattenberg, het voormalige Kamp Westerbork.

Journalist Willem Dekker en fotograaf Rens Hooyenga van Dagblad van het Noorden op weg naar de kindergraven van de KNIL Ambonezen – Kamp Westerbork

 

Boycot lesprogramma “De wereld van de Oost” van Jim en Jazzy Tahuttu

Ziekten als tbc en tyfus, het koude Nederlandse klimaat, andere voeding, slechte hygiënische omstandigheden in de barakken. Een combinatie van deze factoren verklaart de hoge kindersterfte in kamp Schattenberg, waar van 1951 tot 1971 KNIL-militairen en hun gezinnen werden ondergebracht. Zeker vijftig kinderen liggen rij aan rij begraven op het kerkhof in Hooghalen. Sommigen nog geen jaar oud. Velen van hen overleden in de beginjaren van kamp Schattenberg, in de jaren 1951 tot en met 1955.

Frontman Leo Reawaruw met raadslid Marten Leistra van gemeente Midden-Drenthe bij het “monument” van en voor de KNIL Ambonezen in Kamp Westerbork – Hemelvaartsdag 2021

Erkenning

Boycot lesprogramma “De wereld van de Oost” van Jim en Jazzy Tahuttu

De stichting Maluku4Maluku wil erkenning van deze grafjes. Ze moeten een bijzondere status krijgen, waarbij de gemeente Midden-Drenthe moet voorkomen dat de grafjes worden geruimd. De Molukse gemeenschap moet zich inzetten voor het onderhoud van de kindergraven.

De stichting heeft burgemeester Mieke Damsma een brief geschreven over de aparte status van de kindergrafjes en wil dit met haar bespreken. Voorzitter Leo Reawaruw van Maluku4Maluku heeft vorige week samen met D66-raadslid Marten Leistra het kerkhof in Hooghalen bezocht. Leistra: ,,Ik was verbaasd over het aantal kindergraven, met name uit de beginperiode van kamp Schattenberg. Hier ligt een bijzonder stukje geschiedenis.”

Kamp Westerbork het monument voor alle slachtoffers die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog die vanuit het kamp op transport gezet. Maar via Maluku4Maluku blijkt daar er vergeten slachtoffers zijn die in Westerbork het leven lieten. “Kindersterfte in de Barakken”

Raadslid wil stand van zaken weten

Leistra steunt het initiatief van Maluku4 Maluku om de kindergrafjes een bijzondere status te geven. In de commissievergadering van woensdag wil hij van burgemeester Damsma de stand van zaken weten over deze status en of er al een afspraak met Reawaruw is gepland. Damsma was een van de burgemeesters die in maart dit jaar een brief ondertekende waarin het nieuw te vormen kabinet werd oproepen het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan. In maart was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen per boot vanuit Nederlands-Indië in Nederland aankwamen.

Kijk naar video-opname vanaf Begraafplaats Hooghalen na het interview met Dagblad van het Noorden, druk op het pijltje midden in de foto:

 

Ook verzoek voor graven KNIL-militairen

Scroll naar beneden en kijk en luister naar de oproep van Maluku4Maluku naar minister van defensie Ank Bijleveld

Vicevoorzitter Sarah de Lima legt uit dat ze ook een broer in kamp IJhorst bij Staphorst heeft verloren, daar zijn ook kindergraven. Maluku4Maluku heeft dit ook al bij de gemeente in Overijssel gemeld.

 

Behalve de kindergrafjes ligt er ook het verzoek van Maluku4Maluku om de graven van overleden KNIL-militairen en hun vrouwen in Hooghalen en Bovensmilde de aparte status te geven. Een soortgelijk verzoek is ook aan de gemeenten Assen en Hoogeveen gedaan, die ook een grote Molukse gemeenschap kennen. Vorige week had Reawaruw een gesprek met burgemeester Marco Out en wethouder Bob Bergsma van Assen over de 170 graven van KNIL-militairen en hun echtgenoten op begraafplaats De Boskamp. ,,Hun nabestaanden kunnen bij ons een aanvraag indienen om voor de status in aanmerking te komen. We hebben er zo’n vijftig binnen”, zegt Reawaruw.

Boycot lesprogramma “De wereld van de Oost” van Jim en Jazzy Tahuttu

(KIJK HIERONDER EN KLIK OP GELE REGEL OM NAAR DE LANDELIJKE AANMELDING TE GAAN / DINSDAG 18 MEI ZIJN ER IN BRIEVENBUSSEN IN BOVENSMILDE AANMELDINGSFORMULIEREN GEDAAN. HELAAS HADDEN WE NIET GENOEG BIJ ONS. WIJ VRAGEN DE REST VAN DE NABESTAANDEN DEZE HIER TE DOWNLOADEN OF EEN KOPIE TE MAKEN VAN DE FAMILIES DIE HET WEL HEBBEN ONTVANGEN)

Tekst is van journalist Willem Dekker van Dagblad van het Noorden 18 mei 2021

Brief&AanmeldingBijzondereStatusGraven

 

OPROEP AAN MINISTER VAN DEFENSIE ANK BIJLEVELD KIJK OP ONDERSTAANDE YOUTUBE-FILM:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.