Lokale waardering voor Molukse KNIL-militairen in Waddinxveen

Persbericht gemeente Waddinxveen 24 juni 2021

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om, als nabestaanden dat vragen, de grafrechten van Molukse KNIL-militairen en die van hun eventuele echtgenotes over te nemen. Daarnaast plaatst de gemeente binnenkort een vertelbank op de begraafplaats, waar aandacht is voor de (lokale) geschiedenis van de Molukse KNIL-militairen.

Het college van B&W voelt zich verbonden met de Waddinxveense Molukse families

Het college is van mening dat het tijd is voor een betekenisvolle stap door te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds van Molukse KNIL-militairen Nederland onwaardig is geweest. En dat dit diepe sporen heeft nagelaten, tot op de dag van vandaag.

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Molukse KNIL-militairen in Nederland aankwamen

Het college grijpt dit bijzondere historische moment aan om in goed overleg met Waddinxveense Molukse families lokaal waardering te tonen. Zaterdag 26 juni is het Veteranendag. Als symbool van respect en waardering hijst de gemeente die dag de Veteranenvlag.

 

Einde persbericht Gemeente Waddinxveen

Voor aanmelden bijzondere status KNIL echtparen en kindersterfte in de barakken? Druk op onderstaande regel om de aanmelding te doen:

https://maluku4maluku.com/wp-content/uploads/2021/04/Aanvraagformulier-bijzondere-status-KNIL-veteranen-kindersterfte-barakken-april-2021.pdf

 

Woensdagmiddag 26 mei jongst leden heeft er een bespreking plaatsgevonden met burgemeester E.J. Nieuwenhuis, en een kleine delegatie uit Waddinxveen onder aanvoering van onze frontman Leo Reawaruw. Maluku4Maluku was zoals vaak gevraagd of door nabestaanden(families) om het plan “bijzondere status KNIL graven” binnen hun gemeente te brengen. Want Maluku4Maluku kan tot in de laatste detail alles uitleggen en verdedigen over “bijzondere status KNIL echtparen en kindersterfte barakken”. Logisch verhaal, omdat het plan door onze frontman Reawaruw is bedacht.

De oproep van Maluku4Maluku is meerdere malen gedaan via alle kanalen op het internet, om geduld te hebben. Maar met de hype van 70 jaar Molukkers in Nederland is iedereen ongeduldig geworden. Maar ook ineens wakker geschud, terwijl men alle plannen van Maluku4Maluku heeft afgekraakt de afgelopen jaren. Ook de bijzondere status van KNIL Ambonezen graven kon niet, dat moest dan grootspraak zijn? Wij beseffen allemaal dat eind dit jaar nadat de hype van 70 jaar Molukkers in Nederland weg is, iedereen die nu alle eer en roem naar zich toe wilt gaan trekken? Dat zij verdwijnen van het toneel in de strijd van en voor het binnenhalen van alle rechten voor onze eerste en tweede generatie. Deze rechten zullen een uitvoering krijgen binnen het Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen, let wel deze zomer nog. Voor de personen die gaan afhaken van onze strijdtoneel zal het binnenhalen van subsidies voor hun instantie of hun werk weer belangrijker worden. Maluku4Maluku zal blijven doorgaan, net zoals de afgelopen jaren.

In ieder geval er zijn gemeenten waar Maluku4Maluku al eerder dan 21 maart 2021 in contact staat, in de wijk Elst bijvoorbeeld al vanaf het jaar 2017.  Wijk Vaassen al vanaf begin 2020! Alle goede bedoelingen maar alles loopt op het moment dat Maluku4Maluku met gemeenten het wil afronden, staan ineens andere personen op. Met als gevolg? Nog meer vertragingen, of zelfs besluiten van gemeenten om alles af te wijzen. Om de doodeenvoudige reden dat ook het plan niet goed uitgelegd gaat worden. Het is al gebeurd! Nu willen sommige gemeenten achter de schermen een plaquette en of kleine gedenksteen schenken. Maar de ultieme erkenning en waardering in de gemeenten waar Molukse nazaten wonen van KNIL veteranen, is de grafrechten vrij maken. Daarnaast een bloemen ereveld voor veteranen de zogenaamde “Witte Anjer Perk” maar dit gaat ook gelden voor alle veteranen.

Quote Reawaruw 17 augustus 2020:

“Het zou fantastisch zijn als alle gemeenten waar KNIL Ambonezen of te wel Molukse veteranen en hun nazaten wonen een Witte Anjer Perkje hebben. Het is volgend jaar 70 jaar na dato dat de KNIL Ambonezen hier kwamen voor maximaal zes maanden. Dat geeft voor mij een extra dimensie en reden om me in te zetten hiervoor. Bovendien werk ik mee omdat we dit jaar 75 jaar vrijheid in Nederland vieren, een extra motivatie voor de gemeenten om ook in hun gemeente een Witte Anjer Perkje te hebben. Ik vecht voor alle veteranen. Het eerste wat ik wil bereiken als ambassadeur is dat in Friesland, de elf steden, allemaal een Witte Anjer Perkje hebben. De gemeenteraden kunnen deze week van mij als ambassadeur een email verwachten”

In de volgende plaatsen zullen ook in het licht van Nederlandse Veteranendag die zaterdag 26 juni zal plaatsvinden bloemen erevelden komen voor veteranen met een  gouden randje KNIL Ambonezen:

Vrijdag 25 juni 2021

9.45 uur Opening Wierden bij het stationsplein inclusief gastsprekers

15.00 uur Opening Hoogeveen voor het gemeentehuis aan Raadhuisplein

Zaterdag 26 juni 2021

Nederlandse Veteranendag 2021 

Informatie over Molukse inbreng op televisie? Lees en kijk naar beelden in volgende bericht:

Maluku4Maluku aankondiging KNIL Ambonezen op televisie tijdens Nederlandse Veteranendag 2021

12.00 uur Opening Almelo in Kloosterhofpark

10.45 uur Opening Sneek in Wilheminapark

Alle drie gemeenten Wierden, Almelo en Hoogeveen zijn benaderd door Leo Reawaruw die als ambassadeur van Nationaal Comité Veteranendag “Witte Anjer Perk” . Puur omdat daar onze eerste generatie KNIL veteranen woonden. Bij de openingsceremonies zijn gastsprekers aanwezig van onder andere Veteranen Platform, Vereniging Oud Militairen Indiëgangers / Nieuw-Guinea veteranen, en Nederlandse Veteranen Instituut. Maar ook regionale veteranenverenigingen en actieve officieren zoals overste Glen Bloemberg, en kolonel Theo van der Zanden. Maar ook in de Sneek zal er op zaterdag 26 juni een opening zijn, een delegatie van Maluku4Maluku is daarbij aanwezig. 

Op zaterdag 26 juni in de middaguren zal de delegatie van Maluku4Maluku naar wijk Marum gaan, om de wandeltocht te doen van de wijk naar voormalig kamp Nuis. De Molukkers in de wijk Marum herdenken dan onze eerste generatie KNIL Ambonezen / Veteranen. Veel nabestaanden in Marum hebben zich al via de aanmeldprocedure voor de bijzondere status van de graven ingeschreven bij Maluku4Maluku. Sinds vorig jaar herfst in Maluku4Maluku in contact met de burgemeester daar bij de gemeente Westerkwartier.

Delegatie Maluku4Maluku zal onder andere de volgende vlaggen meedragen, zodat Maluku4Maluku herkenbaar zal zijn voor een ieder: Officiële Nederlandse “Veteranenvlag” en officiële vlag Nederlands Comité Veteranendag. Tevens zal onze delegatie de “Witte Anjer speld” dragen om alle veteranen te eren tijdens Veteranendag

Kijk hieronder naar beeldverslag opening Witte Anjer Perk in Vught

Leo Reawaruw frontman van Maluku4Maluku is ook ambassadeur van Nationaal Comité Veteranendag in “Witte Anjer Perkje” in het jaar 2020 “75 Jaar Vrijheid” startte hij een samenwerkingsverband met burgemeester R. van de Mortel om de KNIL graven en kindersterfte in de barakken een bijzondere status te geven. Het plan van Maluku4Maluku richting de speciale groep veteranen van Nederland de KNIL Ambonezen. Binnen de samenwerking viel ook het plaatsen van bloemen erevelden de zogenaamde witte anjer perkjes in Vught. De eerste werd geopend op 10 juni 2021 achter het Raadhuis van Vught. Luitenant-generaal Hans van Griensven werd gevraagd bij de opening te zijn. Het bleek het eerste optreden te zijn van generaal van Griensven als nieuwe voorzitter van het Veteranen Platform. Burgemeester van de Mortel sprak nadrukkelijk nog iets over de aangedane leed die de KNIL veteranen met hun thuisfront moesten doormaken. Ook was als gast aanwezig generaal-majoor Leen Noordzij een goede vriend van Maluku4Maluku en jaren lang was Noordzij voorzitter van de Vereniging van Oud Militairen Indiëgangers / Nieuw-Guinea. Maluku4Maluku ambassadrice José Imlabla en ambassadeur Rudy de Queljoe waren ook speciaal aanwezig, zo ook Nippy Noya met zijn tifa!

 

 

Afgelopen maandag 21 juni(laatste aankomst van 12 transportschepen 70 jaar geleden) is er via interne WhatsApp-groepen de volgende tekst verzonden:

Het nieuws van 21 juni 2020 komt van #Maluku4Maluku want de Molukse volksbeweging is in voorbereiding een bezoek te doen aan koning Willem-Alexander vergezeld met (drie) burgemeesters. Want de bijzondere status KNIL grafrechten en kindersterfte moet een landelijke regeling worden. Ook omdat Molukse personen en of organisaties, en of wijkraden er een chaos van maken. #BesteStuurLUI #TjariMuka #OraEtLabora #ConceptBedenker #Veterans4Veterans #Maluku4Maluku

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *