Overleden Jimi Bellmartin wordt gemist: ‘Hij behaalde op eigen kracht de top en was een Moluks rolmodel’
VUGHT – Het overlijden van de bekende Molukse soulzanger én rolmodel Jimi Bellmartin (72) uit Vught hakte er flink in dit jaar. Een terugblik met mensen die hem goed kenden. ,,Jimi gaf mensen weer moed. Zeker hen die een traumatische geschiedenis achter de rug hebben.”
Miranda van Houtum Bron: Brabants Dagblad maar ook te vinden via de website van Algmeen Dagblad:
‘Voor ik doodga, breek ik door’, riep soulzanger Jimi Bellmartin uit Vught altijd. Hij kreeg gelijk, op de valreep. In 2018 won de artiest Bellmartin, die eigenlijk Jimi Silawanebessy heet, The Voice Senior. Hij was toen 69. Al bij het horen van de eerste klanken van zijn vertolking van James Browns It’s A Man’s Man’s Man’s World, draaiden alle coaches hun stoel om én sloot heel Nederland hem in het hart. Zo’n twee miljoen mensen keken naar de finale.
Kijk naar de finale hieronder:
https://www.youtube.com/watch?v=bJloQTdoBJc&feature=emb_logo
Kansloze positie
De Vughtenaar leed aan alvleesklierkanker. ,,Hij was één van de eerste Molukkers die echt werd ‘gezien’”, blikt Leo Reawaruw terug. ,,Hij was als een broer voor me. Uit een kansloze positie vocht hij zich naar boven en klom op dat podium. Dat maakt je een rolmodel waar anderen zich aan op kunnen trekken. Het is triest maar ergens ook mooi dat hij met zijn dood, precies in het jaar ‘70 jaar Molukkers in Nederland’, zijn laatste stempel heeft gedrukt op ons traumatische verleden.”
Reawaruw bracht regelmatig zijn vakanties door op ‘kamp Vught’. ,,Ik heb een van zijn eerste singles ‘You’re a lady’ helemaal grijs gedraaid. Een Molukse zanger die een single had, was destijds echt uniek.”
Rolmodel
Volgens zanger en vriend Johnny Manuhutu van de rockband Massada gold dat ook voor de stem van Bellmartin. ,,Zo’n krachtige, negroïde soulstem komt niet voor bij Molukkers. Een Molukse zanger zoals hij gaan we niet meer tegenkomen. Jimi was een vrolijke zanger, een goede entertainer en een voorbeeldig musicus. We hadden allemaal onze redenen om het verkeerde pad te kiezen maar we hebben ons staande gehouden. Muziek is ons redmiddel gebleken om uit het criminele en drugscircuit te blijven. Het was niet gemakkelijk, de treinkapingen, burgemeesters die onze optredens afzegden, we werden overal aangehouden, hadden moeite met werk vinden. We moesten opboksen tegen een achterstandssituatie. Maar muziek verbindt en door de muziek konden we als zonen van oud-KNIL-militairen ons verhaal vertellen én hebben we onze weg gevonden.”
Muziek verbindt en door de muziek konden we als zonen van oud-KNIL-militairen ons verhaal vertellen en hebben we onze weg gevonden – Johnny Manuhutu, Massada
Reawaruw is nog steeds boos omdat Bellmartin niet voorkomt in het dit jaar verschenen boek ‘Role Models, zeventig Molukse succesverhalen’. ,,Jimi was een nazaat van een KNIL-oorlogsheld. Hij geloofde in onze strijd en er is geen zanger zoals hij. Een schande dat hij niet in dat boek staat. Ook rolmodellen zoals Simon Tahamata, Nippi Noya (percussionist) en Rudy de Queljoe (Brainbox /Vitesse) staan er niet in. Ik hoef dat boek niet te hebben.”
Bellmartin was één jaar toen hij met zijn ouders op het voormalige concentratiekamp Vught terechtkwam. Hij woonde lange tijd in Barak 23 waar hij later een indringend liedje over schreef. Dat deed hij samen met Ernst Jansz, de oprichter van Doe Maar. In het liedje beschreef hij zijn repatriëring naar Nederland en hoe hij opgroeide op het Vughtse kamp.
Soul moest uit zijn hart komen
Als 17-jarige beklom hij het poppodium. Routineklusjes waren niet zijn ding. De soul moest uit zijn hart komen, anders hoefde het van hem niet. Hij trad op tijdens ‘Pasar Malams’ (Indonesische markten) maar ook tijdens het bekende Soul Live Festival in Den Bosch, stond in het circustheater in Scheveningen, Carré in Amsterdam en de Ziggo Dome. Hij zong met grootheden als saxofonist Candy Dulfer en gitarist Jan Akkerman en bekende buitenlandse sterren waaronder Percy Sledge. Op 70-jarige leeftijd bracht hij in de theaters met de show ‘Best of Soul Classics’ nog een eerbetoon aan de grootste soulhelden.
Jimi heeft volkomen op eigen kracht de top bereikt – Ernst Jansz, Oprichter Doe Maar
Ernst Jansz leerde Bellmartin zo’n 35 jaar geleden kennen. ,,Een beminnelijk mens. Hij schijnt in zijn jeugd een heftig type te zijn geweest maar daar was, afgezien van zijn onstuimige leefstijl, niet veel meer van te merken. Jimi was altijd goed gehumeurd en liet iedereen in zijn/haar waarde. Een echte vakman. Hij beheerste zijn instrument, zijn stem, als geen ander. Weergaloos.”
Met het nummer Barak 23 werd Bellmartin de stem van de Molukse gemeenschap die jarenlang in voormalige concentratiekampen was gehuisvest. Jansz: ,,Hij gaf me een geschreven velletje en prachtige beelden uit het kamp. Daar ben ik vanuit gegaan. Ik heb alleen de woorden wat gerangschikt om er een lied van te kunnen maken. Toen hij The Voice Senior won, werd hij ook een soort ambassadeur van die Molukse gemeenschap. Hij heeft volkomen op eigen kracht de top bereikt. Dat geeft mensen, zeker hen die een traumatische geschiedenis achter de rug hebben, weer moed.”
Zorg voor zijn moeder
De late doorbraak van Bellmartin heeft volgens de Doe Maar oprichter ook te maken met het gebrek aan professionele begeleiding. ,,De platenmaatschappijen en zo. Iemand met zijn talent had gekoesterd moeten worden. Zo’n stem vind je maar eens in je leven. Maar hij zorgde ook jarenlang voor zijn moeder. Dat had absoluut zijn prioriteit.”
Hij bleef ondanks zijn bekendheid heel normaal, had geen kapsones en was een echte doorzetter –
Jimi Bellmartin op weg naar winst The Voice Senior. Op vrijdag 31 augustus 2018 in de middag stroomde in sporthal Kardinge vol. Na het optreden tijd voor fans. Zijn trouwe chauffeur en vriend Paul Selanno in beeld met Joop Manuhutu van Massada, ook zijn broer Johnny Manuhutu was aanwezig om Jimi Bellmartin succes toe te wensen. Leo Reawaruw ondersteunde Bellmartin in het begin van het filmpje had een Nederlandse fan het enigszins door. Unieke beelden van zonen van KNIL Ambonezen oftewel Nederlandse veteranen en oorlogshelden. www.maluku4maluku.com Kijk naar het kopje informatie maar vooral nieuws.
Paul Selanno was dertig jaar lang de chauffeur van Bellmartin én een groot fan. ,,In de auto luisterden we vaak naar kerkmuziek en praatten we wat maar Jimi wilde ook rust. Zodat hij zich kon voorbereiden. Ik heb echt genoten van het samenzijn. Hij bleef ondanks zijn bekendheid heel normaal, had geen kapsones en was een echte doorzetter.”
Show must go on
Dat laatste beaamt ook Jansz: ,,Met de Marlboro Flash Back Tour (1996) toerden we door Nederland met het repertoire van Otis Redding. De enige die die liedjes kon zingen was natuurlijk Jimi. We speelden in een tent op de Parade in Den Bosch. Jimi zong I’ve Got Dreams, ging op zijn knieën maar stond niet op. Ik zag hem wankelen en hij viel als een blok voorover. Hij had twee nachten doorgehaald, niet geslapen, feest gevierd. De ambulance werd gebeld. Ik ging mee naar het ziekenhuis. Hij deed zijn ogen open en vroeg waar we waren. Ik zei: ‘In het ziekenhuis. Je bent flauw gevallen’. Jimi sprong het bed uit: ‘Kom, we gaan! De show must go on, man!’ Dat was Jimi…”
Laatste optreden online van Jimi Bellmartin plus kersgroet en nieuwjaarswens:
Lieve Leo, dankjewel!!!
The Legend of Moluccan great artist! Jimi Bellmartin – Gone but Never Ever Forgotten! Thank u for sharing! ❤️
The Legend of Moluccan great artist! Jimi Bellmartin is Gone but Never Ever Forgotten! Thanks to Nippy Noya!