PERSBERICHT MALUKU4MALUKU – 15 AUGUSTUS HERDENKING DEN HAAG

Het bestuur van de landelijke  belangenbehartiger van de KNIL Ambonezen en hun thuisfront zal vandaag niet aanwezig zijn tijdens de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 in het voormalige Nederlands-Indië  in Den Haag.

Om de volgende redenen:

– De herdenking die voor de slachtoffers en nabestaanden(familieleden) van het Japanse terreur tijdens de 2e Wereldoorlog zijn de laatste jaren verdreven door notabelen die in meerderheid niets persoonlijk hebben met het aangedane leed. Het doet totaal geen recht meer aan de doelgroepen waarvoor de herdenking is bestemd. Met name Molukkers werden jaren geweerd, en eindelijk mondjesmaat toegelaten. Maar dat geldt ook voor de Indische gemeenschap(waaronder Nederlanders) die daadwerkelijk hebben gewoond, of zelfs zijn geboren. Zij allen werden verbannen naar de achterste rijen van zitplaatsen, of zelfs staanplaatsen. Maluku4Maluku vindt de herdenking in Den Haag te elitair geworden.

– De Japanners hebben een mensonterende regime uitgevoerd in hun strafkampen die in een groot aantal eilanden stonden in het Nederlands-Indië. De Japanners werden bijgestaan door pemuda’s oftewel Javaanse(Indonesische) jeugdgroepen en meerdere Javanen(worden in Nederland gezien als Indonesische vrijheidsstrijders tegenwoordig). In Nederland zouden ze bestempeld worden als NSB-ers die met de Duitse bezetters heulden. Deze  Javaanse groeperingen zijn dus medeverantwoordelijk voor het Javaanse terreur op met name veel burgers.

– Het is dan ook raar en vreemd dat de Indonesische(lees Javaanse) ambassadeur de laatste jaren aanwezig is, en wel als eregast! Terwijl eerdergenoemde Javaanse groepen vanaf 17 augustus 1945 duizenden onschuldige en ongewapende burgers doden. De meeste vrouwen werden eerst verkracht, en daarna in vieren gedeeld. Bejaarden, en kinderen werden allemaal slachtoffer van deze misdaden tegen de mensheid. De periode wordt bestempeld als zijnde de bersiap. Waarin naar schattingen tussen de 20.000 – 25.000 doden vielen, en nog eens 15.000 personen werden vermist. Waaronder duizenden Ambonezen oftewel Molukkers.

– Door de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur als eregast, moeten wij als bestuur van Maluku4Maluku deze landelijke herdenking boycotten. De afgelopen paar jaar waren wij als bestuur afwezig, en hebben wij ons laten zien bij herdenkingen in Amsterdam, Zwolle, Heerenveen. Te meer omdat veel Ambonezen(Molukkers) zich hebben verzet tegen de Japanners en hun bondgenoten(Javanen). Dit deden Ambonezen ook toen zij gevangen waren in de Japanse strafkampen. Koningin Wilhelmina bedankt de Ambonezen speciaal met een brief die als strooifolder werd verspreid via vliegtuigen.

– De pers geeft tegenwoordig veel aandacht aan de zogenaamde activisten die de discussie van dekolonisatie willen aanzwengelen. Maar er is nooit een dekolonisatie oftewel vrijheid geweest op Papua(Nieuw-Guinea), Timor en de Molukken. Men moet spreken over rekolonisatie oftewel een nieuwe bezetting.

Maluku4Maluku is aanwezig tijdens de lokale herdenking in Hoogeveen georganiseerd door Stichting Veteranen en omstreken en de gemeente Hoogeveen

LEES OVER AMBONEZEN IN JAPANSE STRAFKAMPEN KIJK OP ONDERSTAANDE ARTIKEL: MOLUKKERS ZIJN OORLOGSHELDEN

Maluku4Maluku feliciteert FIN met binnenhalen van Theodor Holman samen strijden voor veteranen

Einde persbericht
Frontman Leo Reawaruw
Namens Stichting Maluku4Maluku
Leeuwarden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *