Ophef over Molukse kindergraven; nabestaanden vrezen ruiming en wissen van ‘zwarte bladzijde’ in geschiedenis

Broer en zussen Licumahuwa zijn geschrokken van het bericht van de gemeente Vught. Ze vrezen dat de gemeente uiteindelijk het graf van hun in 1952 overleden zusje Maria Magdalena wil ruimen. Rechts: Frontman Leo Reawaruw van Maluku4Maluku. © copyright Marc Bolsius

 

VUGHT – Bordjes bij oude Molukse kindergraven en graven van veteranen op de openbare begraafplaats aan de St. Elisabethstraat in Vught hebben tot grote onrust geleid. Nabestaanden vrezen dat Vught de graven wil ruimen. Volgens de gemeente is daar absoluut geen sprake van.

Tussen de wat verweerde, groen uitgeslagen grafstenen valt in de rij kindergraven het witte gedenkkruis van Maria Magdalena Licumahuwa op. De anjers bloeien er kleurrijk. Zo’n beetje eens per jaar bezoeken broer Ben en zijn zussen Julia, Nel en Emmy de begraafplaats aan de St. Elisabethstraat in Vught. Ze wonen zelf in Krommenie.

Dagje ‘cementary’

,,We zijn erg geschrokken van het bericht van de gemeente”, vertelt Nel Licumahuwa. ,,Deze graven horen bij onze familiegeschiedenis en moeten behouden blijven. Hoe ver we ook van Vught wonen, een ‘dagje cementary’ hoort er wat ons betreft bij. Dat hebben we altijd al gedaan.”

” Wij zien dit als een stukje geschiede­nis die hoort bij de Ambon KNIL-militairen en bewaard moet blijven” Ben Licumahuwa (nabestaande)

Broer Ben schetst wat er aan de hand is: ,,Vught zoekt adressen van nabestaanden, rechthebbenden, maar waarom? Omdat we dan grafrechten moeten gaan betalen? En als we dat niet doen, worden ze dan geruimd? De Commissie Ambon Zorg (CAZ) heeft destijds de graven voor onbepaalde tijd uitgegeven. Het gaat ons ook niet zozeer om het geld maar om het principe. Wij zien dit als een stukje geschiedenis die hoort bij de Ambon KNIL-militairen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de Nederlanders vochten tegen de Japanse bezetter, en bewaard moet blijven. Vanuit het historische perspectief.”

Zwarte bladzijde

Zijn zusje Maria Magdalena was amper een half jaar oud toen ze overleed. ,,Ze was een van de velen”, vertelt Leo Reawaruw, frontman van Maluku4Maluku. Hij behartigt de belangen van de betrokken Molukkers. ,,Een zwarte bladzijde in de geschiedenis”, schetst hij. ,,Baby’s en jonge kinderen dienden onder erbarmelijke omstandigheden te overleven.”

“Mensen zijn hier echt van geschrok­ken, ik heb er verschil­len­de huilend aan de telefoon gehad Leo Reawaruw” Frontman van Maluku4Maluku

Hij vervolgt: ,,In de oude concentratiekampen zoals Kamp Vught waar het wemelde  van de muizen, ratten, kakkerlakken, luizen, vlooien en schimmel. Onder winterse omstandigheden die ze niet gewend waren. Onwetend dat het ’s nachts wel tien graden kon vriezen. Er werden geen extra dekens en of warmwaterkruiken uitgedeeld. De kinderen raakten onderkoeld en werden ziek. Ik heb er geen woorden voor en noem het schending van de mensenrechten. Een doofpotaffaire. Kindersterfte die voorkomen had moeten worden onder deze gezinnen van Nederlandse veteranen.”

Ook de broer van Simon Tahamata en het neefje van Jimi Bellmartin stierven op jonge leeftijd en liggen in Vught begraven. © Miranda van Houtum/BD

In de rijen kindergraven liggen ook de broer (Izaac Zacherias) van oud-voetballer Simon Tahamata en het neefje (Jimmy) van Jimi Bellmartin. ,,Ik vind ook dat de graven behouden moeten blijven”, reageert de bekende Vughtse zanger. ,,Ik wil mijn kleinkinderen over onze geschiedenis kunnen vertellen maar als er geen monument meer is, heb je niets tastbaars mee

Ook de broer van Simon Tahamata stierf als baby en ligt begraven in Vught. © Leo

De gemeente Vught begrijpt de emotie volgens een woordvoerder. ,,Van ruimen is ook géén sprake”, benadrukt hij. ,,We willen wel een inhaalslag maken, onze administratie op orde brengen en weten wie de ‘rechthebbenden’ zijn. Dat geldt ook voor de niet-Molukse graven.”

De begraafplaats aan de St. Elisabethstraat in Vught is een openbare begraafplaats met veel oorlogsgraven en graven van Molukse overledenen. © Miranda van Houtum/BD

Dat betekent volgens hem niet automatisch dat de nabestaanden ook een rekening voor grafrechten krijgen. ,,We hebben geprobeerd te achterhalen of het inderdaad klopt dat de graven voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven en ze dus verschoond zijn van grafrechten. Dat is niet terug te vinden maar de gemeente wil hier niet aan tornen en de graven blijven behouden.”

Speciale status

Reawaruw zou het liefste zien dat de kindergraven maar ook die van de Molukse veteranen een speciale status krijgen. ,,Uit respect en dankbaarheid naar de KNIL Ambonezen. En dan niet alleen in Vught maar ook op andere plekken in het land. Mensen zijn hier echt van geschrokken. Ik heb er verschillende huilend aan de telefoon gehad. Ruimen mág niet gebeuren.”

Bovenstaande tekst is te vinden via Brabants Dagblad en ook in Algemeen Dagblad hieronder terug te vinden de link naar Algemeen Dagblad:

http://www.ad.nl/den-bosch/ophef-over-molukse-kindergraven-nabestaanden-vrezen-ruiming-en-wissen-van-zwarte-bladzijde-in-geschiedenis~ac52bf00/

Reawaruw geeft uitleg bij het graf van zijn oom en tante Beffers waar hun zoontje Christiaan is bijgelegd. Christiaan werd niet ouder dan twee jaar in Kamp Vught

Dinsdag 30 juni 2020 werd Miranda van Houten(journaliste) te woord gestaan door Julia, Nel, Emmy en Ben Licamahuwa nabestaanden, en frontman / voorzitter Leo Reawaruw van Maluku4Maluku. Onder deze personen was men van overtuigd dat er graven van “de kindersterfte vanuit de barakken van KNIL veteranen” zijn verdwenen. Dat gedeelte is nu veranderd in een lege grasveld, en daar stond een grote boom. Verder waren aanwezig Willem de Lima als fotograaf, en Rudy de Queljoe ambassadeur Maluku4Maluku.

Jimi Bellmartin belde Reawaruw op voor dat men de begraafplaats zou gaan verlaten. Reawaruw heeft de telefoon overhandigd aan Miranda van Houten die vervolgens een telefonische interview deed!

MALUKU4MALUKU start dit weekend een aanmeldprocedure omdat wij in kaart willen hebben, op welke begraafplaatsen onze eerste generatie KNIL Ambonezen(echtparen) liggen. Maar ook die van onze broers en zussen die in verband met de erbarmelijke omstandigheden in de barakken van de oude concentratiekampen niet volwassen mochten worden. De aanmeldprocedure voor de wijk 1 en 2 en 3 Assen, en Bovensmilde is gestart via:

Aanmelden bijzondere graven Assen & Bovensmilde

Voor de graven van gemeente Wierden kunnen wij u allen melden, dat wij afstevenen op een officiële afronding. In verband met de corona-crisis heeft dit proces ook achterstand opgelopen. Maar alle partijen wensen in de maand juli uiterlijk augustus alles op papier te krijgen. 

Aanmelden Bijzondere Graven – Wierden

 

Nog niet aangemeld voor Wierden en of kamp Vossenbosch?

Een grote doofpotdossier, maar ook grote taboe. KNIL Ambonezen zouden maar voor zes maanden naar Nederland komen. Werden weggestopt in de oude concentratiekampen. Totaal onvoorbereid, niet goed ingelicht over de winterperiode. Geen extra deken, of kruikje! Vonden Nederlandse veteranen en hun vrouwen in de ochtend overleden kinderen aan, die het leven lieten door onderkoeling(doodgevroren). Men geloofde in het lot van God, maar was het niet de verantwoording van de Nederlandse overheid? Schending van mensenrechten op veteranen, oorlogshelden! Zullen in het jaar van 75 jaar Vrijheid aan de kaak gesteld worden door Stichting Maluku4Maluku. Rondleiding door frontman/voorzitter Leo Reawaruw aan generaal Noordzij en generaal Vlaming op de Algemene Begraafplaats te Vught

3 reacties op “Doofpotdossier: Tranen om de kindersterfte onder Nederlandse veteranen in de concentratiekampen!

  1. Voor mij zijn de graven van KNIL militairen en kinderen van KNIL militairen onschendbaar.
    Voor mij gelijk aan slachtoffers op ERE velden. Je zou eigenlijk kunnen pleiten voor een 3e ERE veld in Nederland op één vaste locatie in het midden van Nederland..

  2. Saya punya kakak perempuan meninggal di vught nama Ancelina Lasol masih bay mohon jangan di bongkar .di belakang gereja.

  3. Mijn ouders (A.L. Parinussa en zijn vrouw M. Holle) liggen begraven in Vught (St Elisabeth) Mijn vader is KNIL militair. Ik hoop van harte dat deze graven, samen met alle andere KNIL militairen en hun naasten die reeds zijn overleden (en dat zijn er een hoop), nooit zullen worden weggehaald. Geef hun de eer die ze dubbel en dwars verdienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.