Veteraan Piet de Kock werd dit jaar 12 mei 103 jaar, geboren op Ambon in het jaar 1918. Hij werd door onze frontman Leo Reawaruw van Maluku4Maluku gevraagd om mee te doen met de uitzending op het Malieveld tijdens de Veteranendag 2021 die werd georganiseerd door Omroep Max. Veteraan Piet de Kock gaf aan dat een andere veteraan de eer moest gaan opnemen. Zo werd veteraan Noes Ririhena (Wierden) naar voren geschoven door Maluku4Maluku bij Omroep Max.
Kijk en luister op YouTube naar de aankondiging van Maluku4Maluku Veteranendag 2021
De muzikale tip van Maluku4Maluku om Trijntje Oosterhuis in te gaan zetten, bij de muzikale omlijsting werd gretig overgenomen door de productiemedewerker van Omroep Max. Als kers op de taart werd er een Molukse zangtalent er aan gekoppeld!
Kijk en luister naar optreden op Malieveld – Omroep Max Veteranendag
Veteraan Piet de Kock en Maluku4Maluku hun paden kruisten elkaar de afgelopen jaren. In het jaar 2018 ging Maluku4Maluku een samenwerkingsverband aan met het Nationaal Comité 4 en 5 mei (hoofdkantoor Amsterdam). Tijdens de Nationale Dodenherdenking 4 mei op de Dam in Amsterdam, mocht KNIL Ambonees Piet de Kock (99 jaar) een krans leggen voor alle slachtoffers die waren gevallen tijdens de oorlog met Japan. Delegatie van Maluku4Maluku doorbrak het protocol, en iedereen stond op met hun rechterhand op hun hart. Wij allen hadden zitplaatsen, nog geen tien meter verwijderd van het koningspaar. Genodigden moeten zitten blijven. Reawaruw als veteraan bracht staand een militaire eresaluut, terwijl veteraan Piet de Kock de eervolle plechtigheid volbracht.
Later in de maand mei werd voor het eerst na 67 jaar een officiële KNIL Ambonezen reünie gehouden, dit was in de Nederlandse Veteranen Instituut in Doorn. Daarna volgde een bezoek naar de Ridderzaal en een eretocht door Den Haag tijdens de Nederlandse Veteranendag. Allemaal op initiatief door Maluku4Maluku en georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Veteranen Instituut, en Nationale Comité Veteranendag en de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. In het najaar werd er in november een bijeenkomst gehouden, waar KNIL Ambonezen onze veteranen hun militaire eretekens en oorkondes kregen. Veteraan Piet de Kock kreeg uit handen van de toenmalige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven zijn laatste medaille, waar hij al jaren op had gewacht. Ondanks dat hij drager is van een dapperheidsonderscheiding ontbrak deze nog aan zijn rij van eremedailles.
Veteraan / KNIL Ambonees Piet de Kock was niet de enige drager van een dapperheidsonderscheiding, in de vorige eeuw werden maar liefst 170 Ambonezen van de KNIL onderscheiden met 170 Militaire Willems Orde onderscheidingen. Naast velen die in het verzet zaten, tegenover Japan in de Tweede Wereldoorlog. Hieronder treft men een nieuwsbericht van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen. Maar eerst een paar mededelingen over het afscheid van bapa Piet de Kock die afgelopen maandag 6 december vredig heengegaan:
In verband met de huidige coronacrisis zijn er beperkingen in het aantal van toegelaten bezoekers, op dit moment is het volgende bekend. Het afscheid zal pas donderdag 16 december plaatsvinden, dit in verband met het feit dat een van zijn zonen uit Vietnam moet komen. Er zal een kerkdienst zijn, maar die is alleen toegankelijk voor maximaal 75 personen. De nabestaanden zullen daarvoor uitnodigingen versturen. Kransen en of bloemstukken kunnen dag van te voren bezorgd worden in: Monuta Uitvaartcentrum – Rodelaan 60 2272 BB Voorbrug
Maluku4Maluku roept iedereen op een rouwkaart te sturen naar de nabestaanden via het volgende adres: Familie De Kock – Prins J.W. Frisolaan 506 2263 EM Leidschendam
Maluku4Maluku wenst de gehele familie en alle nabestaanden van bapa Piet de Kock God’s kracht en liefde om dit zware verlies te dragen.
OLD SOLDIERS NEVER DIE
Luister en kijk hieronder op YouTube naar TAPTOE SIGNAAL voor de KNIL Ambonezen – hieronder het nieuwsbericht van VDVM
Dank voor het delen, dank voor het publicitair maken van een stukje geschiedenis, waar de gemiddelde Nederlander totaal geen besef van heeft.