Nieuwsbericht na goedkeuring van de gemeente Culemborg

Vorig jaar 75 jaar Vrijheid in Nederland werden er gemeenten waar Molukse wijken zijn schriftelijk benaderd, door de landelijke belangenbehartiger van de KNIL Ambonezen (en hun thuisfront) Stichting Maluku4Maluku. Om de graven van onze eerste generatie “Ambonezen” een speciale status te gaan geven, omdat zij de enige groep Nederlandse veteranen zijn die nooit meer naar hun thuis/ huis zijn teruggekeerd na jarenlang voor de Staat der Nederland te hebben gediend als militair in zware oorlogsomstandigheden. Het plan “bijzondere status graven” ontslaat de rechthebbende van het graf van het betalen van grafrechten. Dit plan is ontstaan in het jaar 2017 naar aanleiding van het verzoek van de hoogbejaarde veteraan Paliama uit Wierden.  Hij kon amper de grafrechten betalen van zijn vrouw. Toen is alles opgestart en ontwikkeld met de gemeente Wierden, die ook als eerste gemeente in Nederland de “bijzondere status grafrechten KNIL Ambonezen en kindersterfte barakken” akkoord ging. Eind vorig jaar en begin dit jaar zijn er in verband met veel gemeenten via online-vergaderingen de deuren geopend door onze frontman Leo Reawaruw.

Druk op pijltje om nieuwsitem van RTV Oost te bekijken

Gemeente Vught en Almelo gingen mee als eersten met gemeente Wierden, dat deed andere gemeenten in Nederland besluiten om dit ook te gaan doen. Dus de bedenker en de aanstichter van alles is Leo Reawaruw, niemand anders. Ere wie ere toekomt! Na het volgende YouTube filmpje volgt een nieuwsbericht / persbericht die na goedkeuring van de gemeente Culemborg gepubliceerd is.

Druk op onderstaande pijltje om nieuwsbericht te zien van omroep AAVISIE uit Almelo

 

De begraafplaatsen in de gemeente Culemborg vallen onder “Beheerstichting Begraafplaatsen Culemborg” die nauw samenwerkt met de gemeente. Vorig jaar werd het eerste contact gemaakt met de beheerstichting via hun beheerder Marcel van Dord, en frontman Leo Reawaruw om te voorkomen dat het graf van dominee Keiluhu en zijn vrouw zou worden geruimd.

Derde kwartaal 2020 kwam Maluku4Maluku in beweging in Culemborg

Daarna is er een goede communicatie opgestart, de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat na de winter persoonlijke gesprekken gevoerd konden worden. In het voorjaar ontstond er Team Culemborg Maluku4Maluku, dat was een groep Molukkers uit de wijk Culemborg. Die samen met Maluku4Maluku een aanmeldprocedure wilde gaan opstarten via de aanmeldingsformulieren van ons. Een goede samenwerking was ontstaan, dat resulteerde in gesprekken met de gemeente Culemborg waaronder een gesprek met burgemeester Guido van Grootheest. Daarna volgden nog gesprekken om alles in een plan van uitwerking te gieten. Binnen het plan Culemborg zit een evaluatie-moment omdat de begraafplaatsen onder een beheerstichting vallen.

Marcel van Dord – beheerder

Wij als Team Culemborg Maluku4Maluku en stichting Maluku4Maluku zijn blij dat wij officieel bekend mogen maken dat wij met de gemeente Culemborg inclusief de gemeenteraad, en de Beheerstichting Begraafplaatsen Culemborg een positief resultaat hebben gehaald. De bijzondere status voor de graven van Nederlandse veteranen “KNIL Ambonezen” geldt nu ook in de gemeente Culemborg. Tenslotte willen wij alle partijen die hieraan hebben meegewerkt van de organisaties in Culemborg onder leiding van burgemeester Guido van Grootheest bedanken voor alle inzet, maar vooral voor het door laten gaan van onze wensen richting onze eerste generatie Molukkers in Nederland. Uiteraard feliciteren wij eenieder met dit eindresultaat die nog binnen het jaar 70 jaar KNIL Ambonezen / Molukkers in Nederland is gevallen, want dat geeft de bijzondere status een extra dimensie. 

Burgemeester Guido van Grootheest

Einde nieuwsbericht die na goedkeuring van de gemeente Culemborg gepubliceerd is, hieronder een foto-impressie van de ontmoetingen met Team Culemborg Maluku4Maluku en een artikel die op Omroep Gelderland te vinden is.

https://www.gld.nl/nieuws/7489025/knil-graven-in-culemborg-krijgen-bijzondere-status

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *