In het jaar 2017 kregen Molukkers in Nederland een totaal andere gezicht de langverwachte erkenning als veteranen oftewel uitstekende en trouwe frontmilitairen van Nederland, werd binnengehaald door een eenmansleger Leo Reawaruw uit Leeuwarden. Alles begon in de openbaarheid te komen toen tijdens de jaarlijkse Indië herdenking voor de “Friese gevallenen” in de Rengerspark Leeuwarden een krans werd gelegd namens de wapenbroeders “Ambonezen”.
Veteranen Mezak Barkarbessy(KNIL) en Noes Ririhena(KNIL) allebeide 1e generatie, en 2e generatie Molukkers Brian Leepel(Korps der Mariniers) en Leo Reawaruw(United Nations – UNFIL) legden gezamenlijk een krans, en brachten een eresaluut voor iedereen die voor Nederland in het voormalig Nederlands-Indië heeft gediend.
De eresaluut werd met name gebracht ter nagedachtenis aan alle gevallenen. Inmiddels is de eenmansleger uitgegroeid naar de landelijke belangenbehartiger van de KNIL Ambonezen en hun thuisfront bestaand uit een Molukse volksbeweging Maluku4Maluku

 

Eerste Indië-herdenking Hoogeveen: ‘Het verhaal blijven vertellen’

Het taptoesignaal klinkt bij het oorlogsmonument aan de Zuiderweg in Hoogeveen. Enkele tientallen mensen waren vanmiddag aanwezig bij de eerste Indië-herdenking in Hoogeveen. Op 15 augustus herdenkt Nederland de slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië.

De Japanse capitulatie markeerde vandaag 76 jaar geleden het wereldwijde einde van de Tweede Wereldoorlog. In Den Haag vindt al jaren een landelijke herdenking plaats, maar de pas opgerichte Stichting Veteranen Hoogeveen vond het tijd worden dat Hoogeveen een eigen herdenking kreeg.

Grote Molukse gemeenschap

“Ik ben zelf geboren in Indonesië en heb me altijd afgevraagd waarom er hier geen herdenking was”, vertelt voorzitter Glenn Bloemberg. “Dat was een goede reden om er dit jaar wel één te organiseren. Daarnaast heeft Hoogeveen een grote Molukse gemeenschap, waarvan veel mensen met een KNIL-achtergrond een direct verband hebben met deze herdenking en geschiedenis.”

 

Bij de herdenking spraken meerdere mensen, onder wie wethouder en locoburgemeester Jan Zwiers. “De boodschap van die speech is dat we het verhaal moeten blijven vertellen en moeten blijven leren van onze geschiedenis”, zegt hij. “Zoals ik de verhalen heb gehoord van mijn grootvader over de Tweede Wereldoorlog, zo hoort dat ook te gaan met de gebeurtenissen in Nederlands-Indië.”

Met elkaar delen

Bloemberg sluit zich daarbij aan en hoopt dat de herdenking ook bijdraagt aan meer begrip voor de veteranen. “Er zijn een kleine driehonderd veteranen in Hoogeveen. Dat zijn mensen die gewoon in de samenleving meedoen, maar niet altijd in hun uniform. Door ze bij deze herdenking te betrekken, willen we aangeven dat we bij hen horen en zij bij ons én dat we het verhaal onderling met elkaar moeten delen.”

Herdenking Borger

Ook in Borger werd er stilgestaan met een herdenking. Dit gebeurde bij het monument aan de Torenlaan in Borger. Het was de tweede keer dat er een Indië-herdenking plaatsvond in Borger. Hierbij was locoburgemeester Freerk Buijtelaar aanwezig. In Borger kwamen in 2003 twee stenen bij het al bestaande monument ter nagedachtenis aan de tweede wereldoorlog.

Op deze stenen staan de namen van de uit met name Borger afkomstige militairen die omkwamen bij de politionele acties in Nederlands-Indië. Tot nog toe werd dat niet actief gebruikt. “Soms alleen op 4 mei met een kranslegging. Dan dacht ik waarom op 4 mei wel en niet op 15 augustus? Want Nederlands-Indië is pas op 15 augustus bevrijd”, stelt initiatiefnemer Teja van Geenen

Einde artikel RTV Drenthe maar bericht gaat door!

Luister en kijk vanuit een andere hoek naar speech vicevoorzitter Sarah de Lima Maluku4Maluku & duo ADKK

 

Maluku4Maluku vicevoorzitter Sarah de Lima speech in tekst en op beeld tijdens Indië Herdenking 15 augustus 1945 in Hoogeveen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *