Bijzondere kerstdagen is het voor het Molukse volk in Nederland, want het duurt nog zeven weken dan gaan we het zien of het Molukse volk in Nederland zal gaan opstaan. Tegen het feit dat er een rapport uitkomt waarin onze vaders en hun wapenbroeders oftewel Nederlandse veteranen afgemaakt gaan worden als zijnde “oorlogsmisdadigers”! Het zogenaamde onafhankelijke onderzoek is een smerige beerput geleid door organisaties en of personen die teren op subsidies. Maar ook alleen in het straatje van Indonesië willen onderzoeken, getuige de literatuur waarop men het onderzoek op gaat baseren. Men durft te spreken over “dekolonisatie” maar houdt dit in dat de volkeren op de volgende eilanden in vrijheid leven? Want op Papua Nieuw-Guinea, en op de Molukken, en op Atjech en Timor kan men onmogelijk over leven in vrijheid en in democratie spreken. Er is miljoenen aan subsidie verleend om het onderzoek te doen over de periode 1945 tot en met 1950 door de Nederlandse regering. Maar het is Maluku4Maluku bekend dat men het jaar 1950 niet in detail heeft onderzocht, terwijl dit wel heel belangrijk is. Omdat de vraag open nu zal blijven staan, hoe het dienstbevel tot stand is gekomen in het jaar 1950. Het dienstbevel dat de KNIL Ambonezen oftewel veteranen met hun gezinnen voor maximaal zes maanden naar Nederland moesten komen. Daarnaast gelijk op militair pensioen gezet dienden te worden vanaf de dag van vertrek, en tijdens het verblijf in Nederland op kazernes moesten verblijven.

Maar ook moet eens duidelijk worden waarom minister-president Willem Drees senior het verbood met een nieuwe nationale wetgeving, dat 350 jonge kinderen en 150 moeders niet naar Nederland mochten komen. Om weer herenigd te worden met hun families, let wel gezinsleden van Nederlandse veteranen. We praten niet over tolken! We moeten spreken over een van de meest onderscheiden onderdelen van defensie Nederland van de vorige eeuw. Ondanks dat Nederland  de Universele Rechten van de Mens en de Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens had ondertekend, schendingen van mensenrechten verjaren nooit.

 

Maluku4Maluku bemoeit zich niet met de politiek, maar eist wel dat er een wetenschappelijk uitspraak komt over de proclamatie van de RMS op 25 april 1950 en dat wordt door de wetenschappers en hun vriendjes(waaronder Molukkers uit de tweede en derde generatie) weggevaagd. Bepaalde elementen wat ons allen aangaat wordt weggeveegd. En er was en is geen enkele Molukse “politieke organisatie” die kritiek leverde de afgelopen jaren. Raar maar waar! Iedereen tuinde er in, de wetenschappers en verraders maakten vooral gebruik van het Molukse magazine “Marinjo” ! Geen enkele tegengeluid werd gepubliceerd, wat nog raarder is.

Wij als Molukkers zijn door een sluwe tactiek in slaap gevallen, en men heeft gebruik gemaakt van Molukse personen die ook met name derde en vierde generatie kan beïnvloeden, of zelfs hebben gedaan.  Alles werd aangevoerd door een zogenaamde wetenschapper antropoloog Steijlen, vergis u allen niet Hitler had ook wetenschappers zoals dr. J. Mengele. En aan Fridus Steijlen zijn veel Molukkers aan verbonden uit de tweede en derde generatie het kunnen wel Molukkers zijn, maar zij  heulen met de vijand. En plegen verraad tegenover onze veteranen en oorlogshelden, maar vooral steken ze onze vaders in de rug. Terwijl de meesten al begraven zijn, en zich niet meer kunnen verdedigen. Dit doen ze allemaal omdat ze hun baan niet willen verliezen, en of mee willen profiteren van de verstrekte subsidies.

De vraag is en blijft wat gaan wij als Molukse samenleving doen in februari 2022, tot nu toe zijn we zwijgzaam en lijdzaam toekijkend als volk. Behalve Maluku4Maluku want onze frontman is al vanaf het jaar 2017 aan het verzetten dat onze vaders deze stempel gaan krijgen. Maar of iedereen dit snapt? Want de film “De Oost” van Jim Taihuttu, waarin ook Joenoes Polnaya in speelt is een regelrechte belediging, maar ook stuk geschiedenisvervalsing. Geldt ook voor het lesprogramma “De wereld van de Oost” een extra project om over de ruggen van onze vaders geld te verdienen die geleidt wordt door Jazzy en Jim Taihuttu, waarin ook Joenoes Polnaya een rol inspeelt. In beide projecten spreekt men niet over de “7 december speech van Koningin Wilhelmina” die met name de Ambonezen zelfbeschikking en zelfbestuur beloofde in het jaar 1942 ! Men kan wel kritiek hebben op Natalie Toisuta, als bedenker van de landelijke herdenking in Rotterdam, maar dan moet men eerst in de spiegel kijken toch? In ieder geval heeft Toisuta ook veel subsidies weten te bemachtigen.

Geld of principe?

Natuurlijk vergeet men ook te melden dat Soekarno gegijzeld was, en gedwongen werd op 17 augustus 1945 de republiek uit te roepen. Maar geen regering had, en of wetgeving. Vergelijkbaar als toen de ISIS het kalifaat uitriep enkele jaren geleden in Syrië. Gevolg was een genocide door de ISIS. Maar dat gebeurde ook toen, want in Nederlands-Indië had het tijdperk “bersiap” stierven er minimaal 20.000 mensen(worden ook getallen van 30.000 genoemd), waaronder Ambonezen, Indo’s en Nederlanders, Chinezen, Manadonezen. Naar schatting werden er 15.000 mensen vermist. De mensen werden afgeslacht en werden in vieren gedeeld teruggevonden. De vrouwen waren eerst op brutale wijze verkracht, en de mannen werden gecastreerd en hun geslachtsdeel werd in hun mond gestopt. Bleef het maar bij Jazz en Jim Taihuttu, Joenoes Polnaya! In de derde generatie spelen de volgende namen ook hierin een grote rol, Jefta Pattikawa en Geromino Matulessy, Phaidra Johannis. Maar ook Henri Timisela die directeur werd van het Moluks Museum, maar niets kon regelen om eindelijk een status te krijgen als museum. Hij vertrouwde op Fridus Steijlen, maar wat blijkt nu? Het Moluks Museum bestaat niet meer! Men komt alleen in de toekomst online met projecten. In alle uitingen werd en wordt nog steeds gesproken(ook bij alle online-meetings in verband met 70 jaar Molukkers in Nederland)  dat wij het ook uit een andere perspectief of invalshoek moeten gaan bekijken? Er zijn er drie: 1. Nederlanders 2. Ambonezen(Molukkers) 3. Javanen. Maluku4Maluku weigert dit te zien uit de invalshoek die het volk van Papua, Timor, en Maluku onderdrukt en probeert uit te moorden. Iedereen zijn eigen keuze! Maar wij blijven onze vaders en grootvaders trouw, want zij hebben als militairen en of veteranen opdrachten uitgevoerd. Wij als Molukse volksbeweging weigeren verraad op onze ouders te plegen, Maluku4Maluku laat dat aan andere over.

 

Bersiap is een periode van genocide! Kijk naar het volgende YouTube:

 

In de tweede generatie zijn onder meer de volgende namen bekend bij ons als de personen die onze vaders als oorlogsmisdadigers zien natuurlijk Sam Pormes. Maar ook Antis Marijanan die jarenlang met Sam Pormes samenwerkte, wat raar is dat Marijanan het conceptplan “grafrechten” voor gemeente Assen en Bovensmilde kaapte van Maluku4Maluku afgelopen jaar. Met als resultaat dat er nog niets is geregeld in Assen. Maar het is wel raar dat Marijanan en de zijnen de graven van “oorlogsmisdadigers” een speciale status willen gaan geven. Want dat verdient alleen een oorlogsheld toch? Maar goed die vraag kan ook gesteld worden aan Jefta Pattikawa en zijn wijkvereniging Berkenoord 2 in oprichting.

Het kan nog gekker worden, want zelfs ene Grace Tanamal(wie heeft haar van ons nog gesproken buiten haar familie om) beweert dit ook. Maar Tanamal beweert ook namens de Molukse samenleving te kunnen spreken. Terwijl ze niets weet van de KNIL Ambonezen, dat is logisch wanneer je niet in een Molukse samenleving op bent gegroeid. En jouw vader was geen KNIL Ambonees en of militair zoals de vaders van Ben Manusama en Ron Habiboe, die ook steeds schreeuwen dat we het als Molukkers anders moeten gaan inzien! Oftewel onze vaders zijn oorlogsmisdadigers? Alle drie personen hebben een Nederlandse moeder op zich is dat niet erg, maar je kan nooit 100% alles mee hebben gekregen van jouw beide ouders. Niet ons begrijpen, al beweer je anders online en of televisie.

Maar ook Rocky Tuhuteru van Pelita laat zijn vriend Fridus Steijlen niet vallen, geldt ook voor ene Wim Manuhutu. Natuurlijk onze Brenda Suitela mogen we ook niet vergeten, want die spreekt ook al jaren over oorlogsmisdadigers. Maar er zijn meer onder ons. Er is één persoon die men overal terug kan zien, van het plan van de herdenking in Rotterdam tot en met “De reizende tentoonstelling”.

Uit wiens naam hij spreekt? Het is voor ons als Molukse volksbeweging compleet een raadsel. Maar Ton Louhanepessy flikt het overal, hij nam zijn goede vriend John Watilette zelfs mee naar een Indonesische generaal. Ze hebben niet gedanst met elkaar, maar wel een gezellig samenzijn gehad. Ze mogen spreken over het zoeken naar “verbinding” maar wij kotsen hun werk uit!

Het wordt tijd dat wij als Molukse volk ons gaan bezinnen, of wij het gaan toelaten of onze (groot)vaders bestempeld gaan worden als oorlogsmisdadigers. We moeten gaan bepalen of we het nog toelaten dat al de eerdergenoemde personen en of organisaties nog steeds de ruimte krijgen om dit te doen. Want dat onze vaders en moeders verraden werden door de Nederlandse politiek is overduidelijk. Maar dat we nu zien dat personen onder ons volk dit ook doen is ontoelaatbaar. Dat is de stellige standpunt die Maluku4Maluku en AmNed Basodara Gandong inneemt, de vraag is welke standpunt ga jij innemen als kind van een KNIL Ambonees – veteraan.

Daarom lopen wij morgenmiddag de Sunset March in het licht van de officiële en internationale herdenkingsdatum van de overdracht van het voormalige Nederlands-Indië naar de Verenigde Staten van Indonesië oftewel RIS. Dat gebeurde op 27 december 1949 in Amsterdam. Waarom is deze datum belangrijk, en mag daar niet aan gesleuteld worden. Want ook merken wij als Maluku4Maluku dat binnen de Molukse samenleving is geslopen, dat de onafhankelijkheidsdatum gezien gaat worden als 17 augustus 1945. Maar wanneer men dit gaat accepteren dan vertelt men gelijk ook, dat alle militaire optredens van wie dan ook illegaal is. Terwijl de massaslachting beter bekend als “bersiap” een van de redenen was om op te treden. Geen enkele regering kan toelaten dat daarna 300.000 mensen worden uitgemoord. Maar door het niet meer herdenken en toekennen van de datum 27 december 1949 zegt men gelijk ook dat de vrijheidsstrijd op de Molukken, en of op Timor, en op Papua Nieuw-Guinea niet legaal zijn. Dat klopt in de ogen van de nieuwe kolonisator uit Jakarta! Maar de waarheid is anders, dat hoeft men niet uit te leggen aan Molukkers en Papua’s of Timorezen. Wil je ons nu al steunen? Deel dit bericht in jouw netwerken, en ontmoet ons morgen bij de brug “De Steek” in Nijmegen! Verzamelen bij parkeerplaats van Waalhalla in Nijmegen om 16.00 uur en Sunset March start om 16.31 uur. De wandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Route naar parkeerplaats:

Winselingseweg 12
6541 AK Nijmegen

Wanneer men de trap oploopt komt men bij de start van de Sunset March / Veteraan van de dag is Giovanni Pietraroia

Tekst loopt nog na de foto door!

Sunset March staat op 27 december in het teken van de KNIL Ambonezen en al hun wapenbroeders. Kom ook!
Herdenkingsdatum 27 december 1949 werd het voormalige Nederlands-Indië overgedragen aan de Republiek Indonesia Serikat / RIS
!!!! Ter nagedachtenis van de KNIL Ambonezen en al hun wapenbroeders staat deze Sunset March van 27 deccember 2021 in het teken van deze dappere veteranen. In verband met corona zal de veteraan van de dag alleen aan de linkerkant lopen. Belangstellenden lopen aan rechterzijde van de brug mee, omdat dit een openbare kant is.
Morgen kan men de familie en nabestaanden van George Pattipeilohy condoleren op een wijze die aan de richtlijnen van de huidige coronacrisis voldoen, lees er alles over hieronder:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *