Alle teksten op onze website zijn te lezen in drie talen: Nederlands / Indonesisch / Engels ! Aan de rechterkant ziet u een Nederlandse vlag, daar kunt u een keuze maken.

Het is triest maar ergens ook mooi dat hij met zijn dood, precies in het jaar ‘70 jaar Molukkers in Nederland’, zijn laatste stempel heeft gedrukt op ons traumatische verleden.”

Maluku4Maluku dankt een ieder die positieve reacties naar ons zond in verband met het krantenartikel die gisteren verscheen, en is terug te vinden op de websites van Brabants Dagblad en Algemeen Dagblad. Hierboven kan men hem nog nalezen.

Met name de uitspraken van onze frontman Leo Reawaruw heeft velen onder ons de ogen doen open gaan. De samensteller van het fotoboek is ook medeverantwoordelijk voor de geplande herdenking in Rotterdam, en zit ook in de samenwerkingsverband met de zogenaamde reizende tentoonstelling (in oude roestbakken). Maar ook brachten de uitspraken ook inspiraties bij collega-muzikanten van Jimi Bellmartin, zij brachten onder leiding Willem Matapere(ook geboren en getogen in kamp Vught) een unieke versie van Barak 23 uit online. Hieronder kunt u deze bekijken via YouTube:

Einde berichtgeving rondom de Molukse rolmodel en ambassadeur Jimi Bellmartin

De oudste en smerigste toeslagenaffaire van Nederland doorspekt met schendingen van mensenrechten is overduidelijk het doofpotdossier van de KNIL Ambonezen, die pas sinds het jaar 2017 worden gezien als Nederlandse veteranen. Die erkenning werd binnengehaald door de nu Molukse volksbeweging onder de vlag van Maluku4Maluku de erkenning en waardering werd uitgesproken op het landgoed “De Zwaluwenberg” door de toenmalige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven. Nu is generaal Hans van Griensven de voorzitter van de Veteranenplatform. De Veteranen Platform heeft recentelijk nog een verklaring afgegeven ten aanzien van het komende rapport waarin onze (groot)vaders bestempeld gaan worden als zijnde oorlogsmisdadigers, het zogenaamde Meerjarig Indië Onderzoek.

Opgeven is geen optie! “Ambonezen” veteranen van Korps Speciale Troepen en Korps Commando Troepen
Standpunt van de Veteranen Platform is te lezen door op onderstaande link te klikken:

https://veteranenplatform.nl/standpunt-vp-inzake-het-meerjarig-indie-onderzoek/

Nadat er 350 kinderen en 150 moeders werden achtergelaten in vijandelijk gebied in de jaren 1950 en 1951 daarna hereniging werd verboden, zodat het mensenrecht van familiehereniging werd ontnomen door Nederland. Is het te wreed voor woorden dat zij na 70 jaar een trap na krijgen de meesten liggen begraven, dat zij allen oorlogsmisdadigers zijn. Dat geldt ook voor al hun wapenbroeders zoals wij dat steeds omschrijven, en tot wapenbroeders behoren mannen uit Timor, Papua Nieuw-Guinea, Manado, Indo’s en Nederlanders. Maar ook iedere militair die naar het voormalig Nederlands-Indië ging, de meerderheid daarvan waren dienstplichtige jonge mannen. Maluku4Maluku wil het nu nog niet eens hebben over de erbarmelijke omstandigheden van huisvesting die de veteranen van de KNIL Ambonezen moesten meemaken om te overleven. Kindersterfte en zelfdoding als gevolg in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw in de alle oude werk- en strafkampen vanuit de Tweede Wereldoorlog. Naast de vele longziekten waar met name de tweede generatie nog steeds last van heeft, dit door alle tocht en schimmel. Maar ook door de asbest die op de daken lagen van de barakken van de oude concentratiekampen. Het wordt nog wreder want ineens na al die jaren doen er Molukkers mee in het verhaal om de veteranen van de KNIL Ambonezen als oorlogsmisdadigers weg te zetten. Molukkers die niets hebben met een KNIL achtergrond, en opgegroeid zijn buiten de Molukse samenleving. Daardoor niet onze gevoelens kan begrijpen, maar zich toch opwerpen als de zogenaamde deskundige Molukker. Eerder moet men spreken over een mislukte Molukker.

Lees er alles over via de volgende link:

Bezinning met de kerstdagen 2021 – 27 december Sunset March KNIL Ambonezen & Wapenbroeders

Er zijn Molukkers tegenwoordig die het verleden willen laten rusten, men vindt dat men niets meer hoeft op te rakelen. Wanneer je hun optreden onder de loep neemt, moet men tot de conclusie komen dat ze dit willen doen om hun eigen belangen te beschermen. Want Maluku4Maluku komt op voor het algemeen belang van de veteranen van de KNIL Ambonezen en hun thuisfront. Het voorbeeld is wijkvereniging Berkenoord 2 “in oprichting” Vaassen. Men heeft zichzelf benoemd als Molukse wijkraad, terwijl Berkenoord 2 een wijk is geworden met allerlei bevolkingsgroepen. Daarnaast wanneer je nog steeds “in oprichting” bent wat voor mandaat heb je dan? Waar is het beleidsplan en statuten te vinden, kan iemand deze poppenkast uitleggen?

Lees over de samenstelling van Berkenoord 2 door op onderstaande link te drukken:

https://www.trouw.nl/nieuws/in-vaassen-wonen-molukkers-en-andere-vaassenaren-zonder-problemen-naast-elkaar~b1d85007/

 

Wijkvereniging Berkenoord 2 “in oprichting” Vaassen laat zich vooral leiden door de loopjongen van Fridus Steijlen, ene Jefta Pattikawa. Tijdens een wandeltochtje met de burgemeester van Epe vinden zij dat het verleden begraven moet worden. Er is daadwerkelijk een voorzitter van de organisatie in oprichting ene Allison Leuwol, maar die mag niets zonder toestemming doen van de burgemeester en Jefta Pattikawa. In ruil gaat de gemeente Epe de oprichting van een of andere stichting bekostigen, zal wel meer dan een jaar duren. Want het is de tweede zogenaamde organisatie zijn in Vaassen die “in oprichting” gaat. De grafrechten voor de KNIL Ambonezen in de gemeente Epe zijn binnengehaald door Team Maluku4Maluku Vaassen onder leiding van Maluku4Maluku, nadat de wijkvereniging |”in oprichting” afgewezen werd afgelopen zomer door dezelfde burgemeester waarmee ze nu vrienden mee zijn. Dezelfde burgemeester beweerde op nationale televisie dat de gemeente Epe niet verantwoordelijk is voor de militaire aanval op 14 oktober 1976.

Kijk op volgende YouTube naar de uitspraak van de burgemeester van Epe

Maar niets daarvan is waar, want in het dossier die Maluku4Maluku heeft zijn brieven te vinden van de gemeente Epe. Waarin zij de volle verantwoording op hun nemen voor alles, inclusief schadeloosstelling voor de elf families die als laatsten in de barakken woonden. Ook het feit dat de gemeente Epe jarenlang geld heeft ontvangen vanuit Den Haag om onderhoud op kamp Vaassen te plegen, en nooit heeft gedaan. Daar mag niet meer over gesproken worden? Ook het feit dat de families alsnog excuses en schadeloosstelling eisen mag niet meer volgens met name derde generatie Molukkers van wijkvereniging Berkenoord 2 “in oprichting”! Daarom roepen wij een ieder op om wijkvereniging(voor alle bewoners van) Berkenoord 2 “in oprichting” niet meer te zien als serieuze Molukse organisatie.

Want kamp Vaassen en de Molukse wijk Vaassen bestaat niet meer. Alleen de kerk en stichting is nog Moluks. Wijkvereniging Berkenoord 2 “in oprichting” moet men niet meer serieus nemen, niet alleen in Vaassen. Maar binnen onze gehele Molukse samenleving. Geldt ook voor elke oproep en of berichtgeving die Berkenoord 2 “in oprichting” doet is niet meer voor Molukkers serieus te nemen. Want we gaan naar het jaar 2022 waar het een kwestie gaat worden, van buigen of barsten voor alle Molukkers in Nederland. Althans die nog willen opkomen en strijden voor onze vaders en moeders, en hun ego en eigen eer en roem aan de kant kunnen zetten daarvoor.

Luister naar uitleg over de gelden die bedoeld waren voor het onderhoud van kamp Vaassen via de volgende YouTube:

 

In de maand augustus van dit jaar werd er contact gelegd met onze frontman door ene George Pattipeilohy die in kamp Vaassen woonde, hij overhandigde een andere doofpotdossier. Een doofpotdossier die uit de periode van kamp Vaassen stamde, maar mogelijk doorliep tot vandaag de dag. Pattipeilohy vertrouwde alles toe aan Maluku4Maluku, en had heel veel overleg via de telefoon met Maluku4Maluku. In eerste instantie kon hij niet terecht bij vereniging Berkenoord 2 in oprichting, daarom viel de keuze op onze organisatie. Helaas belandde hij met corona-klachten op de intensive care in een ziekenhuis. George Pattipeilohy is helaas vorige week overleden. Maluku4Maluku zal ondanks het verlies van zijn persoon het dossier wat hij aandroeg aan de kaak gaan stellen. Dat zijn wij verplicht, net zoals wij verplicht waren om de grafrechten op te halen voor Vaassen. Omdat wij dat hadden opgestart met wijlen dominee Bram Nanuru, ook in dit geval is opgeven geen optie!

Kijk op YouTube naar galerij als eerbetoon voor George Pattipeilohy:

We gaan 70 jaar Molukkers in Nederland afsluiten binnen enkele uren. We moeten eigenlijk spreken over 70 jaar na dienstbevel aan de KNIL Ambonezen om voor maximaal zes maanden naar Nederland te gaan. In 70 jaar hebben we de laatste 30 jaar zeker alles over ons heen laten gaan. We hebben alles laten gebeuren, alsof wij zielig zijn. Maluku4Maluku als volksbeweging en landelijke belangenbehartiger van de KNIL Ambonezen en hun thuisfront is niet zielig! Wij laten ons niets meer overkomen en gebeuren! Maluku4Maluku is begonnen met één persoon, maar die tijd is al wat jaren voorbij! Maluku4Maluku verlaat 70 jaar na het jaar 1951 als een wijdverspreid netwerk dwars door Nederland. Met medestanders uit de 1e en 2e en 3e maar ook 4e generatie.

Het klopt dat een kleine minderheid op sociaal-media het anders wilt laten doen voorkomen. Maar helaas voor dat kleine groepje de zwijgende meerderheid binnen de Molukse samenleving heeft zich eindelijk gevonden binnen Maluku4Maluku. Met zaken zoals rondom kamp Vaassen en andere zaken zullen wij dit gaan aankaarten bij de betrokken partijen, komen wij er niet uit met elkaar. Zullen we zeker gaan overwegen om juridische stappen te gaan ondernemen. Maluku4Maluku vindt een gezamenlijke wandeling niet genoeg om daarna alles te laten rusten.

Een nieuwe doofpothoofdstuk door de gemeente Epe gaat aan de kaak gesteld worden door Maluku4Maluku

Voor de personen die het afscheidsdienst van George Pattipeilohy hebben gemist, en toch het willen bekijken? Druk op onderstaande YouTube:

Reactie op “Na 70 jaar: Wij laten ons niets meer overkomen en gebeuren! Genoeg is genoeg: Onze vaders zijn veteranen en oorlogshelden ook in het jaar 2022

 1. Ook ik vindt jullie voorouders nog steeds helden.
  Net als mijn eigen opa, een echte Fryske pake.
  De “politionele acties” hebben op hem een onuitwisbare indruk gemaakt.
  Na zijn thuiskomst sliep hij alleen omdat hij schreeuwend wakker werd en soms zijn vrouw aanvloog in pure angstaanvallen.
  Hij kon bij niemand zijn verhaal kwijt, totdat ik het uniform aantrok.
  Hij heeft me eerst verrot gescholden, toen gewaarschuwd en toen bedankt omdat ik was opgestaan omdat ik “iets” wilde doen en daarom graag op uitzending wilde gaan.
  Hij heeft altijd gezegd dat ze bedonderd waren door het rijk, niet alleen de Hollandse jongens maar vooral de KNIL ‘ers en hun familie.
  Het heeft hem nooit losgelaten.

  Tijdens de 10 jaar dat ik heb mogen dienen heb ik meerdere blauwe jongens als collega gehad. Stuk voor stuk voorbeelden voor de andere collega’s. Ik ben trots dat ik samen met hen heb mogen dienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *