Eerste nieuwsbericht vrijdag 11 juni 2021

VUGHT – Het 35ste Witte Anjer Perkje van het land is donderdagmiddag officieel geopend in Vught. In de tuin voor het raadhuis. Het is een symbolische uiting van respect en waardering voor veteranen. Speciaal voor de KNIL-militairen volgt binnenkort eenzelfde bloemenperkje in de buurt van het Molukse woonoord Lunetten

Het Nederlands Veteraneninstituut roept sinds 2019 Nederlandse gemeenten op om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer Perkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag van 26 juni. 

Goed en nobel werk

Veel gemeenten gaven gehoor aan deze oproep of zijn ermee bezig, waaronder Oss en Eindhoven. Ook Vught omarmt het initiatief. ,,En ik hoop dat snel meerdere gemeente volgen”, zei burgemeester Roderick van de Mortel. ,,De V van veteranen is bewust leesbaar vanuit het raadhuis. Zodat wij en de bezoekers van het raadhuis iedere dag worden herinnerd aan diegenen die zo lang, zo’n goed en nobel werk hebben verricht over de hele wereld.”

In gele colbertjas burgemeester mr. R van der Mortel, daarnaast zonder baret luitenant-generaal H. van Griensven voorzitter Veteranen Platform. Daarnaast met baret generaal-majoor L. Noordzij(Vereniging Oud Indië Militairen & Nieuw-Guinea)

Gemeente Vught start samenwerkingsverband met Maluku4Maluku

Tweede Witte Anjer Perkje bij Moluks woonoord

De aanwezigheid van de grote Molukse gemeenschap in Vught is voor Van de Mortel een drijfveer om nog een tweede perkje te realiseren nabij woonoord Lunetten. ,,Dat wordt waarschijnlijk september. We moeten nog even wachten op toestemming van de grondeigenaar. Een bijzonder moment omdat het dit jaar zeventig jaar is geleden dat de Molukkers als militairen, gedwongen en ongewenst, naar Nederland kwamen. Jullie vaders en grootvaders”, sprak hij tot de aanwezige Molukse gemeenschap. ,,Dit perkje staat symbool voor respect en is een eerbetoon voor wat zij voor ons hebben gedaan. En, ik durf hier wel te zeggen, voor het leed dat hen is aangedaan.” 

Navolging

Luitenant-generaal (buiten dienst) Hans van Griensven, de kersverse voorzitter van het Veteranen Platform, roemde Vught voor het omarmen van het initiatief. ,,Op een prachtige locatie. Het is een belangrijk symbool van erkenning, waardering en zorg van de hele maatschappij en niet alleen van Defensie. Zoals het ook hoort. Ik hoop dat het veel navolging gaat krijgen.”

Nippy Noya speelt tifa voor KNIL veteranen, naast ambassadrice José Imlabla met groene shirt ambassadeur(gitarist) Rudy de Queljoe

Bovenstaande artikel is gepubliceerd door Brabants Dagblad maar ook online bij Algemeen Dagblad:

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/vught-eert-veteranen-met-witte-anjer-perkjes-symbool-van-erkenning-waardering-en-zorg~ae69cfb0/

Jimi Bellmartin

Na afloop van de opening van het Witte Anjer Perkje werd nog een bezoek gebracht aan het graf van de recent overleden Molukse zanger Jimi Bellmartin. Percussionist Nippy Noya eerde hem met tromgeroffel. Ook de bekende gitarist Rudy de Queljoe was daarbij aanwezig. Beide muzikanten zaten in bandjes met Bellmartin.

Dit nieuwsbericht loopt door!

Aanmelden (inventarisatie) ‘bijzondere status’ KNIL Ambonezen graven / kindergraven door de kindersterfte in barakken!

 

Onze frontman Leo Reawaruw is ook ambassadeur van Nationaal Comité Veteranendag “Witte Anjerperkje” ! In deze functie benaderd Reawaruw gemeenten om de bloemen erevelden voor veteranen te promoten. Uiteraard worden of zijn alle gemeenten benaderd waar KNIL Ambonezen en hun nazaten wonen. Dit doet hij uit zijn ambassadeurschap.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.