Tegelincident in Vaassen had enorm veel impact op oud-politieman John: ‘Dit zegt zo verschrikkelijk veel

Nog dagelijks ondervindt hij de naweeën van wat hem overkwam bij rellen op het ontruimde Molukse barakkenkamp in Vaassen. Vier decennia nadat zijn schedel door een tegel werd gekraakt, wordt oud-politieman John Röben uit Zwolle een symbool van tekortschieten door de politie. De stichtingen Maluku4Maluku en Politie Veteraan sloegen daarvoor de handen ineen.
De Stentor door Gep Leeflang 02-05-22 ook te lezen via de website van het Algemeen Dagblad
Leo Reawaruw John Röben Dick Kleijn
Zwollenaar John Röben deed begin dit jaar in de Stentor voor het eerst publiekelijk zijn verhaal. Hij vertelde hoe hij in 1981 uitrukte naar rellen in het voormalige Molukse barakkenkamp. Vanuit de bosjes vloog er een tegel door zijn ruit. Die sloeg een gat in zijn schedel en Röben mocht van geluk spreken dat hij het overleefde. Hij zat er drie jaar door thuis en hield levenslang klachten.
Röben doorbrak het zwijgen over de traumatische gebeurtenis nadat in de Stentor Maluku4Maluku-voorzitter Leo Reawaruw van de gemeente Epe excuses en compensatie had geëist voor de gewelddadige ontruiming van het Molukse kamp in 1976. Die claim uit Molukse hoek deed hem pijn, bekende Röben, omdat hijzelf levenslange gevolgen overhield aan de Molukse rellen, maar nooit financiële compensatie kreeg.

Politie

Reawaruw vond het een aangrijpend verhaal en stond op als Röbens belangenbehartiger. Hij probeert – tot dusver tevergeefs – samen met de oud-politieman aan tafel te komen bij de Eper burgemeester Tom Horn. Afgelopen donderdag mocht Röben wel zijn verhaal doen bij een delegatie van de politie. Op het bureau in Apeldoorn, waar hij zijn loopbaan afsloot, werd hij ook begeleid door Dick Kleijn, lid van de raad van toezicht van Politie Veteraan.

Reawaruw noemt het van groot belang dat de oud-politieman eindelijk zijn hart heeft kunnen luchten bij zijn oude werkgever. Daarbij blijft het niet, benadrukte hij op het politiebureau in Apeldoorn; Röben moet ook financiële compensatie krijgen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Na de artikelen in de Stentor is vastgesteld dat hij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft. Als veteraan komt hij daarmee in aanmerking voor een eenmalige uitkering, denkt Reawaruw. Bij Defensie is die ereschulduitkering maximaal 125.000 euro, bij politieveteranen kan de smartengeldregeling oplopen tot 178.000 euro.

Dutchbatters

Een letselschadeadvocaat zal daarbovenop schadeloosstelling voor hem eisen, zegt Reawaruw. Enkele maanden geleden werd bekend dat vier oud-militairen (Dutchbatters) met PTSS – na jarenlang procederen – een schadevergoeding hebben ontvangen. In één geval was dat 8 ton, er zijn ook gevallen waarin geen vergoeding werd toegekend.

Over de impact van het tegelincident schreef Röbens zoon Joost in een brief aan Reawaruw: ,,Dat mijn vader na 41 jaar besloot naar voren te komen over het leed dat hij heeft geleden, zegt zo verschrikkelijk veel. Door die gebeurtenis heeft hij altijd hoofdpijn gehad, dat zag je aan zijn ogen en hoofd. Ik ken mijn vader niet anders, maar hij heeft er nooit over geklaagd bij zijn kinderen. Het feit dat ik het hele verhaal onlangs uit de krant heb gelezen, zegt denk ik ook genoeg. Ik heb er vaak genoeg naar gevraagd, mijn vader sprak er echter niet over.’

John & Beatrix Röben en hun kinderen leden in stilte jaren onder PTSS gerelateerd aan een optreden als functionaris van de gemeentepolitie Epe

Veteranenwet

De stichting Politie Veteraan vindt het belangrijk dat deze problematiek een gezicht krijgt. ,,Politiemensen krijgen in hun loopbaan negenhonderd keer zo vaak met geweld te maken als militairen’’, zegt Kleijn. ,,Terwijl die erop worden getraind. Het wordt hoog tijd dat hier een paragraaf in de Veteranenwet voor komt.’’    

Om de handelwijze van de politie richting Röben als ‘nalatig’ te betitelen, gaat Kleijn net een stap te ver. ,,De politieorganisatie was destijds nog niet zover om te onderkennen dat er onder politiemensen sprake zou kunnen zijn van PTSS. Maar met de kennis van nu is duidelijk dat er naar hem toe niet goed is gehandeld.’’ 

Uit dal klimmen

Zelf heeft Kleijn ook een PTSS-achtergrond, waarvoor hij geen financiële compensatie heeft gehad. ,,Omdat ik binnen twee jaar weer was ‘hersteld’”, verduidelijkt hij. ,,Al heb ik er wel vier jaar over gedaan om uit het dal te klimmen.’’ 

Hoewel hijzelf langdurige procedures achterwege liet, is het belangrijk dat de problematiek een gezicht krijgt dankzij mensen als Röben, benadrukt hij. ,,We hebben inmiddels al vier gepensioneerde collega’s bijgestaan. Als anderen daarover horen, zijn het vaak echtgenotes die iets bij hun man herkennen: heb jij dit misschien ook?”

Einde krantenartikel

Van Vaassen naar Den Haag tijdens Nederlandse Veteranendag zaterdag 25 juni 2022

Tijdens de Nederlandse Veteranendag zal Maluku4Maluku wederom aanwezig zijn met een eigen tent op het Malieveld. Dit zal zijn in de zogeheten Veteranen Plaza een hoek met witte tenten met puntdaken. Het unieke dit jaar is dat een tent zal komen met verschillende bloedgroepen uit de wereld van veteranen. De inbreng van de KNIL Ambonezen zal de overhand hebben, met een speciaal programmaonderdeel uitgevoerd door Front Siwa Lima. Maar ook bestuursleden van de Vereniging Oud Militairen Indië en Nieuw-Guinea zullen ook een hoek krijgen. Dit omdat zij de wapenbroeders waren van onze vaders en grootvaders, en zij een ontmoetingsplek dienen te hebben tijdens de Nederlandse Veteranendag. Daarnaast ook de veteranen van de Nederlandse Antillen met name van Curaçao zullen zichzelf presenteren, Maluku4Maluku heeft met beide groepen veteranen al jaren een samenwerkingsverband. Tevens zal een afvaardiging van Dolderman Letselschade Advocaten uit Utrecht aanwezig zijn om informatie te gaan geven aan iedereen. Ook zal Agnes Laurey-Jimmink haar boek “De Witte Anjer” presenteren, waarin de gruweldaden tegenover de mensheid worden beschreven die door de Javaanse terreurgroepen werden uitgevoerd. Ook zullen er leden van de Tweede Kamer uitgenodigd worden om een bezoek af te leggen in onze speciale tent. Want de term speciaal is zeker op zijn plaats, want voor het eerst zal er een plek zijn een belangenbehartiger van en voor de politie. Dat zal Stichting Politie Veteraan zijn onder leiding van Dick Kleijn waarmee onze frontman Leo Reawaruw een samenwerking mee heeft opgestart in de kwestie John Röben. Het echtpaar Röben is ook uitgenodigd, en zullen op een bepaalde tijdstip aanwezig zijn. Kom in ieder geval naar de Nederlandse Veteranendag op zaterdag 25 juni op het Malieveld in Den Haag.

Tekst loopt door na de volgende foto

Koning brengt ere-groet aan KNIL Ambonezen/ veteranen tijdens veteranendag 2018

De Veteranenstatus is vanaf het najaar 2017 binnengehaald in samenwerking met de toenmalige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven. Onze Molukse samenleving moet eindelijk na 5 jaar beseffen dat onze eerste generatie geëerd en gerespecteerd worden tijdens de Nederlandse Veteranendag. Veteranenstatus geldt ook voor de partner en kinderen van de KNIL Ambonezen. Daar is ook de uitleg op gebaseerd van de KNIL Ambonezen grafrechten, die bedacht is door onze frontman Leo Reawaruw. Maar ook de Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen bedacht door drs Rob Remie van Dolderman Letselschade Advocaten en Maluku4Maluku.

Drs. Rob Remie / Frontman Leo Reawaruw / Letselschade-specialist mr. Vincent Dolderman
Dolderman Letselschade Advocaten – Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *