FRONTMAN MALUKU4MALUKU REAWARUW GEEFT UITLEG OVER BEZOEK VAN MALUKU4MALUKU BIJ EUROPARLEMENTARIER MARCEL DE GRAAFF VIA RADIO SIWA LIMA OOSTERWOLDE MET ALS PRESENTATOR NJONG SAHUREKA KIJK OP ONDERSTAANDE FILMPJE OP YOUTUBE:

 

De belangrijkste dag binnen onze Nederlandse samenleving is 4 mei, dan staat heel Nederland twee minuten stil. Dit gebeurd maar één keer per jaar. Al de generaties die verbonden zijn op welke manier dan ook met de KNIL Ambonezen, zijn onderdeel van de Nederlandse samenleving. We hebben ons op eigen kracht en met de zegen van God ons zelf staande wetende te houden. Maar ook zijn we een volwaardige onderdeel geworden van Nederland. In het verleden werd door onze eigen mensen vaak beweerd dat de Nationale Dodenherdenking niet voor ons bestemd is. Maar dat niet de waarheid. Want dan vergeet men dat er veel “Ambonezen” fel vochten tegen de aanval van Japan. Dan vergeet men ook dat de Japanner vaak opdracht gaf aan de “Ambonees” om over de Nederlandse vlag te lopen, of op het portret van koningin Wilhelmina te spugen. Dat weigerde men. Met als gevolg martelingen of zelfs onthoofdingen met behulp van een samoerai-zwaard. In veel Japanse werk- en strafkampen zijn “Ambonezen” omgekomen.  Ook zijn de verhalen bekend dat het verzet tijdens de Tweede Wereld Oorlog vanuit de “Ambonezen” fel was. De volken die heulden met de Japanse bezetter waren de Javanen, de zogenaamde “pemuda’s” oftewel jongeren werden opgeleid door de bezetter. Vormden samen met Japanners de onderdrukkers! Dat wordt vaak vergeten, nu ook in vele discussies rondom het zogenaamde “dekolonisatie”. Terwijl zij tijdens de oorlog en na de bezetting van Japan totaal niet schone handen hadden. Tegenwoordig de heilige onschuld spelen via zogenaamde wetenschappers als Fridus Steijlen en Frank van Vree, dat spelletje hebben wij als Maluku4Maluku lang door.

Maluku4Maluku heeft een samenwerkingsverband met het Nationaal Comité 4 en 5 mei sinds voorjaar 2018. Deze samenwerking is opgestart geweest met de toenmalig directeur Jan van Kooten. Met toestemming en goedkeuring van het stichtingsbestuur onder leiding van de toenmalige voorzitter Gerdie Verbeek.

Door de corona-crisis is de herdenking de afgelopen twee jaar zonder publiek gehouden. Maar komende woensdag 4 mei kan en mag het weer. Onze Molukse samenleving zal weer vertegenwoordigd worden door een delegatie van Maluku4Maluku. Dit maal zal er niemand van onze eerste generatie meegaan in alle plechtigheden. Om de volgende reden corona in welke variant dan ook, is nog niet uit de wereld. Maluku4Maluku wil niet de verantwoording op zich nemen, dat één lid van onze eerste generatie het gevaar oploopt om in een overvolle Nieuwe Kerk een virus op te lopen. We vinden het heel erg deze beslissing te moeten nemen.

Jopie Manuhutu, Nippy Noya en Rudy de Queljoe actief op de Nationale Dodenherdenking 4 mei 2022

Maar daar tegenover willen wij als Maluku4Maluku het volgende gaan  doen. In samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Amsterdam zullen we voorafgaand alle plechtigheden een wandeltocht gaan doen. Deze wandeltocht zal begeleid gaan worden door de Tifa onze Molukse oer-geluid. Twee bekende Molukse muzikanten die samen in Massada spelen, Nippy Noya en Jopie Manuhutu zullen dit leiden met andere Tifa-spelers. Let wel de wandeltocht is een vreedzaam, en ter ere van onze eerste generatie en gevallenen van de oorlog met Japan. De volgende regel is van kracht, wanneer je met ons mee wilt lopen. Uitingen van welke voetbalclub dan ook, en uitingen van welke motorclub dan ook willen wij niet in onze wandeltocht hebben. Vlaggen mogen gedragen worden, maar vlaggenstokken zijn verboden. Nogmaals deze wandeltocht is om te gedenken en herdenken, maar ook om te eren en te respecteren.

Alles voor onze eerste generatie, opdat zij en wij niet vergeten! 

 

Verzamelpunt en startpunt zal zijn:

t’ Zonnetje Haarlemmerdijk 45 1013 KB AMSTERDAM

Kijk naar onderstaande link voor hun website:

https://www.t-zonnetje.com/

Bericht loopt door na deze foto

De start van de vreedzame wandeltocht van Maluku4Maluku zal starten om 15.00 uur vanaf bovenstaande adres, wij zullen dan een route lopen van 1.5 kilometer. Dat zal in een rustige tempo gedaan worden, wij zullen via het Rokin (wanneer men uit het Centraal Station loopt begint Rokin vanaf het Victoria Hotel die is vanaf het station te zien) naar de Nationaal Monument op de Dam lopen. Daar zullen we een korte pauze houden, om weer terug te keren naar ’t Zonnetje aan de Haarlemmerdijk 45 Amsterdam.

Rond een uur of 17.30 uur zal een delegatie van Maluku4Maluku zich melden bij de Nieuwe Kerk om de officiële plechtigheden bij te wonen. Dit zal bestaan uit:

Nieuwe Kerk

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn op 4 mei aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. 

Twee minuten stilte op De Dam  

Aansluitend leggen de koning en de koningin tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam de eerste krans bij het Nationaal Monument. Na de twee minuten stilte houdt de 19-jarige Tieme de Laat een voordracht. Burgemeester Halsema van Amsterdam verzorgt dit jaar de toespraak.

Maluku4Maluku zal na de kranslegging van de autoriteiten ook een krans leggen namen onze Molukse samenleving, maar ook namens onze zusterorganisatie AmNed Basodara Gandong. Zij zullen ook naar een herdenkingsmoment gaan op het ereveld Menteng Pulo. Hieronder foto’s maar ook de uitnodiging de defensieattaché voor de herdenking van 4 mei 2022

 

De NOS zendt de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk

en op de Dam vanaf 18.45 uur live uit op NPO 1.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *