Foto’s van KNIL-militairen te zien in gangen Europees Parlement Straatsburg
Leeuwarder Courant / Dagblad van het Noorden – 1 oktober 2018 Pagina 2
Om aandacht te vragen voor eerherstel voor oud KNIL-militairen hangen eind deze maand portretten van hen in het
Europees Parlement in Straatsburg. Het initiatief hiervoor komt van PVV-Europarlementariër Marcel de
Graaff en Leeuwarder Leo Reawaruw, voorzitter van de stichting Maluku4Maluku.
Reawaruw vecht al jaren voor eerherstel voor de oudKNIL-militairen. Deze soldaten van Indische afkomst vochten in de Tweede Wereldoorlog voor Nederland in Nederlands-Indië. Maluku4Maluku wil dat de voormalige KNIL-militairen de veteranenstatus krijgen en dat achterstallige soldij alsnog wordt betaald.
Volgens PVV’er De Graaff is voor eerherstel brede steun in de politiek. ,,Maar bij deze brede steun hoort ook dat de overheid zijn financiële verplichtingen nakomt.” De expositie, van 22 tot en met 25 oktober, bestaat uit vijftien portretten van veteranen. De foto’s zijn gemaakt door Edwin Hunter. De Graaff en Reawaruw presenteerden de expositie gisteren tijdens de opening van de de Molukse en Indische week in Leeuwarden. ,,Ik hoop dat deze tentoonstelling tot steun zal zijn voor deze vergeten groep in de samenleving die zich altijd met hart en ziel voor Nederland heeft ingezet”, aldus De Graaff.
Een Historisch moment, eindelijk dat waar voor je vecht in de belangstelling komt te staan. De ondergeschoven kwestie van de Molukse KNIL Soldaten door de regering, is er eindelijk een doorbraak mede door Leo Reawaruw Chapeau , ik wens jullie alle succes van de Wereld dappere strijders.
Dankzij uw organisatie Maluku4Maluku is het gelukt zover te komen. Daarvoor mijn respect! Graag mijn korte reaktie.
Langzaam maar zeker een erkenning voor de eerste generatie Molukkers, zeer belangrijk getoond in Straatsburg, dat zij deel waren van Nederland en Nederlands Indië destijds. Belangrijke achtergronden en geschiedenis van het gehele Molukse volk, dat hun identiteit nooit mag verliezen. Maluku, van Noord tot ver in het zuiden aan de wereld kenbaar maken. Niet alleen politiek maar ook de adat gewoontes het geloof in relegie geen onderscheid mag zijn. Respectvol en grote empathie voor elkaars mening opkomen. Transparant zijn, vol passie tot openheid van zaken. Is wenselijk!