‘Afghaanse tolken sneller naar Nederland, want op hun hoofden staat een prijs’

Afghaanse tolken die voor Nederland in Afghanistan hebben gewerkt en nog steeds in dat land zijn, moeten zo snel mogelijk naar Nederland worden gehaald, zeggen militaire vakbonden en veteranen. “De meeste tolken zijn, vrees ik, nog daar en in levensgevaar”, zegt Anne-Marie Snels van militaire vakbonden AFMP en VBM.

“Alleen al in 2014 werkten 220 tolken voor ons in Afghanistan, en nu zijn er pas zestig in Nederland. Waar zijn de anderen dan?”, vraagt Snels zich af.

Volgens demissionair minister Bijleveld van Defensie is het merendeel van de tolken al in Nederland. “Het is onze plicht om goed te zorgen voor deze mensen die zulk gevaarlijk werk voor ons hebben gedaan. Daarom doen we ontzettend ons best.”

Terugtrekking militairen

Er zijn zorgen over de veiligheid van de tolken. Zo zijn er berichten over tolken die zijn vermoord omdat ze hadden gewerkt voor de internationale coalitie in Afghanistan. Twee jaar geleden werd al bekend dat de bedreigde tolken in principe in aanmerking komen voor asiel in Nederland. Sinds vorig jaar worden tolken actief hierheen gehaald. Twee weken geleden drongen de VVD en D66 in de Tweede Kamer erop aan dat de tolken snel naar Nederland moeten komen nu de risico’s nog groter worden door de terugtrekking van buitenlandse militairen uit Afghanistan.

“De Taliban hebben gezegd dat mensen die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt, moeten rekenen op aanslagen”, zegt Bijleveld. “Deze tolken zijn zichtbaar met onze troepen op pad geweest. Daarom hebben we de speciale regeling gemaakt waar deze mensen een beroep op kunnen doen zodat ze snel hiernaartoe kunnen komen.”

De laatste weken kwamen meerdere tolken naar Nederland. Een van hen is Barigul. Hij is vorige maand aangekomen in Nederland en ziet in deze video na vijftien jaar veteranen Roy en Robert terug in Nederland. Barigul is op verzoek van Defensie onherkenbaar in beeld gebracht.

Maar volgens Snels gaat het terughalen dus niet snel genoeg. “Het duurt in Nederland maanden voordat de papieren op orde zijn. Het is echt bureaucratie.”

Volgens Bijleveld is het allemaal niet zo eenvoudig. “Je moet de tolk identificeren, je moet er zeker van zijn dat het mensen zijn die voor ons gewerkt hebben. Dat moet je allemaal checken. En daarnaast willen ook niet alle tolken meteen hierheen. Het ligt niet altijd aan ons. Het is een proces dat je met zijn allen moet doorlopen.”

Volgens Snels moet het proces geïntensiveerd worden. Dat heeft de Tweede Kamer eerder ook beloofd, zegt ze. “Zet vliegtuigen in, zorg dat alle papieren klaar zijn. De Kamer moet nu doorpakken, er staan prijzen op de hoofden van tolken.”

Bovenstaande tekst is te vinden via:

https://nos.nl/artikel/2382048-afghaanse-tolken-sneller-naar-nederland-want-op-hun-hoofden-staat-een-prijs

Minister Bijleveld & Minister-president Mark Rutte feliciteren Molukse veteranen met hun onderscheidingen waar ze 67 jaar op hebben moeten wachten

“Het is onze plicht om goed te zorgen voor deze mensen die zulk gevaarlijk werk voor ons hebben gedaan.

Uitspraak van minister van defensie Ank Bijleveld ondersteunen wij, als Maluku4Maluku, ook! Dit zal zeker het standpunt zijn van de huidige voltallige regering. De nieuwe Nederlandse regering wederom onder leiding van minister-president Mark Rutte, zal dit overnemen. Maar zijn het goedkope woorden, of wordt alles ook in daden omgezet. Gebeurd dit, dan mag er na 70 jaar ook eens krachtige acties gedaan worden voor de KNIL Ambonezen.  De Nederlandse samenleving is redelijk wakker geschud, over de oudste en smerigste toeslagenaffaire doorspekt met schendingen van mensenrechten “KNIL Ambonezen doofpotdossier”. Dit door een documentaireserie die de komende drie woensdagen nog te zien is, maar is dit genoeg? Beseft iedereen wel dat men moet spreken over 170 Militaire Willems Orde onderscheidingen bij de KNIL Ambonezen oftewel Nederlandse veteranen. Men moet spreken over de meest gedecoreerde legeronderdeel van de vorige eeuw, die zeer gevaarlijk werk hebben gedaan voor de Nederlandse democratie. Dan is het zeker ook een plicht van de Nederlandse overheid om goed voor de KNIL Ambonezen en hun thuisfront te zorgen, of nazorg te geven. Naast de openstaande militaire ereschulden eindelijk uit te gaan betalen. De openstaande onderscheidingen en koninklijke oorkondes mag helemaal geen probleem zijn, waar men nog recht op heeft.

 

Maar waarom werd ondanks de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (in 1948), en de ondertekening van de Europees Verdrag voor Rechten van de Mens (in 1950) geen pogingen gewaagd om 350 kinderen naar Nederland te halen. Naast de kinderen werden ook nog 150 jonge moeders achtergelaten in vijandelijk oorlogsgebied. Een van de vele zwarte pagina’s  in de oudste en smerigste toeslagenaffaire. Er is nooit omgekeken door de Nederlandse overheid richting de “vergeten kinderen en vergeten moeders”. Want niemand kan verzekeren of ze het allemaal hebben overleefd in vijandelijk gebied, wat men moet gaan vergelijken als Afghanistan. Zij allen mochten niet mee, omdat de transportboten niet genoeg mensen konden meenemen. En het was maar voor zes maanden toch? Maluku4Maluku wil dan ook een onderzoek opstarten naar deze vergeten groep slachtoffers, want dit moet erkend worden als wederom een schending van mensenrechten. In stichting Maluku4Maluku zijn meerdere families (Imlabla,  Loupatty en Ayal) nu bekend die te kampen hebben met vergeten kinderen. Verscheurde families die te kampen hebben gekregen met een extra trauma en leed. Terwijl er wel meldingen werden gedaan bij eerst de Rode Kruis, en huisartsen. Maar “vadertje” minister-president Drees maakte een speciale wetgeving die familiehereniging verbood, ondanks alle internationale verdragen met betrekking tot mensenrechten die de staat der Nederlanden ook hebben ondertekend. Nogmaals de toeslagenaffaire die de laatste tijd de pers, waaronder televisie haalt was al lang overtroffen.  De Nederlanders zijn nu ineens verbaasd? Maar al meer dan vijf jaar timmert Maluku4Maluku aan de weg, ook via media-kanalen maar politiek Den Haag weigert iets te doen. En Pieter Omzigt is tijdelijk uitgeschakeld, maar zou Omzigt binnen ons verhaal tegengehouden zijn door de CDA of ministers?

 

 

 

 

 

Molukkers in Nederland zijn opgevoed dat men de Nederlandse overheid niet moet geloven.  Dat werd ons constant verteld door onze ouders oftewel onze “eerste generatie” de KNIL Ambonezen(veteranen). Maluku4Maluku beseft dat wij in “andere tijden” leven, daarom hebben wij ook vertrouwen in de netwerken die samen met ons naar een oplossing willen gaan. De oplossing is Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen. Die op 14 oktober 2020 is ondertekend in het kantoor van Dolderman Letselschade Advocaten in Utrecht. met als vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid kolonel Ludy de Vos(toenmalige directeur Veteranen Instituut te Doorn). Namens de KNIL Ambonezen(echtparen) en hun kinderen ondertekende frontman & voorzitter Leo Reawaruw. De erkenning en excuses zijn al geweest onder leiding van de toenmalige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven in het najaar van 2017. Daarna werd dit overgedaan tijdens de Nederlandse Veteranendag in 2018. Maar in het jaar van 70 jaar Molukkers in Nederland moeten we overgaan naar het in werking stellen van oplossingen!

 

Dolderman Letselschade Advocaten – Utrecht

 Maluku4Maluku wacht nu weer heel lang op minister van defensie Ank Bijleveld. Op vrijdag 26 maart 2021 zijn er in het bijzijn van defensie en vertegenwoordigers van veteranen op het landgoed “De Zwaluwenberg” met minister Ank Bijleveld afspraken gemaakt. Maluku4Maluku verwacht deze maand nog een bericht om woorden in daden om te zetten vanuit de ministerie van defensie. Want na 70 jaar moet de oudste en smerigste toeslagenaffaire van Nederland eindelijk opgelost worden. Via YouTube heeft onze frontman ook al een oproep gedaan, speciaal opgenomen op 4 mei bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Nog niet gezien? Kijk naar onderstaande YouTube film:

Met betrekking tot het lesprogramma “De wereld van de Oost” een grote verdienproject van de Indonesische tak van Taihuttu(Jim en Jazzy Taihuttu) kunnen wij de Nederlandse regering volmondig verklaren dat er een grote onrust is ontstaan. Niet alleen bij de Indiëgangers en hun partners en kinderen. Maar ook bij een groot aantal met name kinderen van veteranen in de Molukse en Indische samenleving( totaal 2 miljoen Nederlandse staatsburgers), dat is een groter aantal. Daar mag defensie ook weleens meer aandacht aan schenken, ook op Twitter.  Want zullen met name Molukkers die hier 70 jaar gedwongen wonen, het gaan accepteren dat “onze eerste generatie” als oorlogsmisdadigers worden bestempeld op de middelbare scholen. Maluku4Maluku zal deze week ook op Twitter komen, met onder andere de aangifte ten aanzien van het lesprogramma “De wereld van de Oost” via @REAWARUW

Dit artikel loopt nog door na de foto:

Maluku4Maluku staat in contact met diverse burgemeesters en wethouders maar ook met gemeenteraadsleden in meerdere provincies over “bijzondere status KNIL(echtparen)  Ambonezen”. In gemeenten waar oude concentratiekampen stonden voor de opvang(een huidige vluchteling zou gelijk in hongerstaking gaan) van de veteranen en hun gezinnen praat Maluku4Maluku ook over de graven van de “kindersterfte in de barakken”.

Aanmelden voor Bijzondere Status Graven inclusief kindersterfte barakken kan via onderstaande gele regel:

 

Brief&AanmeldingBijzondereStatusGraven

 

Iedereen kan zich aanmelden voor deze regeling die onder de KNIL hier naar toe moesten. Dit geldt ook voor de KNIL marine veteranen, maar ook de KNIL die van Menado kwamen. Menadonezen werden onder de groep KNIL Ambonezen geschaard!  Aanmelden kan via de onderstaande link gedaan worden, lees wel eerst goed door:

Brief&AanmeldingBijzondereStatusGraven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *