In Leeuwarden was het begin (2017) van de weg naar erkenning van de KNIL Ambonezen en hun thuisfront(vrouw en kinderen) dat was tijdens de jaarlijkse herdenking in de Rengerspark bij het monument voor de Indiëgangers. Het monument staat voor de 168 Friese gevallenen met de naam De Deadenwacht, het waren allemaal wapenbroeders van de KNIL Ambonezen. Daarom is Maluku4Maluku, als landelijke belangenbehartiger van de Molukse veteranen uit de KNIL, altijd aanwezig met een krans, om iedereen te eren en herdenken die als wapenbroeders met elkaar vochten.

 

De editie van 25 augustus 2021 veranderde in een waanzinnige herdenking! Toen generaal Dick Berlijn(buiten dienst) de piloot die over de gekaapte trein in De Punt in 1977 vloog bij de microfoon ging staan. Zijn speech begon met een eerbetoon aan de trouwe KNIL Ambonezen. Maar ook over de gevolgen van het politieke wanbeleid richting de Molukkers, en Dick Berlijn sprak in het openbaar uit dat de Molukse acties niet goed te praten waren. Maar hij begreep het wel allemaal, en riep ook op dat iedereen daar eindelijk begrip voor moet krijgen. De vader van Dick Berlijn was KNIL officier, en zijn mannen waren de goede militairen “KNIL Ambonezen”! Max Pariama, Willem da Lima, en mijn persoon werden totaal overvallen door zijn speech. En? We hadden het allemaal even moeilijk.

Een speech van generaal Dick Berlijn aanhorend die recht uit zijn hart kwam, uiteraard na de herdenking hem persoonlijk bedankt.

Het werk van Maluku4Maluku is een van Ora et Labora(Bid en werk) dit voelt als een zegening van boven. Want op ons pad krijgen we soms nog het verwijt van de Molukse acties. Terwijl het overduidelijk is van actie daarna reactie. Oorzaak en gevolg. Niets is meer terug te draaien, met name richting de Nederlandse onschuldige burgers(schoolkinderen), en nabestaanden. Want zij voorop zijn tijdens de Molukse acties de grootste onschuldige slachtoffers door het politieke wanbeleid. Het is belangrijk onze Nederlandse geschiedenis te herschrijven wat altijd een van de doelstellingen is van Maluku4Maluku. Ik dank de vader van Berlijn, dat hij de feitenrelaas door heeft gegeven als veteraan. Maar ook dank ik Berlijn voor de speech die recht uit zijn hart kwam.

Militairen en (oude en of jonge)veteranen weten allemaal wie de KNIL Ambonezen waren, uitstekende frontmilitairen, die nog steeds wachten op betalingen van openstaande militaire ereschulden

Dit weekend de gehele speech hier online die werd uitgesproken door generaal b.d Dick Berlijn in Leeuwarden. Dit bericht loopt door!

Dit bericht loopt door!

Jaarlijks op de laatste woensdag in augustus in Leeuwarden, op naar de 30e editie in het jaar 2022

Dick Berlijn: Wederzijds begrip is de sleutel

 Krantenartikel door Asing Walthaus Leeuwarder Courant 26 augustus 2021

LEEUWARDEN ,,Verwijt u mij maar naïviteit’’, zei generaal Dick Berlijn bij de Friese Indiëherdenking. Zijn uitweg uit de spiraal van terrorisme en tegengeweld is: wederzijds begrip. Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten en eerder onder meer werkzaam op vliegbasis Leeuwarden, was spreker bij de 29ste herdenking in het Leeuwarder Rengerspark. Daar wordt elk jaar eer bewezen aan 168 Friezen die in voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen. Roel Sluiter, voorzitter van de
Stichting Indië-Monument Friesland die de herdenking organiseert, legde meteen een verband met de actualiteit van Afghanistan. ,,Is dat zinloos geweest? Hoe je er ook tegenaan kijkt: het is niet gelukt. En dat was het ook met Nederlands-Indië: niet gelukt.. Wat we ervan leren weet ik niet. Maar de mensen die een offer gebracht hebben vergeten, dat mogen we niet.’’ Berlijn sneed iets anders aan: de vraag of ‘we’ deze wereld van terroristisch geweld, vergelding en nieuw
geweld ,,aan onze kinderen en kleinkinderen willen doorgeven’’. Hij ziet een uitweg. ,,Als men elkaar beter kent zal ook ruimte ontstaan voor wederzijds begrip. Als we niet bereidzijn die zo belangrijke eerste stap te zetten, het kennis nemen van de geschiedenis, dan zullen we nooit met elkaar in gesprek komen.

‘Ik kon me voorstellen dat mensen extreme dingen doen’

Dat illustreerde hij met zijn familiegeschiedenis. Zijn grootouders vertrokken een eeuw geleden naar Indië om er in de handel te gaan. Maar het bedrijf en het huwelijk strandden, zijn vader kwam in Nederland terecht en keerde als KNIL militair terug naar Indië.

Vader Berlijn vertelde daar zelden over, maar als het gebeurde, sprak hij met respect over de Molukkers uit zijn eenheid: ,,Moedig en niet snel bang’’.

In de tijd dat zoon Berlijn op de Leeuwarder basis werkte, waren er de beruchte gijzelingen en treinkapingen van de tweede generatie Molukkers: ,,Door die kapingen was er in die tijd weinig sympathie voor de Molukkers. Door de verhalen van mijn vader over zijn Molukse strijdmakkers voelde dat voor mij dubbel. Hoewel ik natuurlijk de kapingen veroordeelde, begreep ik de jongeren wel. Als je jarenlang de verhalen over het verraad van de Nederlandse regering hebt gehoord, dan kan ik me voorstellen dat mensen extreme dingen doen. Nooit goed te praten, maar toch.’’

Juist die kennis van de geschiedenis is van belang om andermans handelingen te begrijpen en vooral: om in gesprek te raken. ,,Als we bij elkaar aan tafel zitten en het lukt toch niet nader tot elkaar te komen, so be it. Maar dat zou niet moeten gebeuren omdat wij de geschiedenis niet kennen en niet in staat zijn begrip voor de andere op te brengen.

Voor originele PDF bestand van krantenartikel kijk op onderstaande link:

LC.Berlijn

 

Reactie op “Generaal b.d Dick Berlijn over KNIL Ambonezen oftewel Molukse veteranen tijdens herdenking in Rengerspark Leeuwarden

  1. Met tranen heb ik deze reportage samen met mijn man gekeken We werden diep geraakt en emotioneel .
    We bidden dat de deuren geopent worden….en gehoor word gegeven in onze strijd voor rechtvaardigheid en respect voor onze amboneze knil militairen ouders die ons zijn voorgegaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *