Het is maar drie jaar geleden toen op de Nederlandse Veteranendag  onder leiding van onze frontman Leo Reawaruw eindelijk onze eerste generatie ten overstaan van het grote publiek de langverwachte erkenning kon meemaken. Het was zaterdag 30 juni 2018 toen Maluku4Maluku vertegenwoordigers van onze oorlogshelden KNIL Ambonezen  – veteranen meenam. Naar een ontmoeting in het zogeheten “Torentje” oftewel het werkkantoor van onze minister-president Mark Rutte, en daarna er een ontvangst was in de Ridderzaal. KNIL Ambonezen veteranen bapa Mezak Bakarbessy en bapa Abe Paliama waren de vertegenwoordigers.

Minister Ank Bijleveld en de toenmalige Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer op het Binnenhof 30 juni 2018(Op de achtergrond Ludy de Vos en Marco Kroon)

 

Vlak daarna ontving ook door inzet van Reawaruw op het “Binnenhof” KNIL Ambonees – veteraan bapa Alex Kipiuw eindelijk zijn oorlogsmedaille uit handen van de minister van defensie Ank Bijeveld. Koning Willem-Alexander was getuige van alles, en schudde ook de handen van onze veteranen.

 

Daarna bracht het koningshuis een eresaluut naar de KNIL Ambonezen. Onvergetelijke momenten en absolute hoogtepunten in 70 jaar na dienstbevel voor de KNIL Ambonezen.

Koning Willem Alexander brengt eresaluut aan KNIL Ambonezen / Old Soldiers Never die – Bakarbessy & Paliama veteranen

Het waren één van de vele winstpunten van de afgelopen jaren afgedwongen door de vastberadenheid in het eigen geloof naar het herschrijven van onze geschiedenis in Nederland. Natuurlijk ook de dadendrang naar het aan de kaak stellen van de oudste en smerigste toeslagenaffaire van Nederland. Doorspekt met schendingen van mensenrechten. Zoals is opgetekend in het jaar 1947 Universele verdrag van Rechten van de Mens, en in het jaar 1951(70 jaar na dienstbevel KNIL Ambonezen) Europees Verdrag van Rechten van de Mens. Nederlanders en Molukkers(politieke partijen, organisaties en of wijkraden) vertelden allemaal dat het onmogelijk ooit nog eens het KNIL Ambonezen doofpotdossier op de politieke kaart neer te zetten. Maar iedereen had het vergeten aan Leo Reawaruw te vertellen. Want zijn eenmansleger lukte het wel, en van één persoon werd het een volwaardige organisatie oftewel de Molukse landelijke belangenhartiger van de KNIL Ambonezen en hun thuisfront. Een organisatie die bestaat uit personen vanuit vele regio’s in verschillende provincies, en binnen Maluku4Maluku vindt men alle Molukse eilanden goed vertegenwoordigd!

Maluku4Maluku had een stappenplan en of strategie die uitgewerkt werd en wordt tot de dag van vandaag. Ondanks alle kritiek. Kritiek werd er op het internet gezet van Molukkers die alleen maar hadden over het onmogelijke. Terwijl Maluku4Maluku alleen maar mogelijkheden zag, en met name in de samenwerking met Nederlandse organisaties. Roddel en leugens werden verspreid over de stappenplan van Maluku4Maluku, en onze frontman Reawaruw. Er waren wijkraden die vertelden dat een bijzondere status van de graven voor de KNIL echtparen en kindersterfte in de barakken een sprookje was.

Aanmelden (inventarisatie) ‘bijzondere status’ KNIL Ambonezen graven / kindergraven door de kindersterfte in barakken!

 

Maluku4Maluku moest men niet geloven want dat was een leugen. Natuurlijk moest ook de RMS politiek meegenomen worden in de onderhandelingen die Maluku4Maluku deed vond / vind men. Grootspraak en of zelf populistisch onzin van frontman Reawaruw, werd er keihard gesteld. Maar de wijkraden(of zichzelf benoemde vertegenwoordigers) want doen de wijkraden tegenwoordig? Ze snellen naar hun gemeentehuis, maar of ze dan ook het totale conceptplan van de bijzondere status kunnen uitwerken. Of zelfs verdedigen en uitleggen in detail blijft de vraag. Met als gevolg dat alles op achterstand gezet wordt of zelfs afgewezen. En wanneer het weer hersteld moet worden vanuit de gemeente, met wie neemt de gemeente dan contact op? Juist ja! Maluku4Maluku. Maar goed dat zit in de Molukse vertegenwoordigers ingeslepen, harde kritiek leveren richting Maluku4Maluku. Om hun falen en of wanbeleid te verdoezelen. Want met zijn allen naar één partij of persoon te wijzen, het effect is dan dat er niet naar jou als nietsnut gekeken. Want niemand kan de vraag beantwoorden wanneer er gevraagd wordt wat heb jij dan gedaan voor onze eerste generatie vanaf 30 juni 2018 tot en met 30 juni 2019?

Opening Witte Anjer Perk Hoogeveen 25.06.2021 – Bloemen ereveld voor veteranen dus ook voor KNIL Ambonezen en hun thuisfront wens ingediend bij gemeente Hoogeveen door ambassadeur Nationaal Comité Veteranendag Leo Reawaruw

 

Op 30 juni 2021 schrijven wij dit bericht, want dit is de dag nadat Maluku4Maluku wel een beetje moest bijkomen van gisteren. Want gisteren zijn de volgende personen naar het(nieuwe) Nederlands Veteranen Instituut in Doorn geweest: José Imlabla(kleindochter van twee KNIL veteranen) – Gestalttherapeut specialisatie 1e en 2e generatie Molukkers naoorlogs(veteranen en thuisfront) / Ambassadrice Maluku4Maluku. Drs. Rob Remie(veteraan) – Dolderman Letselschade Advocaten Utrecht.  Leo Reawaruw(veteraan) frontman en voorzitter Maluku4Maluku. 

Brigadegeneraal Paul Hoefsloot, José Imlabla, Leo Reawaruw, Rob Remie, kolonel Ludy de Vos

Daar werd onze delegatie hartelijk ontvangen door de nieuwe directeur brigadegeneraal Paul Hoefsloot, met in het bijzijn van kolonel Ludy de Vos. Er volgde een goede bespreking met beide heren, en Tessa Wilgenburg de manager Veteranenloket was ook daarbij aanwezig. We moeten spreken over een vruchtbare ontmoeting, het onderwerp was de Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen. Dat was geschreven door veteranen Remie en Reawaruw, met name het onderdeel immateriële compensatie binnen dat programma werd uiteengezet. De uitkomst is dat we met een stappenplan gaan maken. Waarin de Nederlands Veteranen Instituut volledige ondersteuning gaat verlenen aan het Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen. Uiteraard zal de materiele compensatie niet vergeten worden door Maluku4Maluku, maar daar zullen binnenkort met andere partijen gesprekken volgen. De Nederlands Veteranen Instituut is daar niet de organisatie en of partij voor, wel de partij waar wij over de veteraan en thuisfront over kunnen spreken in samenhang met het Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen

Maluku4Maluku zal een aparte stappenplan gaan maken de komende tijd, ook Molukse hulpverleners te benaderen om mee te gaan helpen binnen het Veteran & Family Care Programma. Dit zal allemaal onder leiding gaan gebeuren door José Imlabla, want zij is vanaf heden:

MALUKU4MALUKU PROJECTLEIDER ZORG & NAZORG

VETERAN & FAMILY CARE PROGRAMMA – KNIL AMBONEZEN

Maluku4Maluku feliciteert José Imlabla met deze nieuwe functie naast haar ambassadeurschap. Maar vooral willen wij als Maluku4Maluku onze Molukse samenleving feliciteren met deze grote doorbraak. Een doorbraak wat onmogelijk leek voor velen en vooral de criticasters die zelf niets deden. Het devies van onze eerste generatie blijkt nog steeds actueel te zijn!

ORA ET LABORA / BERDOA DAN KERDJA 

MALUKU4MALUKU PROJECTLEIDER ZORG & NAZORG VETERAN & FAMILY CARE PROGRAMMA – KNIL AMBONEZEN

 

 

Reactie op “Van 30 juni 2018 naar 30 juni 2021 Maluku4Maluku blijft de geschiedenis herschrijven! Ora Et Labora

  1. MALUKU 4 MALUKU HEEFT GOED WERK GELEVERD!

    HET TEGENDEEL IS BEWEZEN.

    EINDELIJK KUNNEN WE DE VRUCHTEN ERVAN PLUKKEN.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *