Bekend verhaal

Toen medio juli van dit jaar de wijkvereniging in oprichting Berkenoord2 in Vaassen kregen te horen dat de burgemeester en wethouders niet de bijzondere status van en voor onze eerste generatie “de KNIL Ambonezen echtparen” wilde geven, werd er contact met Maluku4Maluku gezocht via personen die wilden bemiddelen. De eis werd toen ook al neergelegd, er moeten excuses aangeboden worden aan de nabestaanden van dominee Bram Nanuru, Gale di Guillio – Sahuleka, en Maluku4Maluku als organisatie en de frontman Leo Reawaruw. Waarom? Eerdergenoemde personen werden stiekem opgenomen toen ze een reddingspoging wilden opzetten voor het behoud van de woning van veteraan Souisa in Vaassen. De man met de baret was daar omdat Souisa smeekte om haar te komen opzoeken Ene Penina Hukom nam met haar mobiele telefoon alles op, daarna kwam er een brief met allerlei foto’s waarin onze reddingsactie belachelijk werd gemaakt.  Terwijl onze frontman Reawaruw tijdens de bespreking bij Souisa thuis al twee keer op wilde stappen. Omdat de vijandige en onbeleefde houding van Penina Hukom hem niet aanstond. Gale en Bram hebben Leo tegengehouden anders was hij binnen een uur vertrokken. Salo Souisa heeft twee opties gekregen om Maluku4Maluku in te zetten om haar huis te behouden. Zij is nergens op ingegaan, de zogenaamde kerkgenootschap GIM en Jefta P en zijn vrienden zouden haar gaan begeleiden. Salo Souisa moet binnenkort het huis verlaten. Salo Souisa wilde niet met haar naam op het internet, maar ze ondertekende wel de brief van Jefta P. Dat deden er meer, maar die wonen allemaal buiten de wijk Vaassen. Namelijk in Apeldoorn! Gaat mogelijk nu ook voor Salo gelden.

 

De brief die de naam droeg “De man met de baret” werd landelijk als zoete koek als waarheid gezien, de schrijver was ene Jefta Pattikawa uit Amsterdam. Het was puur smaad en laster, maar bepaalde uitspraken werden uitgelicht. Terwijl men alles in het gehele verhaal of context moet zien. Of je neemt mensen stiekem op, en je publiceert de volledige tekst. Of je publiceert niets. Doe je enkele zinnen, dan ben je aan het spelen met de waarheid. Maar ook liep stichting Maluku4Maluku reputatieschade op. Omdat wij vlak daarna onze geestelijke begeleider van Maluku4Maluku overleed. Leek het ons dat we een radiostilte moesten gaan inbouwen, puur uit respect richting nabestaanden van dominee Bram Nanuru. De enige boodschap die uitzonden, voor zijn plotselinge overlijden was: “Willen jullie het echte verhaal horen? Bel aan de deur bij dominee Bram Nanuru of Gale di Guillio – Sahuleka!” Maar niemand belde aan. Dit is vreemd, raar maar ook waar. Rondom de begrafenis van onze dominee, verschenen op Facebook zelfs bedreigingen richting Leo Reawaruw. En die bedreigingen bleven doorgaan, enkele voorbeelden: “Reawaruw niet welkom in de wijk Vaassen” / “Wanneer ik hem in Vaassen zie gooi ik stenen naar hem” / “Kom maar naar onze kickbokschool” Let wel op 28 augustus rondom de vergadering in de Rank te Vaassen werden er ook vormen van intimidatie en bedreigingen richting bezoekers en Maluku4Maluku gedaan. Wijkvereniging hield in de middag ook een vergadering met een opkomst van in totaliteit 11 personen(inclusief organisatie en dominee)!

Onze strijd en onze stappenplan zullen wij voortzetten in ook zijn gedachtegang #OraEtLabora

Een ding vergeet de wijkvereniging, naast dat ze zichzelf wijkraad noemen. Een wijkraad moet gekozen worden, je kan jezelf niet gaan presenteren als Molukse wijkraad zonder volmacht. En! Maluku4Maluku heeft een meerderheid aan volmachten vanuit de nabestaanden van onze eerste generatie, dit puur op het onderwerp grafrechten. Daarnaast zij hebben op dit onderwerp gefaald! Wat nu in de pers verschijnt is een korte weergave van een journalist, maar dit gedeelte lees men niet in de krant. Maluku4Maluku heeft op haar eigen en ook eigenwijze manier een slimme strategie toegepast om alsnog de grafrechten een bijzondere status te gaan geven in Vaassen. Zonder deze tactiek was het nooit en te nimmer binnengehaald voor onze eerste generatie. Daarvoor zijn we ook dankbaar voor de VVD Epe, maar ook de voltallige gemeenteraad van Epe die unaniem de strategie die bedacht was door Maluku4Maluku omarmde. Let wel! Ondanks dat de wijkvereniging nog een bom onder de stemming van de gemeenteraad legde. Door een brief op afgelopen donderdag(dag van de stemming) naar alle fracties te sturen.  Dat was zeker niet een brief die hun aanspoorde om de grafrechtenplan die daar lag bedacht door onze frontman Leo Reawaruw te ondersteunen, Het ijzer was al gesmeed binnen de politiek van de gemeente Epe, wederom misten zij de plank! Maar voor het zelfde geld was het afgelopen donderdag anders gelopen, en waren de grafrechten voor de KNIL Ambonezen niet binnengehaald!

Daarnaast je kan wel foto’s maken van de graven, maar dan heb je nog niets! Want wat dit clubje vergeet en ook de raadsleden te melden dat wij heel voorzichtig moeten zijn binnen deze regeling, want we hebben te maken met privacy wetgeving. Het uitwerken van het volledige plan van bijzondere status voor de graven in Vaassen heb je meer nodig dan foto’s van graven. Dat is expertise! Voor Maluku4Maluku zal dit niet de eerste gemeente zijn, voor hun wel. Dat moge duidelijk zijn.

In ieder geval Maluku4Maluku heeft het de bijzondere status voor onze eerste generatie KNIL Ambonezen binnengehaald in Molukse wijk Vaassen, dit op verzoek door een meerderheid van volmachten van de families en of nabestaanden. Naast dat Maluku4Maluku dit heeft binnengehaald is onze frontman de bedenker van het plan bijzondere status KNIL Ambonezen graven. In het jaar 2017 bedacht door niemand anders, ere wie ere toekomt. Daar moet eens over nagedacht worden, en wat als de man met de baret in het jaar 2017 al was gestopt met alles. Want de onterechte kritiek vanuit de Molukse samenleving is niet van de laatste tijd. Wij mogen van geluk spreken dat Reawaruw volhardend en standvastig is in bepaalde zaken die allemaal gaan om onze eerste generatie in eer en roem te herstellen. Maluku4Maluku is deze week een volwaardige team aan het samenstellen die een goede afvaardiging gaat worden voor de Molukse wijk Vaassen, in zaken ten aanzien van KNIL Ambonezen dossier. 

PERSBERICHT MALUKU4MALUKU BIJZONDERE STATUS KNIL AMBONEZEN GRAVEN MOLUKSE WIJK VAASSEN BINNENGEHAALD

 

 

 

Epe gunt Molukse KNIL-militairen gratis eeuwig grafrecht en erkenning

KNIL-militairen krijgen in Epe gratis eeuwig grafrecht. De gemeenteraad heeft burgemeester en wethouders opdracht gegeven om dat te regelen. In de gemeente liggen 91 Molukkers begraven die hebben gediend in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Ze moeten alsnog de egards en het respect krijgen dat ze verdienen, vindt de raad, na als loyale en moedige militairen te hebben gevochten namens Nederland.

Eerder dit jaar ondertekende Tom Horn samen met tien andere burgemeesters een brief aan de regering, met de oproep om het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan na aankomst in Nederland. Daarmee speelden ze in op het feit dat het op 21 maart zeventig jaar geleden was dat het eerste schip met Molukkers aankwam in Nederland. Ze werden, bijna dertienduizend man sterk, op transport gesteld naar Nederland. In de gemeente Epe werd voor de KNIL-Ambonezen in 1958 een barakkenkamp gebouwd in Vaassen.

In plaats van grote waardering te tonen voor het feit dat ze ‘niet alleen hadden gediend, maar ook gevochten uit naam van onze Koningin’, benadrukten de burgemeesters, kregen ze een onwaardige ontvangst en behandeling. ‘Nederland onwaardig’, schreven ze, ‘dat heeft diepe sporen nagelaten tot op de dag van vandaag’.
Ambonezenkamp Vaassen in voorbereiding bezoek van koningin Juliana 01-07-1958

Barakken

Via hun laatste rustplaats kan alsnog een belangrijk gebaar worden gemaakt, vindt de gemeenteraad. Al sinds vorig jaar wordt daarover gesproken. Nu is de knoop alsnog doorgehakt, op voorspraak van VVD-fractievoorzitter Ellis de Vries. De Vries – ze woont niet ver van waar ooit de barakken  stonden – krijgt unanieme bijval voor het voorstel om dat nog voor de verkiezingen te regelen.

,,Zelf ben ik van ’64, heb ik de geschiedenis slechts zijdelings meegemaakt’’, zegt De Vries. ,,Toen in maart werd herdacht dat zeventig jaar geleden de eerste Molukkers naar Nederland kwamen,  heb ik me in die geschiedenis verdiept en ben ik daarvan onder de indruk geraakt. Ik heb bewust de treinkapingen in de jaren zeventig meegemaakt en vroeg me af wat iemand beweegt om zoiets te doen. Hoewel ik zoiets faliekant afkeur, kan ik ze nu wel in de context zien.’’

Passagierslijsten

D66 en het CDA riepen het Eper college van B en W eerder dit jaar al op om in contact te treden met de Molukse gemeenschap in Vaassen. ,,Die gemeenschap heeft onderzocht hoeveel voormalige KNIL-militairen in de gemeente zijn begraven’’, zegt Bertie Hendriks (CDA). ,,Inwoners zijn met passagierslijsten van de boten die in de jaren ‘50 aankwamen alle graven in onze gemeente langs gegaan.’’

,,Daar hebben ze een paar dagen voor uitgetrokken’’, zegt Hendriks. ,,Daar is uit gebleken dat het om de graven van 91 mannen gaat. Ze hebben die graven, allemaal op de begraafplaats in Vaassen, gefotografeerd  en genoteerd. In de andere dorpen hebben ze geen graven van KNIL-militairen aangetroffen.’’

Ambonezenkamp Vaassen in voorbereiding bezoek van koningin Juliana 01-07-1958

 

Grote schuld

,,We zijn onze Molukse inwoners echt iets verschuldigd’’, vindt de CDA-fractievoorzitter. ,,Als Nederlandse samenleving hebben we een grote schuld naar onze Molukse gemeenschap’’, vindt ook Hans de Goede (D66). ,,Het is schandalig hoe het Rijk daar zeventig jaar geleden en de jaren daarna mee is omgegaan.’’

De gemeenteraadsleden vinden dat dit wel moet worden aangegrepen om te proberen twee stromingen binnen de lokale Molukse gemeenschap samen te brengen. Hendriks: ,,Samen sta je sterk.’’ De Goede: ,,We zien de ingewikkelde situatie dat meerdere organisaties ons over de grafrechten benaderen.’’ De Vries: ,,Ik begrijp dat er sprake is van emotie en achterdocht, maar dat leidt af van waar het om gaat. Ga samenwerken…’’ Burgemeester Horn: ,,Ze gaan voor het zelfde doel. En daar moeten we voor gaan.’’

Teamhoofd Maluku4Maluku Vaassen – Gale di Guillio – Sahuleka

Excuses

Die organisaties zijn Maluku4Maluku en de wijkraad (in oprichting) van de Molukse wijk Berkenoord 2. Voorzitter Leo Reawaruw van Maluku4Maluku bevestigt dat er twee stromingen zijn en zegt dat er geïntimideerd zou zijn. ,,Samenwerking vind ik goed. Maar ik wil wel eerst excuses, anders komt er geen samenwerking.’’ De wijkraad vindt toenadering erg belangrijk, reageert Pieter Siwabessy vanuit de Molukse wijk. ,,Er is alle ruimte voor samenwerking.’’

Reawaruw is blij met de bijzondere status die de graven krijgen: ,,Als bedenker van het plan kan ik wel aangeven dat het een moeilijk bevalling was. Het heeft ook veel emoties teweeg gebracht. Ik heb nabestaanden huilend aan de telefoon gehad.’’ Toen hij het vorig jaar aanzwengelde was er nog weinig enthousiasme bij de gemeente, zegt hij.

Frontman Reawaruw met Gale di Guillio – Sahuleka TEAMHOOFD M4M VAASSEN

Ook Siwabessy, een van de mensen die de graven in kaart brachten, is blij met de koers die de Eper politiek nu kiest. Het recht en de eer van de voorouders rechtvaardigt het om samen met Maluku4Maluku op te trekken, zegt hij.

KIJK EN LUISTER NAAR FRONTMAN REAWARUW OVER MOLUKSE SATIRE EN MEER:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *