Zaterdag 29 januari staat in het teken van  verjaardagen en afscheid van een Molukse muzikale icoon!

Op de geboortedag van onze Molukse muzikale rolmodel Jimi Bellmartin, waar wij vorig jaar afscheid van hebben moeten nemen. Komt het bericht binnen vanuit Indonesië dat een andere muzikale Molukse icoon is overleden, Joyce Pupella. De overeenkomsten zijn treffend want Joyce en Jimi vierden hun verjaardag op 29 januari ! Joyce Pupella werd geboren op 29 januari 1960 en ze overleed op haar verjaardag 29 januari 2022. Maluku4Maluku wenst al haar familieleden en nabestaanden God’s kracht toe om dit onverwachte verlies te dragen. Molukkers verspreid over de gehele wereld zullen haar stem en optredens missen. Als eerbetoon de volgende film van haar optredens in Nederland. Aan het einde van dit nieuwsbericht volgt nog een film van haar optreden.

 

Het is triest maar ergens ook mooi dat hij met zijn dood, precies in het jaar ‘70 jaar Molukkers in Nederland’, zijn laatste stempel heeft gedrukt op ons traumatische verleden.”

Onze frontman Reawaruw is voorlopig op Facebook te vinden via de volgende pagina, ga je er naar toe? Doe dan een VIND IK LEUK! Dan krijg je alle nieuwsberichten gelijk op jouw Facebook als melding:

https://www.facebook.com/Maluku4Maluku-Frontman-Leo-Reawaruw-103047418917554

Dutchbatters krijgen samen miljoenen aan letselschadevergoedingen(NRC HANDELSBLAD)

Juridische strijd Na jaren procederen hebben zeker vier ex-Dutchbatters hoge schadevergoedingen ontvangen. Ze liepen PTSS op tijdens de missie in Bosnië in 1995.
NRC: Marjolein Koster
25 januari 2022
Om hoeveel Dutchbatters het precies gaat en wat het totale bedrag is dat tot nu toe is uitgekeerd is niet bekend. Na jaren van juridische strijd met het ministerie van Defensie hebben zeker vier militairen die in 1995 in Srebrenica waren hoge letselschadevergoedingen ontvangen. NRC sprak met twee van hen, van wie één veteraan ruim 800.000 euro op de rekening gestort kreeg. De Dutchbatters zijn volledig arbeidsongeschikt geraakt door de PTSS die zij hebben opgelopen door hun missie in Bosnië. De vergoeding die zij krijgen is een uitkering voor gederfde inkomsten. Omdat zij nog erg jong waren toen ze uitgezonden werden, loopt dat bedrag flink op. Ook worden de onkosten voor al die jaren procederen vergoed. Al in 2013 oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat het ministerie van Defensie niet heeft voldaan aan de zorgplicht die een werkgever heeft en dat de minister daarom verantwoordelijk is voor de geleden schade. Twee Dutchbatters vertellen over de juridische strijd: ‘Mijn vrouw zei dat ik dit bod moest accepteren’
Direct verband
Dat het toch zo lang duurde voordat beide partijen tot een overeenkomst kwamen, in sommige gevallen vijftien jaar, heeft te maken met de bewijsvoering van het directe verband tussen de PTSS en de missie en de inschatting van het carrière-pad van de individuele veteraan. „Natuurlijk kan mijn inschatting daarvan rooskleuriger zijn dan die van Defensie”, zegt Berth Groot, expert op het gebied van letselschadevergoedingen, die meerdere Dutchbatters bijstaat in hun zaak. „Het is logisch dat daar discussie over ontstaat. Maar het had allemaal veel sneller gekund. Defensie reageerde te traag en te star.” Om hoeveel Dutchbatters het precies gaat en wat het totale bedrag is dat tot nu toe is uitgekeerd is niet bekend. Volgens Groot zitten de vergoedingen voor de veteranen die NRC sprak aan de bovenkant van wat normaal uitgekeerd wordt. „Soms loopt jaren procederen uit op nul euro en heeft de veteraan geen energie om het opnieuw aan te vechten.” Einde artikel NRC Handelsblad

Jaren geleden was Maluku4Maluku een eenmansleger, die tot het bot werd afgekraakt  met kritiek en uitgespuugd werd door de Molukse samenleving. Maar dat weerhield onze frontman Leo Reawaruw niet zijn stappenplan af te werken. Dat stappenplan moest uiteindelijk naar betalingen van openstaande militaire ereschulden leiden, maar ook daar bovenop een compensatie en of schadeloosstelling richting de veteranen van de KNIL Ambonezen. Wanneer de veteranen overleden zijn, moet dit gaan vervallen naar hun partners. Waren of zijn die er ook niet? Moet het naar hun kinderen uitbetaald gaan worden, want zij hebben onder erbarmelijke omstandigheden moeten overleven, jarenlang verblijvend in de oude concentratiekampen zoals kamp Vught en of Vossenbosch. De veteranen ontslagen van hun vakmanschap en dat was militair zijn, meer dan 25 jaar stateloos (Artikel 15 Rechten van de Mens). Maar ook met een hoog kindersterfte in de barakken vanuit de oude werk- en strafkampen van de Duitsers. Dit door de vrieskou, en of de ziekten die door ongedierte werd meegebracht. Naast de tocht en schimmel. Maar ook nog 350 jonge kinderen en 150 moeders achterlatend in vijandelijk gebied. Zonder recht op familiehereniging (Universele Mensenrecht), kan men zonder verder onderzoek te plegen concluderen dat alle KNIL Ambonezen en hun thuisfront te maken hadden met PTSS. Want naast materiele liep men vooral immateriële schade op!

Nogmaals het doofpotdossier van de KNIL Ambonezen is de oudste en smerigste toeslagenaffaire van Nederland, doorspekt met schendingen van mensenrechten. Dat moet eindelijk opgelost worden. Daarom was het woensdag 26 januari 2022 een opmerkelijke dag, want op één dag verschenen er twee nieuwsartikelen in Nederland. De eerste kon men lezen in de NRC Handelsblad waarin men kon zien dat de Nederlandse overheid is overgegaan naar betalingen richting de veteranen die actief waren bij de val van Srebrenica. Een bedrag van 800.000 euro per veteraan dat dit terecht is staat buiten kijf. Maar hoe zit het met onze KNIL Ambonezen – veteranen? Er is eindelijk een nieuwe regering, en achter de schermen praten we al vanaf einde van het jaar 2019 over schadeloosstelling voor onze veteranen. Dat is uitgemond in een overeenkomst, ondertekend op 14 oktober 2020 in het kantoor van Dolderman Letselschade Advocaten in Utrecht. Jammer genoeg werd door ten eerste de corona-crisis gesprekken bijna onmogelijk. Ten tweede de regering viel over een andere toeslagenaffaire, en het formeren duurde wel heel lang. Maar Maluku4Maluku weet dat de tijd is aangebroken om dit weer met alle partijen op te pakken, om tot een oplossing te komen.  Komen we er niet uit? Wat niet de bedoeling is, dat hebben we uitgesproken met alle partijen achter de schermen.

Dolderman Letselschade Advocaten – Utrecht

Zullen we, als Maluku4Maluku, zoals vandaag het nieuws in Nederland haalde, de stap moeten gaan nemen om  naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatburg te gaan. De uitgestippelde stappenplan van Maluku4Maluku die altijd is afgekraakt is geweest binnen de Molukse samenleving, heeft in de jaren 2019 tot en met heden de zwijgende meerderheid meegekregen van de Molukse samenleving. Komt natuurlijk ook dat het bedachte plan van Maluku4Maluku ten aanzien van de grafrechten iedereen treft in de eerste en tweede generatie. Daarmee werden de ogen geopend bij de meerderheid, en is het stappenplan die bedacht werd door frontman Reawaruw. De enige  stappenplan en of strategie in 71 jaar Molukkers in Nederland winstpunten heeft behaald, en gaat behalen. Want zeg nu zelf. Welke Molukse organisatie doet Maluku4Maluku na?

De enige Molukse belangenbehartiger van de KNIL Ambonezen die het Europees Parlement in Brussel en Straatburg op uitnodiging een werkbezoek gaan brengen.

In de week van 21 februari tot 25 februari 2022 staat een werkbezoek aan het Europees Parlement in Brussel op het programma. Na een werkbezoek in het Europees Parlement in Straatburg in het jaar 2018 volgt eindelijk Brussel. Het werkbezoek stond eerder gepland maar door de corona-crisis werd dit doorgeschoven naar dit jaar. Maar dat geldt voor meer onderwerpen binnen het stappenplan van Maluku4Maluku. Een boodschap aan een klein groepje Molukkers met name uit de derde generatie  die nog steeds alle plannen afkraakt van ons. Wat heb jezelf gedaan de laatste twee jaar, of wat heb jezelf bedacht om onze eerste generatie hun eer te herstellen. En op materieel en immaterieel gebied welk plan heb je klaarliggen of uitgevoerd? Wat waren de resultaten?  Nadat alle stappen zijn binnengehaald door Maluku4Maluku. Gaat ons bestuur achterover leunen, en we gaan zien welke organisatie of personen ons werk gaan nadoen. Maluku4Maluku geeft jullie allen die alleen maar kritiek kunnen geven, een advies! Dat is, ga nu alvast maar een stappenplan bedenken. (Lees na de foto door het is nog niet einde nieuwsbericht)

Toespraak in de Ridderzaal tijdens Veteranendag 2018

Nederland in MH17-zaak bij EHRM: Rusland was de baas in Oost-Oekraïne(NU.NL)

https://www.nu.nl/vliegramp-oekraine/6180393/nederland-in-mh17-zaak-bij-ehrm-rusland-was-de-baas-in-oost-oekraine.html

Nederland twist met Rusland over een cruciale voorwaarde om Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te kunnen aanklagen voor het neerschieten van vlucht MH17. Nederland probeerde het Hof woensdag ervan te overtuigen dat Rusland het in Oost-Oekraïne voor het zeggen had en dus verantwoordelijk kan worden gehouden. Rusland ontkent dat in alle toonaarden.

Het is voor het eerst dat Nederland voor een internationale rechter Ruslands aandeel in de vliegramp, die alle 298 inzittenden van het passagiersvliegtuig het leven kostte, aan de kaak stelt.

Het Hof moet niet alleen beslissen of het de Nederlandse klacht in behandeling neemt, maar ook klachten van Oekraïne over de Russische rol in het oorlogsgeweld in dat land. Rusland probeert het Hof in Straatsburg daarvan te weerhouden.

Nederland liet ook de nabestaanden aan het woord. Zij lijden niet alleen onder de gevolgen van de vliegramp zelf, maar ook onder de ontkenningen en schijnbare desinteresse van Rusland, beklemtoont hun woordvoerder Piet Ploeg. “Dat wat wij de ramp na de ramp noemen.” De nabestaanden snakken ernaar de zaak na ruim zeven jaar te kunnen afsluiten, klonk door in verklaringen die Ploeg voorlas.

Separatisten waren volgens Rusland ‘eigen baas’ in gebied

Rusland brengt tegen de aanklachten in dat de raket die MH17 fataal werd, is afgevuurd vanaf Oekraïens grondgebied. Van werkelijke controle over zulk oorlogsgebied zou je volgens het land “sowieso nooit kunnen spreken”. Ook zouden de separatisten in het oosten van het land eigen baas zijn geweest. Bovendien zou het Westen boter op het hoofd hebben, omdat het zelf de regering in Kiev steunde.

Nederland stelt dat Rusland wel degelijk de lakens uitdeelde in het gebied. Dat heeft onder andere het bewijs in de strafzaak tegen de verdachten van het lanceren van de raket “voldoende aangetoond”.

Het Hof neemt naar verwachting enkele maanden de tijd om te beslissen of het de zaak in behandeling neemt. 

Onder foto nog een film van optreden van Joyce Pupella moge zij rusten in vrede.

Reactie op “R.I.P. Joyce Pupella / Letselschadevergoedingen vanuit Den Haag, of de weg naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens Straatsburg via Brussel

  1. We zeggen !! vragen !! praten !! Schrijven!! Nu alweer meer dan 70 jaar hierover ( moet er weer geweld aan te pas komen dan?? Vóórdat er geluisterd word) en nu weer maanden wachten voordat t in behandeling komt wat een onzin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *