Het is bij iedereen bekend dat de zogenaamde regeling naar een “bijzondere status voor de graven van de KNIL echtparen, en de kindersterfte in de barakken” bedacht is in het jaar 2017 door Maluku4Maluku frontman Leo Reawaruw. Door niemand anders! Maar daarna kreeg Maluku4Maluku alleen maar kritiek over zich heen. Wat wij wilden met de betrekking tot de graven was onmogelijk! Het waren verhalen van een organisatie die alleen maar zieltjes wilden winnen. Met name Reawaruw moest afgevoerd worden naar een psychiatrische inrichting. Maar toen als eerste van Nederland de gemeente Wierden voor alle KNIL Ambonezen – echtparen en kindersterfte in de barakken zijn goedkeuring gaf, bleef de kritiek. Maar er zijn veel families te vinden die heel dankbaar waren en zijn. Want je zal maar door de inzet van Maluku4Maluku de rustplaats weer vinden van jouw zus die als klein kind overleed in de barakken. Dat overkwam de familie Oemar in Wierden, kijk en luister naar het volgende film:

 

Wilde verhalen van bijvoorbeeld ene Paul Salakory uit Wierden, die aan personen verkondigde dat Maluku4Maluku alleen heeft ingezet voor twee families in Wierden. En nu komt het, de grafrechten in Wierden is mislukt, volgens Salokory. Leden van de zogenaamde wijkraad in de Molukse wijk Elst namen dit leugenachtige verhaal over van Salakory, en brachten dit als reden om niet samen te werken met Maluku4Maluku als bedenker van het plan.

 

Het volgende filmpje is alweer zeker anderhalf jaar oud(Tiel was 21 maart 2021) !

 

Maar de bewoners van de wijk Elst besloten toch in meerderheid om zich te laten vertegenwoordigen in de kwestie grafrechten door Maluku4Maluku bij de gemeente.  Te meer omdat het ook duidelijk was dat al vanaf het jaar 2017 Maluku4Maluku de eerste contacten opstartte met gemeente Overbetuwe. Vandaag 7 september 2021 is Maluku4Maluku aangewezen als gesprekspartner voor de Molukse families in Elst met de gemeente Overbetuwe. Dit is door de gemeente bevestigd per mail!

Na de gemeente Wierden volgden de gemeente Vught, en daarna Almelo. Maar toch bleven de leugens bestaan over de KNIL grafrechten. Het is nog steeds onverklaarbaar maar vanuit de wijk Tiel werd naar buiten gebracht dat zij de eerste gemeente waren die de speciale status voor de KNIL graven kreeg. Maar het bericht van Tiel kwam 21 maart 2021 naar buiten, een paar weken daarvoor werd Almelo op film vastgelegd!

Het verhaal Tiel is heel simpel uit te leggen, want de ambtenaren van Wierden als eerste gemeente hebben hun informatie overgedragen aan hun collega’s in Tiel. Vanaf het jaar 2017 zijn er contacten gelegd met diverse gemeenten, omdat families of nabestaanden Maluku4Maluku gingen benaderen. Omdat ze geen gehoor kregen bij de Molukse organisaties in hun woonplaatsen. Daarnaast de meeste organisaties geloofden niet in dit aparte hoofdstuk binnen het KNIL Ambonezen dossier. Dus ging Maluku4Maluku gewoon door met het contacten met gemeenten. Dit jaar zijn er in bepaalde gemeenten ineens storingen in de communicatie. Want er wordt aan ons gemeld er staat ineens een groep op uit onze gemeente waar wij het eerst mee willen spreken. Daar hebben wij geen problemen mee, maar dan moet het wel goed geregeld worden. Want onze doelstelling is vanaf het jaar 2017  grafrechten voor deze speciale groep Nederlandse veteranen. Natuurlijk verwachten wij dan ook dat deze groepen hun uiterste best doen om dit binnen te halen. Maar ook geen leugens vertellen (Jefta Pattikawa en Penina Hukom Vaassen) met name over onze frontman Leo Reawaruw.

 

Want? Zonder hem en of Maluku4Maluku hadden we nu niet over grafrechten gesproken. In het jaar 65 Molukkers werd niet veel gesproken en geschreven over het feit dat we moeten praten over KNIL Ambonezen – veteranen. Maar vijf jaar later kan de Nederlandse samenleving er niet meer om heen, dat zij allen op militair dienstbevel tijdelijk moesten komen. Aan welke organisatie hebben wij dat te danken? Want er was de afgelopen jaren maar een organisatie die over de KNIL Ambonezen en of veteranen sprak. Dat was Maluku4Maluku met hun frontman Reawaruw, niemand anders!

Het is ook een leugen dat Maluku4Maluku niet wil samenwerken. Wij zijn door meerdere Molukse organisaties van wijken benaderd, en wij wilden praten. Maar een vervolgafspraak kwam er niet van, behalve in Culemborg. In het geval van de wijken in Assen en Bovensmilde is het nog bonter geworden, en loopt de bijzondere status voor de KNIL Ambonezen – veteranen en hun partners gevaar! 

Want zij hebben ineens een eigen draai gegeven aan de bijzondere status van de graven, iets wat je nergens anders tegenkomt.  Daarmee kunnen partners en of vrouwen van KNIL Ambonezen en of veteranen uitgesloten en buitengesloten worden van de bijzondere status. Wij willen als de bedenkers van de bijzondere status van deze graven, iedereen waarschuwen in de wijken Bovensmilde en Assen om er niet in te tuinen.

Deze groep wordt aangevoerd door ene Antis Marijanan, die wij vorig jaar hebben geholpen om alles in werking te stellen. Nu zijn er veel aanmeldingen ook binnengekomen bij onze vicevoorzitter Sarah de Lima in Hoogeveen. Wij zullen onze contacten bij de burgemeester en wethouders onze bezwaren indienen. Ook het feit dat ze vertellen dat de burgemeesters niet meer met Maluku4Maluku verder willen gaan. Want er staat een bezoek in Den Haag gepland met drie Drentse burgemeesters, dat weet Antis Marijanan niet. Maar nu op 7 september 2021 maken we dit bekend, dat iedereen mag dit weten.

Vooral de families in de wijken Bovensmilde en Assen moeten gaan beseffen dat de groep van Antis een eigen draai heeft gegeven aan de bijzondere status. Met als gevolg half bakken bijzondere status, met nog steeds betalingen voor grafrechten!!

Maar het kan nog erger! Toen wij in het voorjaar samenwerkingsverband aangingen in Culemborg, stelde Reawaruw voor om contact te leggen met de Molukse wijk Leerdam. Omdat dit buurtgemeenten zijn, er is twee of drie keer contact gelegd met Leerdam. Maar zij wensten geen samenwerking wat raar is want men moet wel de expertise hebben om het plan uit te werken. Anders dient men dat op te zoeken, en Maluku4Maluku is altijd bereid om daarin samen te werken. Want de doelstelling moet gehaald worden, dit hebben wij bijvoorbeeld ook uitgesproken tijdens een positieve bespreking met burgemeester Spies in de maand juli op het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn.

 

In ieder geval in Leerdam zijn ze in besprekingen gegaan met de burgemeester, en men kwam terug met een krankzinnige voorstel naar de nabestaanden van de KNIL Ambonezen echtparen. De burgemeester stelde voor iedereen op te graven en weer herbegraven op een kleinere veld. Zo kan men geld besparen, of geld verdienen door het verhuizen van KNIL graven. Voor Maluku4Maluku is dit totale waanzin, en heeft dit niets en ook niets meer te maken met de bijzondere status van KNIL Ambonezen graven. Dit is wederom een verdienmodel maar nu over de ruggen van onze eerste generatie die daar in vrede rusten. 

 

 

Respectloos, schaamteloos maar vooral zondig tegenover onze overleden eerste generatie(bardossa). Herbegraven is alleen aan de orde, wanneer de burgemeester  herbegraven gaat regelen op Ambon, Saparua, Kei, Nusa Laut, Ceram of Babar of welk eiland dan ook op de Molukken. Dan ook nog eens in hun negri of kampong. Daarnaast moet er een dominee zijn bij het openen van het graf, want deze is voordat hij is gedicht met een gebed verzegeld. Hoe kan een Molukse delegatie of vertegenwoordiger dit krankzinnige voorstel serieus nemen? Sinds twee weken zijn er nu ineens twee groepen in Leerdam, totale onrust bij alle families. Maar er is een lachende derde, en dat is de burgemeester!  De vraag komt nu sinds twee weken bij Maluku4Maluku binnen, kunnen jullie ons helpen? Wij willen niet door deze twee groepen vertegenwoordigd worden, maar door jullie is de boodschap. Maluku4Maluku laat het over aan de meerderheid van de families en of nabestaanden in Leerdam. De meerderheid dient maar een vertegenwoordiger te kiezen, dat hebben ze in Elst, Culemborg en Vaassen ook gedaan. Met als gevolg dat wij aanschuiven aan de onderhandelingstafel op het gemeentehuis, eerder niet!

Maluku4Maluku zal in Nederland alleen meewerken aan de volgende herbegrafenis en dat is van KNIL Ambonees(veteraan) en visionair bapa Alex Leasa die in Wierden begraven ligt. Zijn laatste wens was op een speciale ereveld te liggen als oud-militair en of veteraan. Deze wens is voordat hij in eenzaamheid overleed door hem zelf uitgesproken aan defensie. De mogelijkheid bestond destijds niet. Maar tegenwoordig wel, want in Loenen ligt een speciale begraafplaats voor veteranen. Kijk naar de volgende film:

 

Maluku4Maluku zoekt nu ook contact met de rechthebbende van zijn graf, het plan ligt klaar om veteraan Leasa te herbegraven. Voor de nabestaanden zullen er geen enkele kosten aan verbonden zijn! De afspraak tussen defensie en frontman Reawaruw is dat alle kosten op rekening van defensie komen. Dat gaat dan ook gelden voor het speciale vervoer die tussen Wierden en Loenen zal moeten gebeuren. Bij deze roepen wij op dat de nabestaanden van KNIL veteraan Alex Leasa zich te melden bij ons of onze frontman.

Vandaag 7 september vieren drie dames in het netwerk van Maluku4Maluku hun verjaardag, hiermee willen wij dit nieuwsbericht afsluiten.

Beetje vrolijkheid mag ook wel na al deze triestheid. Maluku4Maluku feliciteert vandaag Joke Sangadji, en Sien Lilipaly(- Paliama), José Imlabla. Kijk naar het volgende filmpje over de hoogtepunt van het jaar 2020

 

Reactie op “De chaos rondom de grafrechten bereiken een hoogtepunt / 7 september oproep nabestaanden veteraan Alex Leasa

  1. Allereerst alle Dames Hartelijk Gefeliciteerd met jullie verjaardag ik bid God Zegen in jullie nieuwe levensjaar. Een bemoediging voor een ieder Spreuken3:3-8

    Voor al het andere als wij met God werken dan hoeven we niet te vrezen hoe meer anderen met modder gooien. Blijf in Zijn vrede. Want voor Zijn ogen liggen ieders wegen open Hij weegt al ieders gangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *