Alle informatie en ook nieuwsberichten zijn te lezen in drie talen, u dient dan onze website te openen via een laptop en of pc of tablet. Aan de rechterkant ziet u dan het woord Translate en een Nederlandse vlag. Daar kunt u twee andere talen selecteren. Dit nieuwsbericht is ook te beluisteren via:

https://anchor.fm/dashboard/episode/e1d5nrq

Maluku4Maluku is de bedenker van het plan “bijzondere status voor KNIL Ambonezen graven voor onze eerste generatie, en de kindersterfte in de barakken” dit komt uit de gedachtegang van  onze frontman Leo Reawaruw. Veel graven van onze eerste generatie en kinderensterfte uit de barakkken zijn de laatste jaren geruimd door gemeenten, daar wordt niet over gesproken en geschreven. Omdat dit in de taboesfeer is! Maar is wel de keiharde realiteit. Dat is het gevolg dat er nabestaanden de kosten van de verlenging van de grafrechten niet meer kunnen betalen. Deze nabestaanden hebben dit in het verleden ook weleens gemeld bij de wijkraden jaren geleden. Maar er waren geen oplossingen om dit te voorkomen.  De Molukse organisaties waaronder wijkraden konden ook met een oplossing komen. Maar welke kon men zelf niet verzinnen. De laatste jaren werd het met name via Facebook bekend dat nabestaanden die met dit probleem zaten zich konden wenden bij Maluku4Maluku. Dat was en is bekend bij alle Molukse organisaties en wijkraden.  Zo zijn er graven niet geruimd geweest in Culemborg en Moordrecht maar ook in Groningen. Puur omdat de families contact met Leo Reawaruw zochten, en zo is de communicatie opgestart geweest bij meer dan 25 plaatsen waar Molukkers wonen. Zo zijn er vorig jaar veel gemeenten meegegaan met het conceptplan van Maluku4Maluku van Helmond tot en met Waddinxveen. Maar dat geldt ook voor Vaassen waar na een afwijzing van de burgemeester alles werd omgebogen door Maluku4Maluku in september.

Derde kwartaal 2020 kwam Maluku4Maluku in beweging in Culemborg

Maar ook zijn er aanvragen geweest van familieleden en of nabestaanden die ernstig ziek zijn, en die wensen het mee te maken dat voordat zij overlijden het bericht te krijgen. Dat ook de rustplaatsen van hun ouders een bijzondere status hebben gekregen. In Culemborg waren er geen nabestaanden meer van het graf van dominee Jacob Keiluhu en zijn vrouw, een oplettende Molukse bezoeker van de begraafplaats belde Maluku4Maluku op. Geen tijd om te verliezen dus onmiddellijk tot actie over gegaan. Oftewel de werkwijze van ons als Maluku4Maluku is ORA ET LABORA!  Wij gaan dan niet opkomen voor één familie maar dan voor het algemeen belang en dat is dus voor alle KNIL Ambonezen graven. De personen die nu ineens opkomen voor onze generatie moeten maar eens antwoorden op de volgende vraag: Wat hebben jullie bedacht en gedaan voor onze eerste generatie de afgelopen drie jaar. En? Is daar ook aantoonbaar bewijs van?

In de zomer 2020 werd er een graf niet geruimd in de gemeente Groningen door inspanningen van frontman Reawaruw van Maluku4Maluku

ONDERSTAANDE EMAIL IS ONS ANTWOORD OP EEN EMAIL DIE WIJ HEBBEN MOGEN ONTVANGEN OM 11.46 UUR OP MAANDAG 17 JANUARI 2022 WIJ HEBBEN DIT VERZONDEN OM 19.05 UUR ! UITERAARD DACHTEN WIJ ALS MALUKU4MALUKU DAT WIJ ANTWOORD ZOUDEN TERUGKRIJGEN BINNEN ÉÉN UUR. TIJD VAN PUBLICATIE VAN DIT NIEUWSBERICHT IS 18 JANUARI 2022 OM 00.01 UUR

 

Leeuwarden, 17 januari 2022

Aan de heren Kaidel en Ritsema,

Ten eerste lees ik deze mail in mijn inbox, ten tweede ontving ik een screenshot van een mail vanuit Hoogkerk die geplaatst was op Facebook. Ik zal dan ook deze brieven als openbare brieven beschouwen. Mogelijk ook gaan publiceren op onze website die ongeveer 300.000 hits per maand heeft. Ik zal proberen te antwoorden op jullie vragen, maar wel een uitleg geven wat er daadwerkelijk is gebeurd de afgelopen jaren.

⦁ Het plan bijzondere status graven voor echtparen van de KNIL Ambonezen is bedacht door mijn persoon. Alhoewel niemand daarin geloofde en vanaf het begin werd afgeschreven door eenieder als fabeltje ben ik daarmee doorgegaan. Met als gevolg dat de gemeenten Wierden, Vught en Almelo als eersten in Nederland de status verleenden.
⦁ Wijkraden? De vraag dient gesteld worden waarom nabestaanden zich niet gaan wenden naar hun plaatselijke wijkraden. Terwijl iedereen de berichten over grafrechten leest vanaf het jaar 2017 ook jullie. Waren jullie onzichtbaar of was het een kwestie van vertrouwen.
⦁ Met betrekking tot de wijkraad “De Wijert” Groningen is het van de Molukse wijk? Want ik ken geen enkele Molukse voorzitter van een wijkraad die een Nederlandse naam draagt. Mijn informatie is dat er geen verkiezing is geweest om Ritsema aan te stellen. Want zonder verkiezing is er geen wijkraad althans geen Molukse wijkraad. Heeft u daar bewijzen van en heeft u een beleidsplan en of Kamer van Koophandel inschrijving van? Die willen wij ook ontvangen.
⦁ Ik heb in het verleden zakengedaan met de wijkraad en stichtingsbestuur van Hoogkerk. Omdat men problemen had om het tijdelijke stichtingsgebouw in de verzekering te krijgen. Door mijn bemiddeling is dat gebeurd. Ik weet niet of Kaidel daar toen al woonde. Het was een grijze houten pand midden in de wijk.
⦁ De aanmelding of nabestaanden willen meedoen is een privékwestie want de kans dat de grafrechten teruggaan naar de gemeente is aanwezig. Dat dient elke familie zelf te bepalen. Een wijkraad kan ook niet aan een familie verplichten om hun inboedel te verzekeren. Dat beslist iedereen voor zichzelf.
⦁ Natuurlijk is samenwerking een goede zaak, maar het bevreemd ons dat iedereen in Groningen en Hoogkerk op de hoogte is dat door onze inspanningen het graf van KNIL veteraan Hiraije niet is geruimd in het jaar 2020. Dat iedereen daar wist van onze inzet en energie, en dat jullie nu pas komen. Met min of meer eisen? Ik heb persoonlijk vorig jaar zomer in de brievenbus van Kaidel in Hoogkerk een aanmeldingsformulier gedaan. Nu in de tweede enveloppe na maanden een begeleidende brief is, met de tekst we zijn aan het afronden met de gemeente Groningen kloppen jullie aan?
⦁ Beseffen jullie ook dat de officiële Molukse wijkraden ook criminele activiteiten in de Molukse wijk moeten doorgeven aan de overheid. Om zo het woon- en leefklimaat in de Molukse wijk daarvoor te afschermen en te beschermen.

Ik ben vijf of zes keer op eigen kosten naar Hoogkerk en Groningen gereden. Bij wie kan ik declareren? Voordat jullie gaan melden dat ik het voor mijn eigen eer en roem gaan doen of heb gedaan. Willen jullie een gesprek hebben? Verzoek ik jullie naar Leeuwarden te komen. Horeca gaat  binnenkort open, dan mogen jullie mij trakteren. Lijkt mij een redelijk aanbod.

Met vriendelijke groeten
Leo Reawaruw
Bedenker KNIL Ambonezen grafrechten tevens frontman & voorzitter Maluku4Maluku

 

Goedemorgen heer Leo Reawaruw
Ik mail u namens de wijkraad de Wijert in groningen
Allereerst wil ik u bedanken voor u inzet betreft de grafrechten in groningen en Hoogkerk, maar aangezien wij dit als wijkraad al hebben op gepakt lijkt het mij duidelijker voor de gemeente dat wij als wijkraad zelf dit gaan regelen.
Ook had Stefan Alfons u al eerder bericht hierover maar had daar niks meer van gehoord.
Dus bij deze nogmaals bedankt
Als er verder vragen zijn dan kunt
U mij bellen op nr 06

Met vriendelijke groeten

Peter Ritsema
Voorzitter wijkraad de Wijert groningen

Verstuurd vanaf mijn iPhone

2 reacties op “Open brief aan Kaidel en Ritsema de eerste Nederlandse voorzitter van een Molukse wijkraad

  1. Na bovengenoemde verhaal te hebben gelezen, stel ik aan KAIDEL, Peter RITSEMA en STEFAN ALFONS DE VOLGENDE VRAGEN en die luiden als volgt:

    De eerste generatie KNIL AMBONEZEN, die zijn belazert en besodemiedert TOT AAN HET BOT TOE door de toenmalige Nederlandse Regering maar zijn ook besodemiert en ook belazert door hun eigen mensen buat tjari nama en om subsidies binnen te halen en dat doen jullie met zijn drieën ook, Ten tijde dat onze eerste generatie KNIL AMBONEZEN naar Nederland op militair dienstbevel naar Nederland werden overgebracht wat werd door de Nederlandse offiicieren aan onze eerste generatie KNIL AMBONEZEN OP DE KADE TIJDENS VERSCHEPING LETTERLIJK VERTELD!! GEEF DAAR EERST ANTWOORDEN OP!!

    WAT HADDEN ONZE EERSTE GENERATIE KNIL AMBONEZEN IN 1923 IN NEDERLANDS OP SCHOOL GELEERD ?

    NEDER-LANDS INDIE WERD VERDEELD IN 3 GROTE PROVINCIËN, EN WELKE 3 GROTE PROVINCIEN WAREN DAT?

    ER HINGEN NIETS VOOR NIETS FOTO’S VAN WIJLEN HARE MAJESTEIT KONINGIN WILHELMINA VAN ELKE EERSTE GENERATIE KNIL AMBONEZEN AAN DE MUUR EN DIE HINGEN DAAR NIETS VOOR NIETS,

    GEEF ALLE DRIE DAAR EERST ANTWOORDEN OP!!

    DE PAMFLETTEN DIE UIT HET VLIEGTUIG BOVEN AMBON WERDEN UITGESTROOID, LEES: TROUW AAN MIJN KONINGSHUIS, WAS OP DE SITE VAN MALUKU4MALUKU GEPUBLICEERD DOOR DE HEER STRATEEG LEO REWARU, MILITAIRE STRATEEG MET EEN BELEID DE BEDENKER KNIL AMBONEZEN GRAFRECHTEN TEVENS FRONTMAN MET STRATEGIE MET DOELGERICHT BELEID EN VOORZITTER VAN MALUKU4MALUKU.

    WAT IK VAN JULLIE DRIEËN NIET BEGRIJPT IS HET VOLGENDE: DAT DE HEER LEO REWARU MET ZIJN MILITAIRE BREDE ERVARINGEN EEN BELEID EN STRATEGIE IN 2017 REEDS AL NAAR BUITEN HAD GEBRACHT EN BEWERSTELLIGT EN MET ZIJN ONDERHANDELINGEN BELEID STRATEGIE WAS BEGONNEN MET PERSOONLIJKE GESPREKKEN MET BOVENGENOEMDE BURGEMEESTERS/GEMEEN-TE RAAFSLEDEN TOT STAND TE HEBBEN GEBRACHT, GAAN JULLIE MET ZIJN DRIEËN ZIJN BELEID EN ZAKELIJKE STRATEGIE PROBEREN TE ONDERMIJNEN, EERLIJK GEZEGD DAT ZAL JULLIE NIET LUKKEN. JULLIE DRIEËN HEBBEN GEEN BELEID EN TOTAAL GEEN STRATEGIEEN EN BELANGRIJKER GEEN INZICHT IN JURIDISCHE KENNIS, JULLIE ZIJN NIET ZAKELIJK JURIDISCH INGESTELD. HET BELEID EN STRATEGIEEN VAN DE HEER LEO REWARU HOUD NIET OP BIJ GRAFRECHTEN VAN ONZE EERSTE GENERATIE KNIL AMBONEZEN MAAR OOK ALLE MILITAIRE VETERANEN HET GAAT NOG VEEL VERDER, DUS JULLIE DRIEËN HEBBEN DE KLOK HOREN LUIDEN MAAR WETEN NIET WAAR DE KLEPEL HANGT, DUS MET ANDERE WOORDEN, TEKORT AAN RESERVE VOLUME DAN TJOBA RAMPAS BELEID EN STRATEGIE DARI BEDENKER KNIL AMBONEZEN GRAFRECHTEN EN TEVENS VOORZITTER MALUMU4MALUKU PUNJA PEKERDJAAN.

    VOORBEELDEN GENOEG:

    MOLUKS HISTORISCH MUSEUM FALLIET, SUBSIDIE GELDEN VERDWENEN, WAT WAREN DE REDENEN VAN WILLEM MANUHUTU OM BIJ ELKE EERSTE GENERATIE KNIL AMBONEZEN IN ALLE WIJKEN LANGS DE DEUREN TE GAAN EN TE BEDELEN OM MILITAIRE UNIFORMEN EN KOFFERS TE VRAGEN EN TEN TOON TE STELLEN IN HET MOLUKS HISTORISCH MUSEUM BUAT OENTOEK DIRI SENDIRI EN SUBSIDIE GELDEN.

    OVERDRACHT DOMEIN WONINGEN EN KERKEN EERSTE GENERATIE KNIL AMBONEZEN, DEMOCRATIE IS DE WIJK DUIDELIJK VOOR TE LICHTEN EN JE GEMEENTE VAN DE KERK OPEN EN EERLIJK VAN INFORMATIE TE VOORZIEN. HIER ZIJN OOK SUBSIDIES BINNENGEHAALD.

    TWEEDE, DERDE, VIERDE GENERATIE EN KLEINKINDEREN AMBONEZEN VAN ONZE EERSTE GENERATIE KNIL AMBONEZEN LAAT JE GEEN KAAS VAN HET BROOD ETEN, LAAT JE NIET BELAZEREN EN BESODEMIETEREN DOOR FIGUREN DIE DE WAARHEID PROBEREN TE VERDOEZELEN TOT OP HEDEN EN HUN GESCHIEDENIS NIET WETEN EN OF VERLOOCHENEN TRN KOSTE BOOR HUN EIGEN GEWIN EN TJARI NAMA. STAAR NIET NLIND EN STEUN ONZE BEDENKER KNIL AMBONEZENGRAFRECHTEN STRATEEG MET BELEID DE HEER LEO REWARU TEVENS FRONTMAN EN VOORZITTER MALUKU4MALUKU. DE HEER LEO REWARU MIJN STEUN HEEFT U 100%, GA ZO DOOR MET UW BELEID EN STRATEGIE. ALS ER 1 SCHAASP OVER DE DAM IS,
    VOLGT DE REST VAS ZELF.

    WIE EEN KUIL GRAAFT VOOR EEN ANDER, VALT ER ZEFF IN.

    1. Dit is mijn vervolg verhaal en een zeer indringende advies voor de “zogenaamde groep knil graven leerdam” . Mijn dringende advies die luidt als volgt:

      Wie gaf jullie de volmacht om te onderhandelen met de Burgemeester en of beleidsmedewerkers van de Gemeente Leerdam voor de erkenning van het graf van mijn beide ouders? Hebben jullie het graf van mijn ouders betaald? Ik geef jullie het dringende advies als groep knil graven Leerdam: “blijf met je poten ervan af” !! Ik heb jullie als groep knil graven leerdam niet eens aan jullie gevraagd om bij de burgemeester van Leerdam buat tjari muka tjari erkenning voor het graf van mijn beide ouders eerste generatie knil ambonees. Nogmaals ik verval niet nogmaals in herhaling blijf met jullie poten er van af!!!

      Voor jullie een vraag, edoch voor mij een weet. Wie zijn jullie als groep knil graven in Leerdam? stelletje domme amateurs buat tjari nama, tjari muka voor wijk Leerdam, of expert in zakelijke juridische onderhandelingen met expertise in zakelijke juridische feiten? ? Jullie missen de juridische zakelijke expertise m.b.t. de onderhandelingen: Wie, Wat, Waar en hoe.

      Mijn vraag aan groep KNIL graven Leerdam is het volgende: zijn jullie als groep knil graven Leerdam in Strassbourg ( la France) geweest en met welke parlementariërs hebben jullie daar gesproken en met welke juridische feiten en met welke beleids strategieen? want die zakelijke juridische feiten kennis hebben jullie als groep knil graven in Leerdam toch in huis? Met welke onderhandelingen zijn jullie daar mee begonnen in Strassbourg,

      Graag verneem van jullie groep knil graven Leerdam een uitvoerige schriftelijke rapportages op de site van maluku4maluku met jullie reacties op de door jullie bereikte onderhandelingen in Strassbourg waarmee jullie die instrumentarium hadden gebruikt voor de te treffen onderhandingen met de burgemeester van Leerdam en zijn beleidsmedewerkers en of de gemeente secretaris,,want zoals ik het begreep hadden jullie reeds die kennis opgedaan en of onderhavige kennis om te onderderhandelen met de Burgemeester van Leerdam toch?

      Graag verneem ik jullie bovengenoemde rapportages!!

      Geen reacties betekent ook de klok horen luiden naar niet wetende waar de zakelijke juridische feiten en klepel hangt. Dus met andere woorden: Bewust rampas pekerdjaan militair strateeg met beleid de heer L. Rewaru poenja pekerdjaan die de belangen van de eerste generatie KNIL AMBONEZEN en militaire veteranen reeds in 2017 heeft bewerkstelligt en daaruit zijn juridische convenanten gesloten (met zijn juridische adviseurs) en met diverse belangen organisaties van militaire veteranen.

      Graag verneem ik ook DAN EÉN UITVOERIGE GEDETAIEERDE SCHRIFTELIJKE RAPPORTAGE van de groep knil graven Leerdam ‘m. b. ’t. de berekeningen van alle schade afhandelingen van onze eerste generatie KNIL AMBONEZEN TEN TIJDE VAN HET BEWIND IN HET VOORMALIGE KONIALE NEDERLANDS-INDIË MET DE BURGEMEESTER VAN LEERDAM sjors frolich!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *