In het jaar 1951 was het zeventig jaar geleden dat er afgerond 4000 militairen van het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger(KNIL) met hun partners en hun gezinnen(totaliteit een groep van 12500 personen) voor een periode van maximaal zes maanden naar Nederland kwamen. Op militair dienstbevel, maar er waren nog meer beloften gedaan aan de militairen. Dat ze bij elkaar zouden blijven wonen op kazernes, daarnaast op de dag van inscheping moesten zij onmiddellijk op wachtgeld gezet worden. Het is allemaal anders gelopen, met vreselijke gevolgen binnen de Nederlandse samenleving.

Het KNIL Ambonezen dossier blijkt de oudste en smerigste toeslagenaffaire van Nederland te zijn, doorspekt met schendingen van mensenrechten. Vorig jaar werd er op 14 oktober in het kantoor van Dolderman Letselschade Advocaten in Utrecht een overeenkomst gesloten met de Nederlandse overheid en Maluku4Maluku. De overeenkomst staat bekend onder de naam Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen en is ondertekend door de toenmalige directeur van Veteranen Instituut Doorn namens de overheid kolonel Ludy de Vos, en frontman Leo Reawaruw namens Maluku4Maluku. Hierin wordt de materiële en immateriële compensatie beschreven waar de veteranen recht op hebben. Wanneer zij niet meer in leven zijn moet de compensatie naar de partner gaan, is het echtpaar niet in leven dan naar de nazaten. Zoals omschreven staat in de veteranenwet, veteraan of eerste en of tweede graad.

Van de 4000 KNIL Ambonezen zijn amper tien personen in leven. Vorige week 31 mei verloor de provincie Noord-Holland haar laatste veteraan van de “eerste generatie Molukkers”!

 

KNIL Ambonees veteraan liet dit jaar nog zijn verhaal optekenen in “De Volkskrant”

 Barneveld, vestigde hij zich in Hippolytushoef.

‘Daar stond ik dan tussen al die andere Knil-militairen op de Rotterdamse kade; tegen mijn zin, want ik had terug naar de Molukken gewild, maar dat mocht niet van Soekarno. We kregen een papier in onze handen gedrukt, waarop stond: ‘Eervol ontslag.’ Ontslag? Wat! Ik voelde me boos, bedonderd en machteloos.

Ik heb als jongen voor de Nederlandse vlag gestreden. Ik stond oog in oog met een even jonge onafhankelijkheidsstrijder; het was hij of ik – ik zie nog zijn verbaasde blik toen ik hem doodde en ik lijd daar nog altijd onder. Voor we op 7 maart 1951 vanuit de haven van Jakarta vertrokken, hadden we het aanbod gekregen om dienst te nemen in het nieuwe Indonesische leger. Ik had toen geweigerd. Omdat ik niet meer wist wat te doen en ik me bovenal militair voelde, meldde ik me in Nederland alsnog daarvoor aan en was van plan terug te gaan. Maar mijn moeder schreef: ‘Niet doen! Ze zetten je in tegen onze mensen op de Molukken.’ En dus zette ik de knop om en bleef ik hier. Ik trouwde als enige van mijn groep met een Hollandse, daar kreeg ik veel commentaar op.

Ik heb mijn eiland Saparua altijd gemist. Daar voelde ik me echt vrij. Mijn moeder heb ik nooit meer gezien. De woede is weggeëbd, maar ik ben nog altijd zeer teleurgesteld in Nederland.’

‘Onze vergeten helden’

Bapa Jo Ayal prijkte in de expositie “Onze vergeten helden” die in samenwerking met theoloog / Europarlementariër Marcel de Graaf(PVV Europa) en Maluku4Maluku werd samengesteld in het jaar 2018. De expositie werd gehouden in het Europees Parlement te Straatburg, en de bedoeling is dat deze expositie in het jaar 2021 van “70 jaar Molukkers in Nederland” langs de provincies gaat.

Maandag 7 juni zal de kist van KNIL “Ambonees” veteraan bapa Jo Ayal uit verzorgingstehuis Molenweid aan de Patrijzenlaan 31 in Wieringerwaard gedragen worden. Op verzoek van de familie zal er een militaire erehaag staan, en eresaluut gebracht worden door Veteranen Contactgroep Wieringen / Hollandse Kroon e.o. Zij zullen bijgestaan worden door de veteranen die actief zijn en of banden hebben met Maluku4Maluku. Nippy Noya zal Maluku4Maluku gaan vergezellen met het Molukse geluid van ons volk de tifa. Dit zal rond 16.00 uur gaan gebeuren, daarna zal onder begeleiding van twee motoren van de Koninklijke Marchaussee de rouwstoet naar Schagen gaan. Daar zal rond de klok van 16.15 uur bij Yardenhuis van Schagen aan de Haringhuizerweg 3 in Schagen een laatste militaire erehaag en eresaluut gebracht gaan worden. Voordat de kist van veteraan bapa Jo Ayal naar binnengaat, zal er een hoornblazer van defensie Taptoe Signaal doen. In verband dat bapa Jo Ayal de laatste frontmilitair was van de KNIL Ambonezen in de provincie Noord-Holland, zal er een delegatie van Luchtmobiel in originele KNIL uniformen aanwezig zijn in Schagen.

Een ieder die de laatste eer wilt doen aan KNIL Ambonees veteraan Ayal roepen wij op ons te ontmoeten in Schagen.

Aanmelden (inventarisatie) ‘bijzondere status’ KNIL Ambonezen graven / kindergraven door de kindersterfte in barakken!

Maluku4Maluku condoleren alle familieleden en nabestaanden van bapa Jo Ayal, wij wensen hun allen God’s kracht en liefde om dit verlies te dragen en te verwerken.

7 reacties op “Provincie Noord-Holland en veteranen en Maluku4Maluku nemen afscheid van de laatste KNIL Ambonees – veteraan bapa Jo Ayal

  1. Jammer dat je zo bent bedonderd door de Nederlandse regering. Hopelijk vindt je de rust die je verdient. Dank voor wat je hebt gedaan voor de Nederlandse vlag. Het gaat je goed op de plek waar je nu bent.
    Met vriendelijke groet

  2. Dank voor dit prachtige eerbetoon aan mijn grootvader. We zijn er trots zijn bloed door onze anderen te hebben stromen

  3. Dank voor jullie komst, bij papa’s afscheid, namens ons allemaal, het heeft heel veel voor ons betekent.

    Lieve groet,
    Familie Ayal

  4. Als voorzitter van de Veteranen Contactgroep Wieringen/Hollands Kroon vond ik het een eer om het eerbetoon tijdens het afscheid van Jo Ayal te leiden. Jo was een bescheiden, aardige en vooral ook een moedige strijder tijdens de roerige periode van 1945-1950 in ons voormalig Nederlands Oost Indië. Namens alle leden van onze Contactgroep: Rust in Vrede Jo, we gaan je missen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *