WAARDERING VETERANEN(KNIL AMBONEZEN)
Onthulling Witte Anjerperk 
In 2019 is het Nationaal Comité Veteranendag begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer perkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag, wat jaarlijks op de laatste zaterdag van de maand juni plaatsvindt. De Witte Anjer staat symbool voor de waardering voor veteranen. De Witte Anjerperk; een eerbetoon aan veteranen. Mensen die ingezet werden tijdens oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies. Veteranen dienden ons land tijdens oorlogen, gewapende conflicten en vredesmissies. In Nederland, Nederlands Indië, Libanon, Bosnië, Servië, Afghanistan, Mali, Irak of Litouwen, Korea en of Nieuw-Guinea. 
Overste Glen Bloemberg(Nederlands-Indië) en burgemeester Karel Loohuis(zoon van Indiëganger)
Vandaag werd in de tuin van het Hoogeveense gemeentehuis onder grote belangstelling het Witte Anjerperk onthuld. Burgemeester Karel Loohuis, die voor de gelegenheid samen met Luitenant-kolonel Glenn Bloemberg in een jeep naar de bijeenkomst werd gereden, memoreerde in zijn openingswoord het vaak onbekende verhaal van de veteranen. ‘Zij hebben veel voor ons gedaan.
Grote opkomst waaronder vier generaties Molukkers oftewel thuisfront van KNIL Ambonezen

Met dit soort kleine gebaren hoop ik het leed iets te kunnen verzachten. Zij verdienen onze waardering en dank. De witte anjers herinneren ons iedere dag aan hun verhalen, moed en daadkracht.’ Bloemberg heeft de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken opgericht, om mensen te laten weten dat er een organisatie is die de erkenning en waardering van veteranen beter in beeld te brengen.

Maluku4Maluku vicevoorzitter Sarah de Lima kind van KNIL Ambonees veteraan uit Hoogeveen, frontman Leo Reawaruw

De bijeenkomst werd gehost door Leo Reawaruw, frontman Maluku4Maluku die het verzoek van de bloemenperk aan de gemeente Hoogeveen voorlegde en in zijn speech de Amboneze KNIL veteranen memoreerde. De bijeenkomst werd bijgewoond door een aantal (niet)actief dienende veteranen, weduwen, partners en nabestaanden van veteranen. Op het Raadhuis is, naast de Nederlandse vlag, ook de speciale veteranenvlag gehesen.
Einde bericht Facebook Maluku Hoogeveen
Kijk naar YouTube film de ode die wordt gegeven wanneer Maluku4Maluku bij openingen is van Witte Anjer Perk bij Molukse woonwijken. Nippy Noya(Barneveld) maakt onderdeel uit van team Maluku4Maluku

Vandaag zaterdag 26 2021 Nederlandse Veteranendag in het jaar 2017 werd onze eerste generatie KNIL Ambonezen erkend als nationale en internationale veteranen. Dit werd binnengehaald door een eenmansleger! Maar de eenmansleger groeide uit tot de Molukse volksbeweging, die gezien wordt als de landelijke belangenbehartiger van de KNIL Ambonezen en hun thuisfront. Beschermd door de Nederlandse veteranenwet! Vandaag op Nederlandse televisie verslag Veteranendag, en bij Omroep Max door Maluku4Maluku naar voren geschoven KNIL Ambonees tevens veteraan bapa Noes Ririhena(Wierden).

Ter ere van onze eerste generatie ! 2e 3e 4e generatie Molukkers tegenover weduwen van KNIL Ambonezen
MALUKU4MALUKU WENST DE MOLUKSE SAMENLEVING EEN RESPECTVOLLE NEDERLANDSE VETERANENDAG 2021 TOE!

Reactie op “Van eenmansleger naar Molukse volksbeweging en landelijke belangenbehartiger van de KNIL Ambonezen en hun thuisfront

  1. Ik voel me vereerd dankzij onze Amboneze ouders van de eerste generatie ,die hun leven gaven om in de KNIL te dienen. Velen konden hun emoties, hun verhalen niet kwijt aan hun vrouwen, kinderen. Maar het feit blijft dat ze nooit vergeten zullen worden. Laten wij één blok vormen van mensen die zich niet laten wegcijferen, maar zich blijven opstellen als kinderen, kleinkinderen van trouwe gedienden die onder de Nederlandse vlag hebben gediend en gevochten. ERKENNING en RESPECT voor onze ouders van de eerste generatie AMBONEZEN . Mijn saluut in een gepaste houding ook voor de andere veteranen die in andere landen gestreden hebben. Gods heilrijke zegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *