Het begon met een eenmansleger die op missie was, om alle onrecht die onze eerste generatie was aan gedaan in het nieuws te brengen.  Maar men geloofde daar niet in vooral Molukkers. Beschimpt en uitgemaakt als dromer en of fantast! Men moest onze frontman Leo Reawaruw niet serieus nemen. Het KNIL Ambonezen-dossier die beschouwd moet worden als de oudste en smerigste toeslagenaffaire, doorspekt met schendingen van mensenrechten. Dat was onmogelijk om na meer dan zestig jaar actueel te maken, en via defensie aan te kaarten bij andere ministeries, althans dat zeiden Molukkers en Molukse organisaties. Maar niemand kon Maluku4Maluku overtuigen. De eenmansleger veranderde in een klein groepje vanuit de tweede generatie, en de hoop maar vooral het geloof groeide in de missie. Ondanks dat het grote succes in het jaar 2017 werd binnengehaald, bleef de kritiek en ongeloof binnen de Molukse samenleving. De ontvangst door de toenmalige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven(21 november 2017) van een delegatie van KNIL Ambonezen(ook echtgenoten, nabestaanden en of kinderen) op het landgoed “de Zwaluwenberg” was een hoogtepunt na 66 jaar KNIL Ambonezen oftewel Molukkers in Nederland. Vooral toen ook de excuses kwamen vanuit de voltallige Nederlandse regering!

Kijk en luister naar het volgende verslag op YouTube:

Daarna volgde in de maand mei van het jaar 2018 in het Nederlandse Veteranen Instituut in Doorn de eerste officiële KNIL Ambonezen reünie, wat ook gezien moet worden als een grote winstpunt. Maluku4Maluku haalde meer winstpunten naar binnen, maar dat werd niet zo gezien binnen de Molukse samenleving tot en met vandaag de dag. De kritiek hield aan met name op Facebook in de groep “Ik heb hart voor Moluks erfgoed. Een groep op Facebook waarin veel Molukkers zichzelf zielig vinden, en alles afkraken wat met name met de Nederlandse overheid te maken heeft. Onterecht! Want Maluku4Maluku heeft de stellingname dat wij allemaal volwaardig onderdeel zijn geworden van de Nederlandse samenleving. Daarnaast alles kunnen oplossen met de Nederlandse overheid als volwassen partijen, met de voorwaarde dat we respect naar elkaar moeten hebben. Elkaar ook niet moeten zien als vijanden, maar als partners binnen de Nederlandse samenleving.

Vertegenwoordiging onze eerste generatie 26 mei 2018 Veteraneninstituut Doorn tijdens KNIL Ambonezen reünie I

 

Onze eerste generatie had de hoop ook verloren maar alles veranderde vanaf het jaar 2015 want toen begon de tocht van Maluku4Maluku naar de KNIL Ambonezen(veteranen) en hun partners en of weduwen. Vanaf dat moment zocht Maluku4Maluku / Leo Reawaruw onze eerste generatie op in de wijken en of verzorgingstehuizen. Barneveld, Wierden, Vught, Assen, Zwolle en meerdere plaatsen volgden. Eerst werd er argwanend gekeken maar er werden winstpunten behaald, en toen kon men bij onze eerste generatie het geloof en hoop terugzien.

Kijk en luister naar het volgende YouTube filmpje: Je bent in je eentje door gegaan, want niemand vecht voor onze rechten!

Met name toen de belofte werd gemaakt tussen Maluku4Maluku / Leo Reawaruw en onze ouderen: Jullie moeten ons beloven sterk en gezond te blijven, en voor ons elke dag te bidden. Dan beloven wij dat wij voor jullie keihard werken! Meerdere malen toen onze ouderen ons weer tegenkwamen, vertelden ze ons wij bidden elke dag voor jullie. Madju terus(Blijf doorgaan)! Tijdens Veteranendag 2018 werd het werk van Maluku4Maluku bekroond met een ontvangst in het zogenaamde Torentje door minister-president Mark Rutte, en Ridderzaal en Binnenhof. Veteranen bapa Abe Paliama(R.I.P. 2020) en bapa Mezak Bakarbessy(R.I.P. 2020) en veteraan(onze frontman) Leo Reawaruw werden binnen ontvangen.

Na 67 jaar kreeg veteraan KNIL Ambonees bapa Alex Kipuw eindelijk zijn oorlogsmedaille opgespeld door defensie minister Ank Bijeveld

Op het Binnenhof wachtte bapa Alex Kipuw op zijn oorlogsmedaille, na 67 jaar kreeg hij hem eindelijk opgespeld door de minister van defensie Ank Bijleveld. Minister-president Mark Rutte feliciteerde hem ook nog persoonlijk. Dat deed veteraan Kipuw veel goeds, maar toen koning Willem-Alexander hem ook nog eens persoonlijk aansprak? Kon voor veteraan Kipuw Veteranendag 2018 niet meer stuk. Ook veteranen Paliama en Bakarbessy mochten het koningshuis een eresaluut brengen.

KNIL Ambonezen vochten voor het koningshuis! Veteraan Kipuw met koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander beantwoordde deze eresaluut met een eresaluut terug. Voor onze eerste generatie was dit alles de allergrootste winstpunt na 67 jaar, en binnengehaald door strijd van Maluku4Maluku. Let wel Maluku4Maluku heeft geen enkele garantie gekregen op succes maar is blijven doorgaan, en zal blijven doorgaan! Maar het doorgaan was en is gebaseerd op de term die onze eerste generatie ons heeft meegegeven: Ora et Labora

 

Veteranen Kipuw, Paliama en Bakarbessy werden ook via Maluku4Maluku opgenomen in het boek ONZE VERGETEN HELDEN. Daar was ook een expositie aangekoppeld die prijkte in het Europees Parlement in Straatsburg. Zij allen zijn afgereisd met een andere veteraan bapa Entjo Latuny om de opening mee te maken. Dit was allemaal te danken aan de samenwerking met Europarlementariër Marcel de Graaff(PVV Europa) en Maluku4Maluku.

Veteranen Reawaruw / Bakarbessy(RIP) / Generaal-majoor Leen Noordzij / Kipuw(RIP) / Latuny / Paliama(RIP)

Er zal na de vakantie een start gemaakt worden om de expositie van onze KNIL Ambonezen / veteranen rond te laten gaan in alle provincies. Dit binnen het verhaal van 70 jaar na het opvolgen van een militair dienstbevel als KNIL Ambonezen / veteranen!

Lain Sayang Lain – Satu Darah Satu Bangsa Satu Hati – Beta Disana

 

Helaas bereikte ons gisteren het bericht dat bapa Alex Kipuw is heengegaan. KNIL veteraan Alexander Hanoch(roepnaam Alex) Kipuw werd geboren op 29 mei 1930 en overleed op 91 jarige leeftijd in Aalsmeer. Hij kwam in het jaar 1951 voor een verblijf van maximaal zes maanden op dienstbevel naar Nederland. Zijn familienaam Kipuw is afkomstig van Ihamahu van het Molukse eiland Saparua. Maluku4Maluku wenst al zijn familieleden en nabestaanden in Nederland en op Saparua God’s kracht en liefde toe om dit verlies te verwerken.

KNIL Ambonees – Veteraan Kipuw met zijn zonen tijdens foto opnames in Wierden bij KNIL veteraan Paliama. Fotograaf Edwin Hunter

Reactie op “Old Soldiers Never Die: Bapa Alex Kipuw may you rest in peace

  1. Oom Alex, u leest dit bericht niet meer, maar we hebben de laatste keer veel met elkaar gesproken en gegeten bij u thuis.
    Ik zal het niet vergeten.
    Voor de zonen , een lieve papa en hij was een geliefde persoon bij velen Jullie ouders waren ook bij mijn ouders thuis geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *