Molukse kerk schrapt diensten uit angst voor ‘exploderend aantal besmettingen’ in Vaassen

De Molukse evangelische kerk in Vaassen (Geredja Indjili Maluku, GIM) heeft per direct zijn kerkdiensten afgelast. Nu het aantal corona-besmettingen in de lokale Molukse gemeenschap ‘lijkt te exploderen’ is het niet langer verantwoord gelovigen in de kerk bijeen te laten komen, vindt het kerkbestuur.

Met een achterban van ongeveer 350 leden is het kerkbestuur geschrokken van acht coronagevallen, met in twee gevallen ziekenhuisopname tot gevolg. Dat is reden om per direct te stoppen met fysieke kerkdiensten, meldt het bestuur in een verklaring op Facebook. Daarin stelt het onder meer dat ‘het aantal besmettingen in de Molukse gemeenschap in Vaassen lijkt te exploderen’ en wordt het vermoeden geuit ‘dat velen uit onze gemeenschap vaccinatie afwijzen’.

Scriba Paul Noija zegt het ‘heel erg moeilijk te vinden om onder die omstandigheden de kerkdiensten te laten doorgaan’. Op basis van de officiële cijfers is ‘exploderen’ mogelijk wat zwaar aangezet, beseft hij. De Molukse evangelische kerk denkt echter dat de coronarisico’s in de Molukse gemeenschap groter zijn dan feitelijk uit de officiële cijfers blijkt. 

33 positieve gevallen per dag

De gemeente Epe, waaronder Vaassen valt, telde de afgelopen week gemiddeld 33 positieve gevallen per dag, zo blijkt uit de meest actuele RIVM-cijfers. Dat is verhoudingsgewijs meer dan het nationale aantal.  Over het hele land gemeten waren er per 100.000 inwoners 98,5 besmettingen, in Epe waren dat er 117,5. Gisteren werden er in Epe 39 positieve testen gerapporteerd. Gemiddeld is er één ziekenhuisopname per dag. Sinds corona zich openbaarde eiste dit virus in de gemeente Epe 54 levens. De vaccinatiegraad (85 procent boven achttien jaar volledig gevaccineerd) is in Epe iets hoger dan in de meeste buurgemeenten. 

Bij het kerkbestuur is maar een beperkt aantal gevallen bekend van mensen die zich niet hebben laten vaccineren, zegt Noija. ,,De verwachting is dat die groep in werkelijkheid groter is’’, voegt hij er aan toe. Dat kan nadelige gevolgen hebben; onderdeel van de Molukse cultuur is dat mensen gemakkelijk bij elkaar binnen lopen, weet hij, de achterdeur ‘staat altijd open’. ,,Weliswaar zal dit door de angst voor besmettingen wel iets zijn teruggelopen, maar er zal nog wel veel contact zijn. Wij weten niet hoe omvangrijk dat persoonlijke contact is.’’

Meer risico

Door samenkomsten in de Musafir kerk aan de Seringenhof te laten doorgaan wordt het risico op besmettingen vergroot, vindt GIM Vaassen. Tijdens de adventsweken (de voorbereiding op het kerstfeest) worden daarom geen diensten gehouden. Of de kerst- , oudjaars- en nieuwjaarsdiensten wel doorgaan is afhankelijk van de coronaontwikkelingen. 

,,Als we daar nu al een streep door zouden zetten, zouden de mensen dat bijzonder vervelend vinden’’, zegt Noija. ,,Vorig jaar hebben we die diensten wel laten doorgaan, maar voor een gelimiteerd aantal. Per dienst konden we dertig mensen bedienen, waardoor met de kerstdagen in totaal toch negentig mensen naar de kerk konden komen. Als de cijfers gedurende de adventsweken verder oplopen gaan ook die diensten echter niet door.’’  

De Musafir kerk wordt ook gebruikt door een ander Moluks kerkgenootschap, NGPMB mrt ‘53. Na de persconferentie van premier Rutte en coronaminister De Jong heeft GIM daar direct overleg mee gezocht, zegt Noija. ,,We hebben gevraagd welk besluit zij nemen en kregen te horen dat zij zich bij onze beslissing aansluiten.’’

HERBEGRAFENIS VETERANENECHTPAAR KNIL AMBONEZEN LEASA & MEER UITGESTELD DOOR DELTA-VARIANT CORONA

Knagend gevoel

Er blijft een gevoel knagen dat mensen die zich hebben laten vaccineren de dupe worden van mensen die dat niet hebben laten doen, bekent de scriba van de Moluks evangelische kerk. In de verklaring op Facebook doet zijn kerkbestuur dan ook een oproep. ,,Omdat aangetoond is, dat de gevaccineerden wel ziek kunnen maar daarbij een ziekenhuisopname niet noodzakelijk zullen zijn, vragen wij de niet gevaccineerden om hier nog eens over na te denken.’’

Eerder deze maand besloten ook Molukse kerkgemeenschappen in Breda al voorlopig geen kerkdiensten te houden. De Vaassense afdeling van Maluku4Maluku gelast vanwege de situatie in Vaassen een bijeenkomst af die voor 11 december gepland stond. ,,Het is op dit moment niet verantwoord’’, constateert landelijk voorzitter Leo Reawaruw.

Bovenstaande artikel van De Stentor ook online via www.ad.nl geschreven door G. Leeflang

https://www.destentor.nl/veluwe/molukse-kerk-schrapt-diensten-uit-angst-voor-exploderend-aantal-besmettingen-in-vaassen~a1239659/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *