Aan de Commissaris van de Koning Friesland 

Tweebaksmarkt 52 

8911 KZ Leeuwarden 

Ten aanzien van drs. A. A. M. Brok 

 

Aan burgemeester van gemeente Leeuwarden 

Oldehoofsterkerkhof 2 

8911 DH Leeuwarden 

Ten aanzien van mr. S. van Haersma Buma 

 

Leeuwarden, 3 mei 2022 

 

L.P. Reawaruw 

Leeuwarden 

Mail salahutu@gmail.com  

 

Onderwerp: Protestsignaal Friese Veteranendag 5 mei 2022 

 

Geachte heren Brok en van Haersma Buma, 

 

Gaarne wens ik het volgende onder uw aandacht te brengen, op donderdag 5 mei 2022 zal er voor het eerst in het centrum van de Friese hoofdstad een Friese Veteranendag georganiseerd worden. Dit wordt georganiseerd door Stichting Veteranendag Friesland. Deze stichting heeft contact gezocht met alle Friese gemeenten, met het verzoek of alle gemeenten hun medewerking willen gaan verlenen om het voor al onze veteranen een mooie dag van te maken. Ten eerste was het verzoek in verband met de geldende privacywetgeving om de veteranen aan te schrijven in hun gemeenten. Dat is een vereiste om de dag compleet te maken, moeten alle veteranen op de hoogte gebracht worden. Zij kunnen dan zelf bepalen, of ze gaan komen naar het evenement. Ten tweede was er een verzoek om subsidie bij alle gemeenten ingediend. Nu blijkt de volgende situatie te zijn ontstaan, er zijn vier Friese gemeenten die alle medewerking hebben geweigerd. Met name het feit dat onze veteranen niet ingelicht kunnen worden, daarmee benadeel je de veteranen onmiddellijk. Met name de oudere veteranen van de missies Nederlands-Indië en Korea. Zij worden gelijk uitgesloten van alles, omdat ze niet actief zijn op het Internet. Het gevolg van het niet mee willen werken van vier Friese gemeenten heeft als gevolg dat de veteranen uit die gemeenten uit Friesland nu niet welkom zijn donderdag 5 mei in Leeuwarden. Raar maar waar dat dit op Bevrijdingsdag gaat gebeuren, want veiligheid en vrede is niet zomaar aan komen waaien. Militairen of veteranen en verzetshelden hebben daar een belangrijk aandeel aan gehad. Deze worden nu uitgesloten! 

Jaarlijkse herdenking Rengerspark Leeuwarden is op de laatste woensdagavond in augustus, foto genomen in 2021

 Als “bekende veteraan uit Leeuwarden” vind ik dit stuitend, en ongehoord. Vooral omdat onze zogenaamde Indiëgangers met hun wapenbroeders de KNIL Ambonezen nu in de hoek worden gezet als zijnde “oorlogsmisdadigers” is dit een heel vreemd. Omdat wij allen ook aanwezig zijn bij de herdenking voor hun allen in de Rengerspark in augustus in Leeuwarden. Ik sta bekend als de veteraan die opkomt voor de KNIL Ambonezen oftewel de Molukse gemeenschap in Nederland. Maar dat is niet in zijn geheel waar want ik kom voor de veteraan op, ongeacht welke oorlog en of missie.  

 

 

Daarom ben ik ook ambassadeur geworden van het Nationaal Comité Veteranendag inzake Witte Anjerperk. Ben ik ook mee bezig om een Friese Elfstedentocht te organiseren voor alle veteranen die langs alle Friese Elfsteden moet gaan. En bij het aandoen van veteranen in een stoet met oude militaire voertuigen en motoren in een Friese stad, dat men een eregroet gaat brengen bij een zogenaamde Witte Anjerperk. Dit om alle veteranen levend of postuum te eren, maar ook te gedenken en herdenken.

Wandeltocht om onze eerste generatie en onze gevallenen te eren op 4 mei in Amsterdam. Opdat zij en wij niet vergeten!

Als “bekende veteraan uit Leeuwarden” kan ik u vertellen dat ik wederom Leeuwarden/ Friesland ga vertegenwoordigen morgen bij alle plechtigheden rondom de Nationale Dodenherdenking in de Nieuwe Kerk en op De Dam in Amsterdam. Daarnaast ben ik met onze stichting uit Leeuwarden toegelaten per 1 april tot het Veteranen Platform. Tenslotte hebben we als stichting uit Leeuwarden/ Friesland ook een eigen tent op het Malieveld tijdens de Nederlandse Veteranendag op zaterdag 25 juni aanstaande, waarin wij een hoek hebben gereserveerd voor Indiëgangers (ook uit Friesland). 

Ik richt mij tot u dat ik vind dat u als belangrijke bestuurders in onze provincie dit in de toekomst moet voorkomen. Als protestsignaal ben ik solidair met de veteranen die niet “welkom” zijn bij de Friese Veteranendag 5 mei 2022 oftewel ik zal bewust niet gaan naar het evenement. 

 

De volgende Friese gemeenten hebben geen enkele medewerking verleend: Tytsjerksteradiel, Ameland, Smallingerland en Heerenveen. 

 

Veteranengroet 

Leo Reawaruw 

Veteraan / Frontman & Voorzitter Maluku4Maluku / Ambassadeur Nationaal Comité Veteranendag 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *